ph 4,5
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Tylko piasek i korzeń - w piasku zachodzą procesy biologiczne ryby oddychając dokładają swoje CO2 do wody . Każdy kto miał z paletami do czynienia ma taką własną teorię jak to palety zakwaszają wodę . Jakie masz Tww bo myslę że strasznie niskie i brak bufora może spowodować taki spadek .
U mnie w zbiorniku nigdy aż tak mocno nie spadło ale już dostałem dreszczy jak widziałem 5,13 . Też wymana wody , też napowietrzanie . Pomogło zwiększenie twardości węglanowej .
Nocne spadki ustabilizowały się na poziomie 6,3 z 6,5 .
U mnie w zbiorniku nigdy aż tak mocno nie spadło ale już dostałem dreszczy jak widziałem 5,13 . Też wymana wody , też napowietrzanie . Pomogło zwiększenie twardości węglanowej .
Nocne spadki ustabilizowały się na poziomie 6,3 z 6,5 .
- MarSz
- senior
- Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
- Kontaktowanie:
Re: ph 4,5
A czym mierzysz PHalghar pisze:Dziś rano ph wody 4,5 !!!!!! , akwo 450 l akwo osmoza mieszana z kranówką (7,5 ph) skąd wzieło sie tak niskie ph ? Nic wiecej nie robie z wodą (żadnych kwasów) , tylko podmniany.

-
- junior
Właśnie tego typu sytuacje mam na myśli kiedy wciskam swoje palce między drzwi i odradzam jakiekolwiek zabawy z kwasem i RO początkującym, którzy mają całkiem znośną wodę w kranie. Jeżeli mierzy testem Zooleka to skala kończy się na 4,5 więc Ph może być niższe.
Jak wysokie jest Tww w kranie?
Wymień na początek ok. 45 litrów na kranówę. Jeżeli Tww w kranie jest <10 trzeba do podmiany dodać niewielką ilość sody oczyszczonej. NIE kaustycznej.
Po 3-4 godzinah sprawdż Ph i Tww w akwarium i kolejna podmiana już mniejsza ok. 20l. ale daj więcej sody. Do kolejnych podmian wystarczy jedno wiadro plus soda. Należy uważać aby nie przesadzić z sodą!!! Wten sposób kontrolując ciągle parametry podniesiesz je do żądanej wysokości. Wtedy sprawdż je jeszcze kilka razy aby dokonać potrzebnej korekty.
Mariusz
Jak wysokie jest Tww w kranie?
Wymień na początek ok. 45 litrów na kranówę. Jeżeli Tww w kranie jest <10 trzeba do podmiany dodać niewielką ilość sody oczyszczonej. NIE kaustycznej.
Po 3-4 godzinah sprawdż Ph i Tww w akwarium i kolejna podmiana już mniejsza ok. 20l. ale daj więcej sody. Do kolejnych podmian wystarczy jedno wiadro plus soda. Należy uważać aby nie przesadzić z sodą!!! Wten sposób kontrolując ciągle parametry podniesiesz je do żądanej wysokości. Wtedy sprawdż je jeszcze kilka razy aby dokonać potrzebnej korekty.
Mariusz
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Ja myślę, że cała debata w tym wątku powinna zacząć się od ponownego pomiaru PH, ale innym testem i dotyczy to też kranówki.
Gdzieś jest błąd, możliwe jest, że był błąd pomiaru, albo za stary test, albo uszkodzony test, albo na przykład kranówka zmieniła parametry.
PH 4.5 bez kwasu, tylko samym 1 korzeniem w takim sporym baniaku, choćby korzeń był dębowy i nawet 15cm żwirku było i ryb nawet w mocno za dużej obsadzie z poziomu 7.5 kranówki mieszanej z RO jest lekko wątpliwe dla mnie.
Śmiem wątpić, że w opisanym baniaku jest PH 4.5, skro brak roślin, kory, szyszek, torfu, liści, kwasu ...
