Moje miejsce odpoczynku

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

skorbolamit
nowicjusz
nowicjusz

Moje miejsce odpoczynku

Post autor: skorbolamit » 12 gru 2006, 20:41

rozmiar: 150x50x60
oswietlenie: 1x70 HQI, 2X20 Power Glo
ogrzewanie: 1x200 Jaeger
napowietrzanie: pompka Hagena uruchamiana w nocy i ok. 2 godz w dzien
filtracja:
sump o pojemnosci 55 l (dobra, wiem ze malenki)
woda ze zbiornika koncowego sumpa pobierana jest rowniez do Fluvala 204 i przepompowywana do DIY z rury kanalizacyjnej, pojemnosc ok. 10 l wypelnionej biobalami aqaszuta. Dodalem rure kanalizacyjna ze wzgledu na mala pojemnosc sumpa. Ponadto pompa napedzajaca sump (AquaEl costam - nie pamietam typu, bo nalepka odplynela daaawno ze starosci) wlewa niewielka czesc wody do filtra UVC, ktory jest wlaczany na 4 godz na dobe.
podmiana wody: system stalej podmiany, polecam wszystkim leniwym. Instalacje akwarium zaprojektowalem zaraz po zakupieniu mieszkania, wiec moglem pozwolic sobie na zmiany w hydraulice. Podciagnalem doplyw wody do pokoju i odplyw do scieku. Zaprojektowalem rowniez zabudowe sciany w pokoju, ktora pomiescila akwarium, osprzet i calosc dodatkowych i niezbednych dupereli. Wszystko okryte milczeniem mojej Kochanej Malzonki.
szafka: Jak wspomnialem - moj projekt, wykonanie fachowca. Kilka elementow spsul (bo byl mondrzejszy..) ale i tak szafka spelnia funkcje. W calosci wykonana z plyty, bez zadnych wzmocnien z innego materialu. Plyta jest bardzo wytrzymala na zgniatanie (dopoki nie przemoknie) wiec postawienie 500 kilo nie jest problemem. Akwa stoi od 2002 roku, z przerwa, poki co - nic sie nie stalo.
ryby: obecnie: 19 sztuk slicznych palet od Mordaskiego. Zawsze kupuje jak najmlodzse - i tak jak przy zakupie samochodu - biore zawsze od dilera. Wtedy wiem, ze jak cos jest zepsute - to przeze mnie. Poki co, rybki maja sie swietnie.
Do palet dokupilem 7 kirysow i 7 kosiarek. Kirysy - bo dojedza, co palety juz nie chca, a kosiarki - bo jedza wyplawki.
rosliny: Kilka lotosow tygrysich, poki co - zakorzeniaja sie. Trzy (3) anubiasy na korzeniach - rosna, bo czemu nie. Piec (5) piscji (pistia stratoites) ktore rosna jak glupie. Piscje sa dobre w akwa z paletami (IMHO), bo daja komfort paletom zacieniajac powierzchnie, a takze zuzywaja ogromna ilosc zwiazkow azotowych i fosforowych - wiele wiecej niz rosliny zanurzone - nie wymagajac przy tym nawozenia CO2.

woda: woda z RO z kranuvitem + czasem Preis Disc Min
pH: 6,3
TwO: 9
TwW: 0
KNO2: 0
KNO3: 4
temp: 29-30C

Stosuje duze podmiany. Mieszam wode z RO (i placzac :() dolewam wode odpadowa z RO, dopasowujac do pory roku i cisnienia w rurkach. Generalnie uzyskuje pH 6, ktore koryguje przy uzyciu Preiss. Na koniec wychodzi mi pH 6,1 - 6,3.
Podmieniam ok. 150 l tygodniowo, czyli jakies 600 l miesiecznie. Duzo?!? Nieprawda. Przy obfitym karmieniu i takim zarybieniu - to jest (IMHO) minimum.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Re: Moje miejsce odpoczynku

Post autor: vega1 » 12 gru 2006, 21:35

skorbolamit pisze: Podmieniam ok. 150 l tygodniowo, czyli jakies 600 l miesiecznie. Duzo?!? Nieprawda. Przy obfitym karmieniu i takim zarybieniu - to jest (IMHO) minimum.
Czy dużo??U mnie 600 litrów podmienia się w 48 godzin... Dużo?? :wink:
Generalnie trzeba podmieniać tyle żeby rybkom służyło.Jest wiele teorii a każdy akwarysta ma swój sposób na to.Tak jak napisałem,ja podmieniam sporo,ale jest zdecydowana ilość kolegów którzy nie popierają takich sporych podmian...

Myślę jednak że przy twoim akwarium i szczególnie 19-tu paletom (sporo) to naprawdę te 150 litrów na tydzień to jednak jest mało...

