Filtr hydroponiczny

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

BlueAngel
nowicjusz
nowicjusz

Filtr hydroponiczny

Post autor: BlueAngel » 18 gru 2006, 21:53

Cześć

Mam drobne pytanko. Czy ktoś z Was kiedykolwiek używał do filtracji filtra hydroponicznego? Jezeli tak, to proszę mi powiedzieć jakie rośliny rosły w tym filtrze. Akwariowe czy zwykłe doniczkowe jakie rosną na balkonach lub w mieszkaniowych doniczkach.
Ciekawy jestem jakie macie zdanie na ten temat, bo powiem szczerze, że w postach nigdzie tego nie znalazłem.

POZDRAWIAM
Robert Paprota

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 19 gru 2006, 11:12

Ja proponuję specyfilium (skrzydłokwiat), znosi wodę u mnie (wprawdzie nie w obiegu akwariowym) 24 na dobę, korzenie od dwóch lat prawie nie widziały suszy, doniczkę mam głęboką i zawsze jest tam oko1-2 cm wody ponad glebą. Poza tym kwitnie na okrągło.
Do hydroponiki polecają... trzcinę, bo NO2 i NO3 podobno żre oszałąmiająco.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 19 gru 2006, 12:36

moga być też trzykrotki, różne bluszcze, Yuki, draceny itd. Jest tego mnóstwo. Osobiście przetestowałem na bluszczu. filtr wykonany był z doniczki balkonowej, wypełnionej keramzytem. Poziom wody był ustalony na około 2/3 wysokości. obieg napędzała pompka aquaszuta.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 19 gru 2006, 18:54

A ja testowałem na papirusie :-) Misiałem przycinać żeby skubany sufitu nie przebił... Polecam też paprocie zwłaszcza te karłowate. Nie znam ich fachowych nazw, ale przecudnie rosną i wszystkie sąsiadki mi zazdrościły ich choć zupełnie nie rozumiały po co to robię :-)

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 26 lut 2007, 13:27

Witam a czy któryś z was, ma na fotce taki filtr i czy mógłby mi podesłać na mail'a lub wkleić w ten wątek (fotkę)?

Odpowiedz

Wróć do „Woda”