Co się dzieje 2?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz

Co się dzieje 2?

Post autor: dylus » 29 mar 2008, 09:53

No to i ja się przyłączę do tematu .Mam parkę blu diamondów która się wytarła w ogólnym zbiorniku ,niestety ikra poszła ale o dziwo po utracie ikry samica zaczęła spidować .Zrobiła się ciemna chowa się w roślinkach do tego ma czarne oczy .Wieku ryb nie znam są wielkości ok 8-9 cm .Chcialem się dowiedzieć o ich wiek u gościa od którego je kupiłem ale on też nie wie był tylko pośrednikiem ,ryb nie leczył .Mam te ryby od ok 1,5 miesiąca.Woda 28 st,ph w granicach 6,5 ,podłoże piasek za żwirowni,filtracja eheim 2215 +.Inne rybki pływają normalnie i pobierają pokarm ,do wody nic nie lałem żadnych uszlachetniaczy ,nie dawałem soli ,podany był tylko fiszta min .Zbiornik mam 275 l brutto a w nim ok 7 paletek 5 wielkości wcześniej wspomnianej a dwie mniejsze .

Dopisek MODERATORA
Temat podzieliłem bo to dłu...ga sprawa wymagająca osobnego wyjaśnienia jak ryby 8-9 cm moga kłaść ikrę. Wyjaśnienia wymaga ich wiek i zdanie hodowcy - pośrednika odnośnie ich stanu posiadania. Może się pośrednik dowie i nam wszystkim odpowiie jaki jest wiek ryb. Może jakieś zdjęcie?
Adam

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: dylus » 01 kwie 2008, 14:03

Jestem po rozmowie z pośrednikiem nic nowego się nie dowiedziałem gość twierdzi że ryby nabył w Olsztynie u kogoś jakiegoś jego znajomego numeru telefonu nie podał bo niby gość ma duuuuuuuuuuuuużo ryb i napewno nie pamięta kiedy i jakie sprzedawał ,pośrednik twierdzi że ryby były u niego ok 2-3 tygodni max i wtedy ja je nabyłem po 50 zeta za szt były wielkości nakrętki od majonezu. Rybki kupiłem około 2 -2,5 miesiąca temu .Ryby złożyły ikrę w zbiorniku ogólnym po sporej podmianie wody jednak z utrzymania ikry nic nie wyszło.Też zdiwiło mnie że ryby kładły ikrę .Wielkość ryb mieżyłem nie na dłoni tylko przy szybie zbiornika i jest to ok 8 może 10 cm .W sobotę podmieniłem 3/4 zbiornika wody i jak narazie rybka wypływa i zaczyna pobierać pokarm ,nie stwierdziłem spidowania oko nadal ciemne zobaczymy dalej .W poprzednim poście podałem że rybki mam 1,5 miesiąca ale po dokładnym przeliczeniu to jest ok 2 do 2,5 miesiąca Jutro dostanę testy zooleka to podam dokładniejsze parametry wody .

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 01 kwie 2008, 23:25

8-9cm i ikra?
Chmmm
Koniecznie pstryknij fotkę :D

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: dylus » 02 kwie 2008, 09:15

masz999 pisze:8-9cm i ikra?
Chmmm
Koniecznie pstryknij fotkę :D
Ikry już nie ma część zrobiła się biała a trzeciego dnia reszta zniknęła .Ryby ikrę położyły na czyściku magnetycznym niestety nie było jej zbyt wiele .Co dziwne rybki położyły ikrę kiedy zastartowałem nowy zbiornik .Trudno w to uwierzyć ale zaczynam podejrzewać że zostałem zrobiony na kasę i kupiłem rybki o wiele starsze niż myślę .U pośrednika byłem i u niego przewijają się ciągle nowe ryby .
Zdjątko mojego zbiornika jest tu http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... f9b1e88ab1 ikrę kładła ta para niebieska

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 02 kwie 2008, 09:54

A skąd pośrednik ma wiedzieć jaki wiek mają ryby. Przecież on nie był przy ich narodzinach. Sam powinieneś umieć określić przybliżony wiek ryby i miesiąc nie robi różnicy. Ale już te kilka misięcy jak jest w Twoim przypadku to na pewno było widoczne.

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: dylus » 02 kwie 2008, 10:03

jzajonz pisze:A skąd pośrednik ma wiedzieć jaki wiek mają ryby. Przecież on nie był przy ich narodzinach. Sam powinieneś umieć określić przybliżony wiek ryby i miesiąc nie robi różnicy. Ale już te kilka misięcy jak jest w Twoim przypadku to na pewno było widoczne.
Z paletkami zacząłem przygodę niedawno napewno nie jestem tak doświadczony jak Ty więc nie dziw się że nie jestem wstanie określić wieku ryby .Być może kupiłem szczurki nie wiem .Widziałem twoje zbiorniki i twoje LSS może kiedyś dojdę do takiej perfekcji .Zresztą czytałem że tempo wzrostu ryby zależy od karmienia .Więc jak jako niedoświadczony mam określić wiek ryb ?????