No i pochwal się akwarium w galerii... :lol:

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 12 gru 2006, 22:26

Też miałem prosić o zdjęcie. Witamy nowego uzytkownika tego forum. A może napiszesz nam kolego co myślisz na temat uzupełnienia profilu. Zawsze to lepiej porozmawiać z kimś co wpisze jakieś podstawowe dane niz z Panem X.

skorbolamit
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: skorbolamit » 13 gru 2006, 08:16

Zdjęcia zrobiłem i chciałem dodać, ale byly za duże. Dzis wyedytuje i postaram się dodać.

skorbolamit
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: skorbolamit » 25 gru 2006, 20:21

Staram sie stworzyc album, ale jakos mi nie wychodzi... Pewnie dlatego, ze nowym (mlodym) czlonkiem jestem i pewne arkana obce mi sa... Sprobuje dodac zdjecia w zalacznikach do tematu

Awatar użytkownika
axel32
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: axel32 » 25 gru 2006, 21:50

akwa z opisu fajne, ale według mnie za słabe oświetlenie
ja np posiadam 57cm akwa dłuzsze i 2x150 HQI + 2x58 swietlowki u Ciebie wychodzi 0.24W na litr a to stanowczo za mało, ryby dopóki małe to oki .
Gdy podrosna bedzie ich stanowczo za dużo .
Pozdrawiam czekamy na fotki i życze sukcesów

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 26 gru 2006, 11:49

Z prawej strony na zielonym pasku jest "Przypominacz" proszę przeczytaj sobie go dokładnie,Twoje akwarium jest na ok 5-7 dorosłych ryb,oczywiście mam na myśli paletkę
Swiatło dla ryby nie będzie miało znaczenia dla roślin,zależy jak ją ustawisz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
artifex
junior
junior
Imie i Nazwisko: artifex
Miejsce zamieszkania/miasto/: POLSKA

Post autor: artifex » 07 sty 2007, 20:50

wszystko ładnie, ale chyba troche zadużo tych rybek ;)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 08 sty 2007, 12:41

rozmiar: 150x50x60 to 450 litrów
Twoje akwarium jest na ok 5-7 dorosłych ryb
no bez przesady - na paletkę a 20 cm starcza 50 litrów wody a taka paletka zastępuje 4 sztuki a 10 cm . wnosek - można wpuścić tam troszeczkę więcej - drobnicy wielkości 5 cm to widziałem w takim akwarium około 300 !!!
co do podmian wody - azjaci zmieniają 200-300% dziennie i mają efekty .

skorbolamit
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: skorbolamit » 07 lut 2007, 17:05

Ha! Stopniowo zwiekszam podmiany wody w miare jak rosna ryby. A ryby rosna!!! Najwieksze, gdybym mial okreslic "na oko" przybraly ok. 400 % masy od czasy zakupu. Woda ma dobre parametry, jest czysta, nie ma problemu z glonami. Zyja nawet krewetki Amano, ktorym nie dawalem szans z uwagi na zarlocznosc paletek... Ale znalazly sobie kryjowki. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz przepraszam za brak zdjec. Ale wiele sie teraz dzieje... Czasu brak na wszystko

skorbolamit
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: skorbolamit » 07 lut 2007, 17:06

A tak wogole, to rybki beda w kilku akwariach - 330, 450 i 600 litrow - jak tylko sie szczesliwie przeprowadze do nowego domu :wink:
Ostatnio zmieniony 07 lut 2007, 17:13 przez skorbolamit, łącznie zmieniany 1 raz.

skorbolamit
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: skorbolamit » 07 lut 2007, 17:07

Ha! Stopniowo zwiekszam podmiany wody w miare jak rosna ryby. A ryby rosna!!! Najwieksze, gdybym mial okreslic "na oko" przybraly ok. 400 % masy od czasy zakupu. Woda ma dobre parametry, jest czysta, nie ma problemu z glonami. Zyja nawet krewetki Amano, ktorym nie dawalem szans z uwagi na zarlocznosc paletek... Ale znalazly sobie kryjowki. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz przepraszam za brak zdjec. Ale wiele sie teraz dzieje... Czasu brak na wszystko

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 07 lut 2007, 17:10

Najwieksze, gdybym mial okreslic "na oko" przybraly ok. 400 %
Rozśmieszyłeś mnie 2 miechy 400%? no chyba że kupiłeś ikre.

skorbolamit
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: skorbolamit » 07 lut 2007, 17:16

zelik pisze:
Rozśmieszyłeś mnie 2 miechy 400%? no chyba że kupiłeś ikre.
Kolega z kielc jest... To zapraszam na ogledziny... I naprawde nieladnie negowac, jesli sie czegos nie widzialo. Pozdrawiam

skorbolamit
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: skorbolamit » 07 lut 2007, 18:09

I przy okazji "400%" to nie to samo co 400% masy... trzeba czytac uwaznie, a nie a nie tylko wybuchac smiechem przed dokonczeniem zdania.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”