Witam
Chcieliśmy zarejestrować jako Gajowy, (tak jak na forach dartowych, krewetkowym, gupikowym), ale niestety forum PKMD nie puszczało tego nicka. Wciaż wyskakiwał błąd i stąd..... Gajowa.
Dzidek, trafnie zwróciłeś uwagę jeśli chodzi o wode destylowaną. Byc może dlatego Bartek zwracał uwagę na wode z RO. Wiedział że nie mam filtra RO i poradził mi aby zapytać kolegów z Kraka o pomoc.
Pozdrawiam
Prośba o wodę z RO
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Widocznie chemik ma mniejsze pojęcie o akwarystyce niż akwarysta o chemii . Wielu znanych i ogólnie szanowanych akwarystów tylko dzięki tej niepolecanej wodzie rozmnożyło tysiące ryb .Z chemii jestem słaby , ale kolega który przy tym pracuje 15l , radził mi nie wlewać wody zdemi. do akwarium.
Przed najdejściem filtrów RO radzono sobie z parametrami właśnie dzięki kationitom i anionitom .
Woda demoralizowana przez puszczanie ma mimo tego dobrą opinię

W moim zakładzie produkowana jest woda :
-zdemineralizowana
-miękka (nazwa wlasna-pisałem wcześniej) - ona także przechodzi przez kationity i anionity i jest polecana przez chemika.
Zdemineralizowana oprócz mleczka wapiennego i siarczanu żelaza najwidoczniej musi być jeszcze uszlachetniona ( może sporadycznie) fosforanem trójsodowym
,,aby im się rury nie oblepiały kamieniem,,.
Pozdrawiam.
p.s. Zakład sprzedaje wodę zdemi. m.in. stacjom benzynowym.
-zdemineralizowana
-miękka (nazwa wlasna-pisałem wcześniej) - ona także przechodzi przez kationity i anionity i jest polecana przez chemika.
Zdemineralizowana oprócz mleczka wapiennego i siarczanu żelaza najwidoczniej musi być jeszcze uszlachetniona ( może sporadycznie) fosforanem trójsodowym
,,aby im się rury nie oblepiały kamieniem,,.
Pozdrawiam.
p.s. Zakład sprzedaje wodę zdemi. m.in. stacjom benzynowym.