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 02 kwie 2008, 11:04

Podstawowym wskaźnikiem wieku dyska jest wielkość oka które powinno być proporcjonalne do wielkości ciała. Wybieraj te które mają je najmniejsze. Daje to pewność że rybka jest młoda i na pewno urośnie. Oczy rosną przez jakby niezależnie i zdarza się że ciało ma np 10 cm centymetrów a oko dorosłej rocznej czy dwuletniej ryby. Kształt ciała czy grubość grzbietu też wiele mówią ale to tego dojdziesz z czasem. Poobserwuj rybki które są w różnym wieku. Przyglądnij się im dokładnie i jak ma sie wielkość oka do całośći. Potem popatrz na swoje. Zapewne znajdziesz o kogoś ryby z mniejszym okiem i zarazem większego rozmiary niż Twoje.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 02 kwie 2008, 14:24

Fajny zbiornik a takie g..... Ci wcisnęli..... żal.... ale są Twoje, dbaj o nie, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Haki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
Kontaktowanie:

Post autor: Haki » 02 kwie 2008, 19:06

Na moje naprane hormonem. Pozdrawiam Grudziadz pochodze z Kwidzyna w końcu ktoś z rodzinnych stron. Zologiczny na moscie jeszcze istnieje :)

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: dylus » 02 kwie 2008, 19:29

Zamieszczam zdjęcia zbiornika i ryb jeśli admini uznają za stosowne proszę skasować .Czy moje ryby naprawdę to wraki czy da się je wyleczyć .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 02 kwie 2008, 19:47

Tutaj raczej leczenie im nie pomoże. Porównaj chociażby oko też żółto czerwonej nie wiem czy to skundlone marlboro czy melon albo coś pomiędzy do oczka diamonda. Od razu widać różnice w wielkości a nie koniecznie jest dużo różnica w wielkości samej ryby. Jeśli byś sprawdził pod mikroskopem kupkę oraz śluz może coś tam być jakiś robal. Leczenie na pewno by trochę pomogło. Może nie będą medalowe, ale powinny trochę podskoczyć. Jeśli to są Twoje pierwsze paletki warto je zostawić i sie pod uczyć. Poźniej stopniowo wymieniać obsadę.

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: dylus » 02 kwie 2008, 20:00

zelik pisze:Tutaj raczej leczenie im nie pomoże. Porównaj chociażby oko też żółto czerwonej nie wiem czy to skundlone marlboro czy melon albo coś pomiędzy do oczka diamonda. Od razu widać różnice w wielkości a nie koniecznie jest dużo różnica w wielkości samej ryby. Jeśli byś sprawdził pod mikroskopem kupkę oraz śluz może coś tam być jakiś robal. Leczenie na pewno by trochę pomogło. Może nie będą medalowe, ale powinny trochę podskoczyć. Jeśli to są Twoje pierwsze paletki warto je zostawić i sie pod uczyć. Poźniej stopniowo wymieniać obsadę.
Czyli co uśmiercić obsadę czy co ,szlaaaaaaaaaaaaaaag mnie trafia że sprzedano mi takie g....o za taką kasę a jest to początek mojej przygody z tymi rybami .Niestety mikroskopu nie mam .Wiecie co kipi ze mnie złość bo czego to człowiek nie zrobi dla kasy sprzeda innemu ryby jako pełnowartościowe :evil: zapewniając że ryby zdrowe i są naprawdę z pierwszej półki .

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 02 kwie 2008, 20:13

dylus pisze:
Czyli co uśmiercić obsadę czy co ,szlaaaaaaaaaaaaaaag mnie trafia
Eee, zupełnie niepotrzebnie. Przecież wszystkie dyski są piękne ;), twoje bedą jedynie nieco odbiegały od utrwalonego stereotypu o standardowym wyglądzie i wielkości tych ryb ;). Chyba każdy z nas dokonał w przeszłości podobnie udanego zakupu jak ten twój.
J-23

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 02 kwie 2008, 20:13

Niczego nie uśmiercaj, na tych rybach zdobędziesz doświadczenie, które póżniej zaprocentuje, gdy kupisz kolejne, piękne rybcie ze żródła, które będzie w 100% pewne. Tu na forum znajdziesz wiele informacj, na temat różnych hodowli. Ja na swoich pierwszych paletkach przejechałem się tak samo jak Ty, a gdy kupiłem mikroskop, to naoglądałem się robali, że hooo.....hoooo! Jednak dzięki nim i informacjom z forum, nabrałem doświadczenie, także w leczeniu i obecne rybcie cieszą zarówno moje oczy ale także każdego, kto mnie odwiedza. Więc spokojnie i pamiętaj: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło".
Pozdrawiam Darek

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 02 kwie 2008, 22:25

Słuszna racja Darku. Popieram w 100%.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”