THAI BROWN -POCZATKI

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 23 lut 2005, 09:09

Ryby sa z 27.11.2003 .Zdjecia robione były 14 lutego 2005.
Mam nadzieje ,ze sie podobaja .Zostawiłem ich wprawdzie 16 ,ale niektórzy klienci byli bardzo przekonywujący i zostało 9 sztuk
Szykuje juz cos ładniejszego do pokazania .
Pozdrawiam DARIUSZ z CHEŁMA
Załączniki
TN_P1010104.JPG
TN_P1010104.JPG (14.14 KiB) Przejrzano 8135 razy

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 23 lut 2005, 13:26

Darku sliczne rybki gratuluje hodowli! ale mam jedno pytanie dlaczego w tym akwa jest tak malo wody?
Załączniki
tn_foto_023.jpg
tn_foto_023.jpg (15.87 KiB) Przejrzano 8118 razy

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 23 lut 2005, 19:52

Oszczędzam ,żartuje .Przewaznie jest tak jak ma cykl odrobaczania .
Łatwiejsze podmiany wody(a mam jej troche w hodowli) ,mniejsza ilość pracy ,no i przy okazji tnę koszty lekarstw.To chyba wszystkie powody .Pozdrawiam DARIUSZ z CHEŁMA

P.S Nie znam jeszcze wszystkich aspektów zamieszczania zdjec w galerii ,wiec umiesciłem je tutaj.

Awatar użytkownika
xardas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Bartosz Figaniak
Kontaktowanie:

Post autor: xardas » 23 lut 2005, 21:37

Najładniejsze Thai Brown'y moim zdaniem prezentują się na fotkach TN_PB100084 i 87 lub dla bardziej leniwych i potrafiących liczyć :wink: fotka 9 i 10 licząc z gory oraz 6,7 licząc od dołu - jeszcze w życiu nie widziałem takich ładnych różowo niebieskich Thai Brown'ów. Zawsze musi być ten pierwszy raz :wink: Całość dopełnia ostatnia fotka na stronce nr. 1 pt "Nastepne pokolenie" - które ma sie do tematu postu jak piernik do wiatraka. Jeżeli uda Ci sie z tej pary ryb tzn turkus + snejk otrzymac młode Thai Browny wówczas zwracam honor a sam poddam się zlinczowaniu lub spaleniu na stosie :wink:

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 24 lut 2005, 09:38

Najlepiej nadziejemy Cie na pal . :shock:
Widzisz Thai Brown wyglada inaczej jak karmi młode ,jest wtedy czekoladowy .Normalnie jest ciemno brazowy z wstawkami turcusowymi na głowie .Zreszta masz przykład na pierwszym zdjeciu i przedostatnim.
Kiedys tłumaczyłem co wychodzi z krzyzowania par ,teraz opisze jeszcze raz z ponadwuletniego doswiadczenia .Dla przykładu THAI BROWN+RED SNAKE SKIN =wynik 45% thai brown ,45% red snake skin i 10 % mieszanki.
Czy mi wierzysz ,czy nie jest mi to zupełnie obojetne.

Awatar użytkownika
xardas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Bartosz Figaniak
Kontaktowanie:

Post autor: xardas » 25 lut 2005, 20:18

Normalnie jest ciemno brazowy z wstawkami turcusowymi na głowie. Zreszta masz przykład na pierwszym zdjeciu i przedostatnim.
Zapewne takim wzorcowym Thai Brown'em jet Pigeon ze zdjecia nr 1 a takze paletki odmiany niebieskiej o ktorych pisalem we wczesniejszym poscie.
Dla przykładu THAI BROWN+RED SNAKE SKIN =wynik 45% thai brown ,45% red snake skin i 10 % mieszanki.
A uwazasz ze z pary ktora jest na ostatniej fotce tzn Turkus i Sneak wyjdzie Ci dla przykladu 45% thai brow, 22% turkus, 22% sneak, 11% mieszanki? Czy moze jeszcze inaczej?

Uwazam ze ostatnie jaki i inne zdjecia o ktorych wspomnialem sa nie na temat i jestem zdania ze albo robi sie cos solidnie albo wcale.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 26 lut 2005, 14:38

Nie chce mi sie z Toba dyskutowac .Nie podobaja Ci sie moje ryby ,trudno wstaw swój dorobek ,chetnie poogladam .Krytykowac potrafi kazdy ,rozmnazac i wychowywac młode nieliczni .
Mam takie moje ulubione motto Ty masz racje , a Ja robie swoję,mam z tego ogromna przyjemnosc i niezłe pieniądze .

