Chora pływa do dołu głową
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Chora pływa do dołu głową
mam pyatnei czy to jest choroba czy widzimisie ryby bo jkuz od dwoch dni pływa głową do dołu - jest to ryba duża wiec jesli chora jest to chciałbym ja ratowaĆ doradzcie coś
- Borys_szczecin
- junior
Ph-7 ryba pływa glowa w dół od 3 dni a srednica okolo 16 , apetyt ma kolorów nie straciła , je wszelkie robactwo:D(zywe mrozone), nic na skórze nie widaĆ
no profilaktyka jakas by sie przydala
wsadzielm diskusa- soli nie jodowanej i czekam:) bo tyle doczytalem z forum
podnioslem temperature do 31 walnełm nap owietrzanie ale na jakims innym forum wyczytalem ze penicylina krystaliczna 600 000 jednostek na 100 litrow
no profilaktyka jakas by sie przydala
wsadzielm diskusa- soli nie jodowanej i czekam:) bo tyle doczytalem z forum
podnioslem temperature do 31 walnełm nap owietrzanie ale na jakims innym forum wyczytalem ze penicylina krystaliczna 600 000 jednostek na 100 litrow
Ostatnio zmieniony 03 gru 2007, 21:35 przez Emtec, łącznie zmieniany 1 raz.
- Borys_szczecin
- junior
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
koledzy chcą ci powiedzieć w delikatny sposób że nie należy karmić paletek pokarmem żywym ani mrożonym. Jest to potencjalne źródło zarażenia różnego rodzaju pasożytem i bakterią i nie obrażaj się bo ci którzy ci doradzają , też kiedyś tak karmiliEmtec pisze:no dobra nie chce tu waszych komentarzy tylko jak pozbyc sie tej choroby> jakie leki zastosowac

..także trzymać 6 dysków w akwa 120 (??)l (zdaje się ze tak naprawdę jest to standardowe 112l "brutto, w praktyce 100l wody a jeśli jest podłoże to max. 90). Ze jeśli podaje się parametry wody "pH 7" to znaczy ze się o tych parametrach nie ma bladego pojęcia. Ze jedyna szansa tej biednej ryby leży w tym ze wyjdzie z tego "sama" (czasem się zdarza) bo taki właściciel na pewno jej z choroby nie wyciągnie.Mirek pisze: koledzy chcą ci powiedzieć w delikatny sposób że nie należy [...]
J-23
dziekuje za rady,(nerwosol dziwny lek ale zobaczmy nie slyszalem o nim)
a teraz moje zdanie - 4 litry na jedna rybe tak kiedys sie uczylem czytałem wiec 6 dyskowcow sredniej wielkosci okolo 12 centymetrow nie jest zlei( oczywiscie przymeirzam sie do zmian na 375 ale to wiaze sie z kosztami szafki bo samo akwarium nie jest drogie) mzoe za pol roku zmienie:)
po drugie z ph mam problemy bo niestety moja woda w kranach taka twarda i wszelkie chemiczne obnizania nic nie daja wraca to do 6,5/7ph
po paru dniach( wode czesto zmieniam)
a teraz moje zdanie - 4 litry na jedna rybe tak kiedys sie uczylem czytałem wiec 6 dyskowcow sredniej wielkosci okolo 12 centymetrow nie jest zlei( oczywiscie przymeirzam sie do zmian na 375 ale to wiaze sie z kosztami szafki bo samo akwarium nie jest drogie) mzoe za pol roku zmienie:)
po drugie z ph mam problemy bo niestety moja woda w kranach taka twarda i wszelkie chemiczne obnizania nic nie daja wraca to do 6,5/7ph
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Sory ale 4-litry na jedną rybcię to chyba do transportu, chyba że nie mówimy o paletkach, jak masz problemy z ph to masz pecha - osmoza jest rozwiązaniem, a szafeczka to pikuś z wydatkami jakie możesz ponosićEmtec pisze: a teraz moje zdanie - 4 litry na jedna rybe tak kiedys sie uczylem czytałem wiec 6 dyskowcow sredniej wielkosci okolo 12 centymetrow nie jest zlei( oczywiscie przymeirzam sie do zmian na 375 ale to wiaze sie z kosztami szafki bo samo akwarium nie jest drogie) mzoe za pol roku zmienie:)
jeśli będziesz myślał ... a nie głową.