sposób na okrzemki

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

sposób na okrzemki

Post autor: jucha » 22 lis 2005, 20:49

Witam
Czy ktoś zna sprawdzony sposób na pozbycie się okrzemek?
Pozdrawiam

daro
junior
junior

Post autor: daro » 22 lis 2005, 21:29

tez kiedys miałem problem z okrzemkami. Lara mi podpowiedziała żebym zwiekszyłoswietlenie.dodałem jedną rurę więcej zrobiłem odbłyśniki z e srebrnej folii i problem zniknął .

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 23 lis 2005, 13:26

Czasami wystarcza wydłużenie dnia.

Awatar użytkownika
kriskros
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kriskros » 02 gru 2005, 12:33

Witam,
Faktycznie problem okrzemek pojawia sie przy braku odpowiedniego oswietlenia- jesli jest za malo swiatla wowczas to sprzyja ich pojawieniu sie.Zatem wiecej swiatla i dluzej oswietlaj akwarium.Powinno pomoc.Powodzenia

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 02 gru 2005, 12:53

Dodam jeszcze że woda wodociągowa ma w sobie sporo krzemu, który sprzyja ich rozwojowi, na wodzie RO ten problem nie występuje.

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 05 gru 2005, 23:33

MarSz pisze:Dodam jeszcze że woda wodociągowa ma w sobie sporo krzemu, który sprzyja ich rozwojowi, na wodzie RO ten problem nie występuje.
Niestety ..... dobrze by było , ale tak nie jest , przynajmniej nie do końca. :(
Filtracja RO akurat w zakresie krzemianów jest niestety niewystarczająca, jeżeli jest ich dużo w wodzie wodociągowej , a to jest w zasadzie standard to zostaje ich zupełnie wystarczająca ilość do bujnego rozwoju okrzemek. Nie dzieje się tak tylko dlatego ,że okrzemki poza krzemianami potrzebują też troszeczkę jeszcze innych składników do rozwoju i te osmoza skutecznie eliminuje , a te w zbiorniku rozcieńcza. :D
Chcąc pozbyć się krzemianów należy jeszcze po osmozie zastosować tzw. "szlif" , czyli przepuścić wodę przez filtr DI . Mówiąc prosto przepuścić przez specjalną mieszaninę jonitów / np Purolite MB400 /, która definitywnie usunie krzemiany .
To tylko tak na marginesie , gdyż taka czystość wody potrzebna jest w zasadzie tylko morszczakom , przy produkcji morskiej i dolewkach - tam są bardzo dokładne reżimy makro i mikro elementów , choć i w słodkiej nikomu nie zaszkodzi :P

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 06 gru 2005, 00:00

mare777 pisze:
MarSz pisze:Dodam jeszcze że woda wodociągowa ma w sobie sporo krzemu, który sprzyja ich rozwojowi, na wodzie RO ten problem nie występuje.
mare777 pisze: RO akurat w zakresie krzemianów jest niestety niewystarczająca, jeżeli jest ich dużo w wodzie wodociągowej , a to jest w zasadzie standard to zostaje ich zupełnie wystarczająca ilość do bujnego rozwoju okrzemek.
Bardzo mnie to interesuje, ponieważ pracuje w firmie która wode bada bardzo ale to bardzo dokładnie. Osmoza osmozie nie równa, w naszych kranach jest zbyt małe ciśnienie, ale ciśnienie wytwożone sztucznie jest w stanie pozbyć się dosłownie wszystkiego włącznie z krzemianami uzyskujemy wtedy ultra czyste H2O.
Prosze podaj mi źródło w którym wyczytałeś iż membrana RO nie jest w stanie pozbyć sie krzemianów.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: sposób na okrzemki