Gdzieś jest błąd, możliwe jest, że był błąd pomiaru, albo za stary test, albo uszkodzony test, albo na przykład kranówka zmieniła parametry.
PH 4.5 bez kwasu, tylko samym 1 korzeniem w takim sporym baniaku, choćby korzeń był dębowy i nawet 15cm żwirku było i ryb nawet w mocno za dużej obsadzie z poziomu 7.5 kranówki mieszanej z RO jest lekko wątpliwe dla mnie.
Śmiem wątpić, że w opisanym baniaku jest PH 4.5, skro brak roślin, kory, szyszek, torfu, liści, kwasu ...
Rzecz w tym ze w dojrzalym akwarium w ktorym plywaja ryby caly czas idzie produkcja kwasu. Bakterie nitryfikacyjne utleniaja amoniak wydalany przez ryby (albo pochodzacy z rozkladu miesa i krwi obecnych w pokarmie) do KWASU AZOTOWEGO. Stad sie biora owe nieszczesne azotany, z ktorych nadmiarem boryka sie niejeden z nas. Po to m.in. trzymacie jakastam twardosc weglanowa zeby ow kwas NEUTRALIZOWAC juz w momencie powstawania._TOM_ pisze: PH 4.5 bez kwasu, tylko samym 1 korzeniem w takim sporym baniaku, choćby korzeń był dębowy i nawet 15cm żwirku było i ryb nawet w mocno za dużej obsadzie z poziomu 7.5 kranówki mieszanej z RO jest lekko wątpliwe dla mnie.
W wodzie o zerowej twardosci weglanowej pH spadnie do 5 gdy bakterie wyprodukuja 6.3 mg kwasu azotowego na kazdy litr wody.
Dlatego trzymajac ryby w wodzie o niskiej TwW trzeba bardzo pilnowac stezenia azotanow a pH korygowac w razie potrzeby przez dolewke niewielkiej ilosci zasadowej kranowy.
J-23
Znalazłem " Cala tajemnica dzialania tego filtra polega na przepuszczeniu wody przez ziemie okrzemkowa o srednicy ziaren 1 mikron !!!
Bartek twierdzi ze 0,1 mikrona daje jeszcze lepsze rezultaty .
Dlatego moge polecic ten filtr kazdemu kto marzy o krystalicznie czystej wodzie . To naprawde dziala , szybko , skutecznie , rewelacyjnie . Czy to plus bakterie to plenum ?
Bartek twierdzi ze 0,1 mikrona daje jeszcze lepsze rezultaty .
Dlatego moge polecic ten filtr kazdemu kto marzy o krystalicznie czystej wodzie . To naprawde dziala , szybko , skutecznie , rewelacyjnie . Czy to plus bakterie to plenum ?
Piasek jak najdrobniejszy (u mnie granulacja 0,1-0,3), grubość podłoża podręcznikowo 5 cali (12,5 cm), zapewniona przestrzeń woda pod podłożem, bez żadnych pompek tłoczących/zasysających.
Próba w 40 jak najbardziej wskazana, pamiętac trzeba o długim dojrzewaniu w świeżo założonym akwa (do pół roku!!!), więc proponowałbym zrobić to w juz istniejącym od jakiegoś czasu zbiorniku, spuścić wodę, wyjąc stare podłoże, nie myć akwarium!!! (a juz na pewno dna), położyć kratki obszyte gęstym materiałem i zasypać.. a potem spokojnie czekać - i to jest najtrudniejsze
Rafał
Próba w 40 jak najbardziej wskazana, pamiętac trzeba o długim dojrzewaniu w świeżo założonym akwa (do pół roku!!!), więc proponowałbym zrobić to w juz istniejącym od jakiegoś czasu zbiorniku, spuścić wodę, wyjąc stare podłoże, nie myć akwarium!!! (a juz na pewno dna), położyć kratki obszyte gęstym materiałem i zasypać.. a potem spokojnie czekać - i to jest najtrudniejsze

Rafał