Co im dolega?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Sebastian Pustelnik
- Kontaktowanie:
Co im dolega?
Witam.Prosze o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Pięć tygodni temu zakupiłem 5 szt paletek właściwie od samego poczatku nic nie jedzą,chowią sie w koncie zbiornika.Od tygodnia jedna z nich ma szybki oddech i przebywa ciągle przy powierzchni,czsem lekko pochylona na bok.
Parametry wody: zbiornik 450l(podmiany co 5-6 dni 150l)
ph 6,6
kh 5
gh 7
no3 15-20
temp 28*
ph 6,6
kh 5
gh 7
no3 15-20
temp 28*
Re: Co im dolega?
Witaj . Jeżeli oczekujesz odpowiedzi to :seba*1* pisze:Witam.[u]Prosze[/u] o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Pięć tygodni temu zakupiłem 5 szt paletek (?) właściwie od samego poczatku nic nie jedzą, chowią sie w koncie zbiornika. Od tygodnia jedna z nich ma szybki oddech i przebywa ciągle przy powierzchni, czsem lekko pochylona na bok.
ph 6,6
kh 5
gh 7
no3 15-20
temp 28*
Primo - uzupełnij Swój profil, tzn. dane o Sobie.
Secundo - za dużo "sadzisz" błędów

Tertio - zbyt mało danych : rodzaj i ewentualna obsada zbiornika (oprzyrządowanie, inne rybki, roślinki itp, a może to zbiornik kwarantannowy - "sterylny" ?), czym i jak często próbowałeś karmic' , no i co z resztkami pokarmu (bo przecież nie chciały jeśc'), jaki poziom NO 2, jaką wodę wlewasz do podmiany, jak wyglądają rybki (najlepiej załącz foto), jakie mają odchody itd.
-
- członek PKMD
- Kontaktowanie:
Profil uzupełniłem
Nie bądź taki zawca języka bo to nie ten rodzaj forum żeby wytykać e jak ma być ę
Zbiornik roślinny,oświetlenie hqi 290w,filtracja Eheim2215,Eheim2217,Fluval404.Inne ryby to: neon czerwony ok 30sz,barwieniec 20szt,razbora 10szt,otosek ok30szt. Podaje miks ,granulat Tetry. Co do resztek to pozostała obsada zawsze posprząta,podałem poziom azotanów-powinieneś sie domyślić że nie zalegają
no2 oczywiście 0,woda do podmian to kranówka. Jak pisałem wcześniej ryby nie jędzą to jest problem zaobserwować odchody bo ich poprostu niema.Paletki to Red Melon,Red Turkus,Blue Diamond,Snake Skin Red-2szt.Prosze o pomoc ze względu na dobro rybek a nie o wykład języka polskiego.
Nie bądź taki zawca języka bo to nie ten rodzaj forum żeby wytykać e jak ma być ę
Zbiornik roślinny,oświetlenie hqi 290w,filtracja Eheim2215,Eheim2217,Fluval404.Inne ryby to: neon czerwony ok 30sz,barwieniec 20szt,razbora 10szt,otosek ok30szt. Podaje miks ,granulat Tetry. Co do resztek to pozostała obsada zawsze posprząta,podałem poziom azotanów-powinieneś sie domyślić że nie zalegają

no2 oczywiście 0,woda do podmian to kranówka. Jak pisałem wcześniej ryby nie jędzą to jest problem zaobserwować odchody bo ich poprostu niema.Paletki to Red Melon,Red Turkus,Blue Diamond,Snake Skin Red-2szt.Prosze o pomoc ze względu na dobro rybek a nie o wykład języka polskiego.
Re: Co im dolega?
Zbyt małowiesiek pisze: Tertio - zbyt mało danych..

a to kto napisał:
Gdyby tak wszyscy pisali tyle danych to problem SAM znika.seba*1* pisze: Pięć tygodni... od samego poczatku nic nie jedzą,....szybki oddech i przebywa ciągle przy powierzchni,...lekko pochylona na bok.
Jedno można dodac: skąd ryby były kupione

Mają standarcik ..... a do tego IMO costię.
Adam
-
- członek PKMD
- Kontaktowanie:
Ryby kupiłem u hodowcy ,zresztą członka PKMD więc wydaje sie że pewne .Myślełem że to problem z aklimatyzacją i silnym oświetleniem w moim zbiorniku do którego ryby napewno nie były przyzwyczajone,ale sytuacja ulega pogorszeniu dlatego zamieściłem ten post i licze na jakieś wytyczne co do dalszego postępowania.
-
- członek PKMD
- Kontaktowanie:
Racja 100% pewności niema,miałem taką nadzieje
Odłowiłem tą jedną (najsłabszą)paletke i zrobiłem jej kąpiel w 1% roztworze soli teraz przebywa osobno w sterylniaku temperature ustawiłem na 35*
Odłowiłem tą jedną (najsłabszą)paletke i zrobiłem jej kąpiel w 1% roztworze soli teraz przebywa osobno w sterylniaku temperature ustawiłem na 35*
Ostatnio zmieniony 15 maja 2007, 09:48 przez seba*1*, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie obrażaj się za wytykanie błędów, wszak nie tylko o literówki mi chodziło.
Thx za uzupełnienie Profilu i podanie reszty danych (wg. mnie istotnych, bo nikt nie jest wróżką).
Przy tak licznej i zróżnicowanej obsadzie nie trudno o jakieś choróbstwa. Pewnie będzie tak, jak powyżej pisze Adam (cyt. "...Mają standarcik ..... a do tego IMO costię. ").
Obawiam się , że
Thx za uzupełnienie Profilu i podanie reszty danych (wg. mnie istotnych, bo nikt nie jest wróżką).
Przy tak licznej i zróżnicowanej obsadzie nie trudno o jakieś choróbstwa. Pewnie będzie tak, jak powyżej pisze Adam (cyt. "...Mają standarcik ..... a do tego IMO costię. ").
Obawiam się , że
zastosowanie kuracji (?) do tej jednej rybki niewiele pomoże. No i kurację solną trzeba koniecznie powtarzac' (patrz wcześniejsze posty Adama na ten temat).seba*1* pisze:......Odłowiłem tą jedną (najsłabszą)paletke i zrobiłem jej kąpiel w 1% roztworze soli teraz przebywa osobno w sterylniaku temperature ustawiłem na 35*....
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Najlepiej zamieść fotki - nieraz jedno spojrzenie daje więcej niż tysiąc słów . Na forum są koledzy co potrafią w 90% trafnie zdiagnozować problem ale nie są jasnowidzami.
Podobnie jak z dzieckiem nie wystarczy napisać że boi się i nie ma apetytu żeby znalazł się lekarz który od razu znajdzie przyczynę .
Tak jak w życiu pierwszą zasadą na tym forum jest zasada nie szkodzić . Brak odpowiedzi która pomoże w rozwiązaniu problemu to brak współpracy w Twojej strony
Podobnie jak z dzieckiem nie wystarczy napisać że boi się i nie ma apetytu żeby znalazł się lekarz który od razu znajdzie przyczynę .
Tak jak w życiu pierwszą zasadą na tym forum jest zasada nie szkodzić . Brak odpowiedzi która pomoże w rozwiązaniu problemu to brak współpracy w Twojej strony
Sebastian podeślij mi na adresseba*1* pisze: Z przyczyn technicznych fotek nie dam rady zamieścić
madaawe@wp.pl
zdjęcia to ja Ci je wstawię bez oceny

Adam