Post autor: J-23 » 06 gru 2005, 01:43

Sposobow jest kilka.
1. Dowalic jeszce wiecej swiatla, zamontowac odblysniki, okleic pokrywe folia lustrzana. Jak nie pomoze to jeszcze wiecej swiatla itd az do skutku
2. Wywalic wszelkie torfy i torfopochodne, tepic zazolcenie wody spowodowane przez korzenie. Woda ma byc BEZBARWNA i idealnie KLAROWNA bo to ogranicza pochlanianie swiatla przez wode do minimum i skutkuje podobnie jak pkt 1.
3. Wpuscic stado otocinclusow, dla nich okrzemki to przysmak
4. Posadzic szybkorosnace rosliny...ale one potrzebuja zreguly DUZO SWIATLA, patrz pkt 1 i 2
5. Wierzchnia warstwe podloza zrobic z bialego zwirku kwarcowego, nakleic na tylna sciane jasne tlo. Skutek podobny (choc w mniejszym zakresie) jak pkt 1 i 2

..i zapomniec o pozbyciu sie krzemianow z wody. To nierealne dopoki twoje akwarium zrobione jest ze szkla.
J-23

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 06 gru 2005, 03:35

MarSz pisze: Prosze podaj mi źródło w którym wyczytałeś iż membrana RO nie jest w stanie pozbyć sie krzemianów.
Po pierwsze nigdzie nie napisałem że membrana nie jest się w stanie pozbyć , tylko że nie pozbywa się wszystkich , czyli coś tam zostaje . :lol:
Źródłem tej informacji jest ulotka , instrukcja czy też charakterystyka /jak zwał tak zwał/ działania membrany Industrial Osmotic 2,5˘x40˘ / 600 GPD / . Jest tam miedzy innymi silicates 92-96% , nitrates 85-95% /w zależności od pH/ potassium 92- 95% i cała litania różnych pierwiastków i związków z ciekawostek to jeszcze metale ciężkie 97%, pierwiastki radioaktywne 90%, Wapń 98% , fluorki nie mniej niż 70% itd. Membrana pracuje w takim ustrojstwie które przynajmniej według producenta jest urządzeniem do przemysłowego otrzymywania wody osmotycznej. Integralnie jest tam odśrodkowa pompa 350W robiąca całkiem niezłe ciśnienie. :shock: :D
Są to oczywiście wydajności minimalne czyli może być lepiej , ale nie musi . :(
Jeżeli azotany usunie w 85%- zakładając że mamy w kranie dopuszczalne max. Czyli 50 ppm to po osmozie zostanie jeszcze jakieś 7ppm , czyli do wykrycia zwykłymi testami akwarystycznymi.
Ja nie mam ich dużo na wejściu więc faktycznie testy akwarystyczne ich nie wykrywają . Natomiast krzemianów nie sprawdzałem , choć przewodniość po osmozie tak i sięga ona średnio18 – uS czyli coś tam zostaje, a po szlifie poniżej 1 uS.
MarSz pisze:
Bardzo mnie to interesuje, ponieważ pracuje w firmie która wode bada bardzo ale to bardzo dokładnie............ uzyskujemy wtedy ultra czyste H2O .
Mam nadzieję że nie są to Szczecińskie wodociągi :lol: :lol: 8) / wolałbym aby badali ją bardziej dokładnie :? / , oczywiście pozostaje jeszcze kwestia „ ultra czystej H2O” dla każdego z nas oznacza to jak widać coś innego. :wink:

Poczytać można tutaj :
Majewska – Nowak „Procesy membranowe w odnowie wody” , Kowal A. „Odnowa wody”
Obydwie Wrocław – Politechnika Wrocławska 1997
Sporo wiadomości o wodzie w tym i tej po osmozie jak i samej osmozie -
Aquarien-Technik im Süß - und Seewasser Martin Sander / Datz , Verlag Eugen Ulmer 1998 /
Również między wierszami u Nicka Dakina The Marine Aquarium / andromeda Book 1996 /
W języku ojczystym „Akwarystyka morska „ Werner Baumeister
Kilka artykułów w „Nasze akwarium” – niestety nie pamiętam w tej chwili jakie numery , ale były to prace Łukasza Kaczmarka i chyba Wojciecha Hapke
Oczywiście dużo na necie , choćby tutaj :

http://www.preksim.pl/osmoza.html
http://www.nano-reef.pl/page.php?id=58
http://www.nobel.com.pl/pl/filtracja.html
Ps.
Jakich membran używacie są trzy rodzaje , przynajmniej o tylu słyszałem TFL ,TCF, TLC, :lol: te trzy skróty przyznaję to już sobie bardziej zmyśliłem niż pamiętam , ale brzmiały jakoś tak podobnie , a jest już późno i nie mam siły szukać - przepraszam :oops: :wink: :D

