Prośba o wodę z RO
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Prośba o wodę z RO
Witam
Mam prośbę do kolegów z Krakowa. Potrzebuję 5 litrów wody z RO aby rozpocząć kuracje metro. Bartek juz przesłał mi przepis jak zbić wode do ph 2, (aby rozpuścić lek) i stąd to zapotrzebowanie na wodę z RO.
Ktoś może mi pomóc?
dziekuję
Pozdrawiam
Mam prośbę do kolegów z Krakowa. Potrzebuję 5 litrów wody z RO aby rozpocząć kuracje metro. Bartek juz przesłał mi przepis jak zbić wode do ph 2, (aby rozpuścić lek) i stąd to zapotrzebowanie na wodę z RO.
Ktoś może mi pomóc?
dziekuję
Pozdrawiam
Wodę RO można było do tej pory kupić w małym sklepiku zoologicznym na ul.Śląskiej Nr 1 lub 3. Sklep nazywa się ZooSzop. Gostek, który tam pracuje też hoduje paletki.
Najlepiej przynieść w jeden dzień jakiś pojemnik i zostawić do napełnienia. Na drugi dzień do odbioru. Liczyli po ok. 35 groszy za litr.
Najlepiej przynieść w jeden dzień jakiś pojemnik i zostawić do napełnienia. Na drugi dzień do odbioru. Liczyli po ok. 35 groszy za litr.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Och kochanie - woda z RO jest bardzo zbliżona do wody destylowanej - troszeczkę jest gorsza . Można przyjąć że RO to 99 % czystości a destylowana 99.9 % . Bartek napisał tak bo po jaką żabę latać za destylowaną kiedy ma się filtr RO w domu . Chemicy używają albo RO albo destylatyki i nie ma dla nich różnicy no chyba że filtr jest już wyjechany to zrezygnują z RO . Chodzi o wodę pozbawioną soli więc jak masz załatwić wiadro z Orinoko czy Rio Negro to bez problemu możesz jej też użyć .
Uwierz mi że kupując destylowaną po 40 groszy za litr na 5 litrach nie zrobisz żadnego interesu nawet jak dostaniesz gratis a będziesz musiała po nią pojechać .
Bierzesz wszystko dosłownie - ciekawe jak zareagujesz na pierwsze zdanie
Uwierz mi że kupując destylowaną po 40 groszy za litr na 5 litrach nie zrobisz żadnego interesu nawet jak dostaniesz gratis a będziesz musiała po nią pojechać .
Bierzesz wszystko dosłownie - ciekawe jak zareagujesz na pierwsze zdanie

- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Jak zwykle NASZ PREZES WYKAZAŁ SIĘ DOBRYM NOSEM.....
skad on wie , że to mja lepsza połowa pisze???
Najbardziej podobał mi się początek ...... och kochanie...........
Teraz poważnie, czy z urlopu zamierzasz przywieżć jakieś "dzikusy"?, bo pomimo kłopotów z HECKELEM mam zamiar jeden zbiornik poświęcić rybkom z odłowu...............
skad on wie , że to mja lepsza połowa pisze???
Najbardziej podobał mi się początek ...... och kochanie...........

Teraz poważnie, czy z urlopu zamierzasz przywieżć jakieś "dzikusy"?, bo pomimo kłopotów z HECKELEM mam zamiar jeden zbiornik poświęcić rybkom z odłowu...............
Jeśli mogę wtrącić na marginesie tego tematu.
Kupując wodę destylowaną uważajmy , aby nie otrzymać zdemineralizowanej (sprzedawca powie ,,to jak destylowana,,).
Woda zdemi. powstaje przechodząc przez:
-reaktor powolny-dodawane jest mleczko wapienne Ca/OH/2 i siarczan żelaza FeSO4
-filtr antracytowy -węgiel aktywowany i żwir
-kationit ( podstawowy / buforowany )-regenerowany kwasem solnym
-anionit ( słaby / mocny ) - regenerowany ługiem sodowym
Z chemii jestem słaby , ale kolega który przy tym pracuje 15l , radził mi nie wlewać wody zdemi. do akwarium.
Pozdrawiam.
Kupując wodę destylowaną uważajmy , aby nie otrzymać zdemineralizowanej (sprzedawca powie ,,to jak destylowana,,).
Woda zdemi. powstaje przechodząc przez:
-reaktor powolny-dodawane jest mleczko wapienne Ca/OH/2 i siarczan żelaza FeSO4
-filtr antracytowy -węgiel aktywowany i żwir
-kationit ( podstawowy / buforowany )-regenerowany kwasem solnym
-anionit ( słaby / mocny ) - regenerowany ługiem sodowym
Z chemii jestem słaby , ale kolega który przy tym pracuje 15l , radził mi nie wlewać wody zdemi. do akwarium.
Pozdrawiam.
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Woda z RO, woda destylowana - to rozumiem i potrafię rozdzielić, ale to, że facet ma nick Gajowa, posty pisze za niego żona, odpowiada na nie on sam to za Chiny tego nie zrozumiem. W zwiazku z tym mam propozycję dla Krzyśka, żeby zarejestrował się na forum jako Gajowy. Będzie w końcu porządek a i z żoną będziesz mógł sobie na forum pogadać
.