Jakie testy ???

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Pepe90
senior
senior
Kontaktowanie:

Jakie testy ???

Post autor: Pepe90 » 16 maja 2007, 19:31

Witam :D

Jestem nowy na forum i nie chce popełnić błędów dlatego wole o wszystko dokładnie wypytać.
Zakładam nowy temat by dowiedzieć się , wybrać mniej więcej jakich testów użyć do pomiaru Ph , NO3 , NO2 , Kh , GH.
Myślałem nad kupnem test Ph zoolek oraz Kh-GH test zoolek. A co z N03 NO2... ???
Może kupić Tetra test 5 w 1. Paskowy tam jest Ph,NO3 NO2, KG, GH.
Pomóżcie w dobrym wyborze chodzi mi o dokładne ocenienie moich parametrów wody. Również chciałbym żeby były to testy wielokrotnego użytku takie jak np. zoolek.

Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich. :)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 16 maja 2007, 20:06

Taki nowy to już tu nie jesteś, nie przesadzaj.
Ja proponuję Ci na początek, świadomy że nie są najdokładniejsze i najlepsze, ale na start na Twojej drodze do paletek to jest dobra opcja według mnie.
Paskowe 5w1 JBL.
Zacznij od nich, taniej Cię będą kosztowały niż zestaw kropelkowych. Sprawniej pomiary pójdą, a efekt prawie jak przy kropelkowych osiągniesz.
To jest moja propozycja dla początkującego ucznia, ale pewnie inni poradzą Ci też inne opcje, zadecydujesz sam.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 16 maja 2007, 20:28

Ja też polecam opcję opisaną przez Tomka - szybko i w miarę dokładne pomiary przy rozsądnej cenie .

Pepe90
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Pepe90 » 16 maja 2007, 21:33

Wielkie Dzięki.
Właśnie jutro zamawiam akwarium 120x50x50 mimo ze polecali mi wyższe. Jednak fundusze mi na to nie pozwalają , może będę tego żałował ale jak na początek myślę ze mi wystarczy. Chce zmierzyć dokładnie wodę w kranie i później w miarę dokładnie ja ustawić w akwarium. Bardzo mi pomogliście.

Dzięki :)

Pepe90
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Pepe90 » 17 maja 2007, 13:25

Dzięki Tom za cenne rady.
Już przerobiłem dział Jak zacząć... tak jak mi poradziłeś i dowiedziałem się sporo jak na początek. Teraz zacząłem czytać temat Woda jak go przerobie zacznę czytać prawdopodobnie temat technika tak jak mi radzisz jednak chyba przerobie cały dział "Dyskowce-Paletki" widzę ze to jak na razie najważniejsze działy. A chce się dobrze przygotować ponieważ w tym tygodniu już będę miał akwarium.

Pozdrawiam wszystkich :lol:

Odpowiedz

Wróć do „Woda”