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 06 gru 2005, 11:10

Czytając wątek w któym autor sugerował że w czystej RO okrzemki nie mają szans napisałem odpowiedź jak to wygląda w praktyce ale w czasie przesyłania na serwer zaginąła . Uważam że teoretyczne rozważania że zrobimy akwarium z gumy bez żwiru i napełnimy wodą destylowaną uzyskamy 100% pewności że okrzemki nas nie będą trapić . Może i nie ale .............
Prezecież akwarium to nie sterylne labolatorium tylko zupełnie coś innego . Jak zauważył słusznie Kloss nie należy szukać dziury w super czystej wodzie ale w brakach oświetlenia . To jedyna słuszna droga aby akwarium mogło wyglądać przyzwoicie . Mam filtr RO połączony wężem z akwarium - długość około 6 metrów i co ciekawe po 3 latach użytkowania wężyk jest pokryty od wewnątrz glonem . Wcale mnie to nie dziwi bo glon potrzebuje do życia tak niewiele . Dowód - proszę nalać do słoika wodę z RO i postawić na oknie .
Po co więc sięgać po nierealne rozwiązania że czysta woda z RO może nam pomóc w walce z okrzemkami jeżeli ta woda potrafi skutecznie załatwić akwarium . Pisałem jak poleciałem na wakacje i zrobiłem na ten czas stałą podmianę 6 litrów wody z RO na godzinę . Teoretycznie glon nie miał szans w praktyce rośliny nie miały szans z glonami . Dlatego może zamiast ciągnąć wątek ile krzamianów jest w akwarium i jak zabrać okrzemkom szansę na rozwój poprzez eliminację krzemianów lepiej zrobić to co okrzemki nie lubią .
Próba wyciągnięcia z akwarium krzemianów przypomina mi dowcip jednego z naszych ministrów sprawiedliwości który oświadczył że ograniczając społeczeństwu dostęp do ostrych narzędzi zmniejszymy ilość zabójstw ;) zapomniał o tępych narzędziach albo celowo nie wspomniał bo pewnie w pierwszej kolejności do niego dostęp powinien być ograniczony .

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 06 gru 2005, 13:19

Łubu - dubu niech.......... :lol: :lol: :lol: .
Prezes jak zwykle ma świętą rację .
/Dzień bez wazeliny to dzień stracony? :?: :lol: :wink:

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 06 gru 2005, 14:31

No chłopaki odleciały.
Tak jak napisałem wcześniej: najpierw wydłuż dzień, jeżeli w ciągu tygodnia lub nawet 2 nie pomoże to wydłuż jeszcze. Nie rób nagłych dużych zmian bo znikną kłopoty z okrzemkami a pojawią się z innymi glonami. Jeżeli wydłużanie dnia to za mało no to nie pozostaje nic jak tylko dołożyć światła. Jednak też przestrzegam przed drastycznymi zmianami.

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 07 gru 2005, 14:58

wydłuzyłam dzień POMOGŁO
dzięki serdeczne i pozdrowionka

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 08 gru 2005, 11:19

mare777 pisze: Jakich membran używacie są trzy rodzaje , przynajmniej o tylu słyszałem TFL ,TCF, TLC, :lol: te trzy skróty przyznaję to już sobie bardziej zmyśliłem niż pamiętam , ale brzmiały jakoś tak podobnie , a jest już późno i nie mam siły szukać - przepraszam :oops: :wink: :D
W naszej firmie używa się membran PA, całą charakterystyke membrany postaram się znaleźć i w skrócie opisze.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”