Będę miał na uwadze, że to galeria, ale krótko muszę jeszcze odpowiedzieć.
_TOM_ pisze:
300l wody Ci zostaje po wylaniu 100l z tego akwarium? Nieźle.
Akwarium jest 450 l ... zalane po brzegi szkła.
Ciekawe jak ja uzyskuję PH 5.9 nie mając CO2 w ogóle według Twojej teorii birdas?
Kwasem. Nic nowego. W akwa tarliskowym też nigdy nie miałem CO2 i też nie mam problemów z dowolną wartością PH. W akwa ogólnym mam coś co powoduje, że PH nie spada. To "coś" jest zagadką.
Hans Ci dobitnie pokazał jakie skoki PH może spowodować nawet mała dolewka wody z innym PH, no pewnie jaśniej mógł ... ale czy zaskoczysz?
Troszkę przykład dolewania wyższego PH do niższego nie trafił do twojego przypadku, ale zasadę pokazał dobitnie.
No właśnie. Co napisał Hans ? - napisał, że duża ilość wody o niskim PH dolana do 10 l wody o wysokim PH (lub jak wolisz niewielka ilość wody o dużym PH dolana do dużej ilości wody o niskim PH) co powoduje ? - powoduje, że PH niewiele spadnie. Teraz przełóż to na mój przypadek. 300 l wody o wysokim PH i 100 l wody o niskim PH i co się stanie ? - odpowiedź: NIC SIĘ NIE STANIE !! Jeśli się zgadzasz to ok ... tylko, że wczoraj pisałeś:
"W akwarium masz PH 6.6, dolewki wody robisz po 100 litrów na raz o PH 5.5 i Ty to nazywasz brakiem skoków PH w góre i w dół".
Mam wrażenie, że ktoś się zagubił i mam wrażenie, że to nie jestem ja.
Skoki PH masz, sam to stwierdzasz w banikach z wodą do podmian z 7 robisz 5.5 (pewnie tym swoim Co2 to robisz

),
Czym obniżam PH to już pisałem. Albo czytasz niedokładnie albo niepotrzebnie siejesz zamęt i zamiast zmierzać ku końcowi piszesz przesmiewcze wypowiedzi.
Choć obecne 6.6 masz super.
Ale tylko po nocy ... w miarę upływu czasu w ciagu dnia dąży ono do 7,0. Logiczne - ilość CO2 maleje to i PH rośnie.
P.S.
Tom jeśli chcesz ciągnąć dalej ten temat to może założymy nowy wątek lub moderator działu galeria przeniesie nasze posty - nie związane z tym działem. Co prawda może to być problem bo uprawnienia moderatorów na tym etapie funkcjonowania forum są określone do niektórych działów.