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 27 lut 2005, 22:14

Darek napisz lub podaj link jak w końcu mają wyglądać Twoje THAI BROWN bo namieszałeś z tymi zdjęciami okropnie.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 28 lut 2005, 09:28

Orginał masz na piewszym zdjeciu .Problem w tym ,ze Thai browny jeszcze do końca sie nie wybarwiły .Niech minie jeszzce ze 4 miesiące to pokaze je jeszcze raz .Pozdrawiam DARIUSZ z CHEŁMA

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 28 lut 2005, 15:56

Na zdjęciu o którym piszesz, zestawienie barw tej paletki jest intrygujące.

A może ktoś z grupowiczów poda link do strony ze zdjęciem Thai Brown, który nie jest w okresie tarła.

rhodostomus
junior
junior

Post autor: rhodostomus » 17 sie 2006, 16:25

Drogi Darku! Wstawiłeś bardzo ciekawy post i wierzyć się nie chce ale nie wywiązała się z tego prawie żadna dyskusja. Na forum ciągle pojawiają się nowi ludzie (np. ja ), więc może teraz coś ruszy? Mam pierwsze pytanie: Napisałeś: "Ryby są z 27.11.2003. Zdjęcia robione były 14 lutego 2005. Co to oznacza?

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 17 sie 2006, 18:49

rhodostomus pisze:Drogi Darku! Wstawiłeś bardzo ciekawy post i wierzyć się nie chce ale nie wywiązała się z tego prawie żadna dyskusja. Na forum ciągle pojawiają się nowi ludzie (np. ja ), więc może teraz coś ruszy? Mam pierwsze pytanie: Napisałeś: "Ryby są z 27.11.2003. Zdjęcia robione były 14 lutego 2005. Co to oznacza?
Chodzi o ostatnie fotki tego Sneika z Brownem ,to była kolejna para .
Mam jeszcze ostatnią czysta ale po ich rekordzie 220 sztuk ,nie mają wiekszej ochoty na amory .Nawet pływa samiec z dwoma samicami w akwa ,na razie konczy się na zalotach ,pewnie maja przerwę.

Pozdrawiam DAREK

P.S Tu masz dalszą czesc sagi http://www.discus.org.pl/forumsm/index. ... 9;start=15

rhodostomus
junior
junior

Post autor: rhodostomus » 18 sie 2006, 17:09

Jak po wyrośnięciu wyglądały te małe Pigeony i co wyrosło z tej pary ze Sneikiem? Chodzi mi o procentowy udział odmian. Bo po pierwszej krzyżówce Brown nie był już całkiem czysty?

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 18 sie 2006, 17:16

Szczerze to sneik z brownem ,miał moze ze 30 młodych ,wyszło ok 7 sneików ,reszta brownów z wiekszym lub mniejszym kolorem turcusu .

Co najdziwniejsze to poczatki Thai browna były z Pigeonem Blood ,gdzie wiec w 3 pokoleniu podziały się pigeony nie mam pojecia ,nie było ani 1 sztuki na ponad 200 sztuk.
Srednia przy mieszaniu z moich doswiadczen to 40 % po samcu ,30 po samicy ,nastepne pokolenia skłaniaja sie typowo ku samcowi .

Pozdrawiam DAREK

rhodostomus
junior
junior

Post autor: rhodostomus » 19 sie 2006, 18:00

Ale przy pierwszej krzyżówce-tej z Pigeonem stosunek był całkiem odwrotny i o ich ubarwienie pytałem (wyrośniętych Pigeonów). Ze Sneikiem to wygląda na to, że geny odpowiedzialne za ubarwienie u mieszańca Browna były dominujące w stosunku do genów chyba utrwalonego już Sneika. Trochę dziwne? Ale o genetyce tych ryb ciągle jeszcze tak mało wiemy. No i jeszcze to, że żadne z wnuków nie jest podobne do babki. Pewne raczej jest, że po połączeniu Pigeonów nie otrzymalibyśmy również żadnego Browna. Pomimo przypomnienia wątku brak zainteresowania tematem. To pewnie przez wakacje.

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”