Kamień napowietrzający a podnoszenie ph.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- loccutus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
- Kontaktowanie:
Bez obaw kolego, czytam wątki w których sie odzywam. Nie miałem zamiaru brać udziału w testach, lecz podać przykład wspomnianych już przez Prezesa kostek drewnianych. Proste i skuteczne i na pewno nie zmienia pH wody w górę. Nie kumam więc o co biega ? 

Ostatnio zmieniony 20 lut 2007, 20:42 przez loccutus, łącznie zmieniany 1 raz.
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Dzięki Tobie Kuba wiemy już, że kostka z kamienia może podnosić Ph wody. Ja nie używam tego nawet w akwarium z wodą do podmian bo tam miesza wodę mały filterek. Dyskusja trwa nad tym czym go zastąpić i doszliśmy na razie do wniosku, że kostka lipowa lepiej natlenia wodę niż kamień napowietrzający oraz, że ma to też swoje wady i zalety. Wychodzi też na to, że jest z tym kamieniem jest jak z niewypałem - wybucha jeden na sto i dlatego nikt ich nie nosi po kieszeniach
. Może lepiej tego nie używaćbo są inne metody natleniania wody.

- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Dobra, kto jeszcze chciałby napisać o kostkach drewnianych, ręka do góry.loccutus pisze:(...)Nie miałem zamiaru brać udziału w testach, lecz podać przykład wspomnianych już przez Prezesa kostek drewnianych. Proste i skuteczne i na pewno nie zmienia pH wody w górę. Nie kumam więc o co biega ?

Loccutus, bez obrazy - próbuję dbać o czystość wątku, w którym biega

Dalej upieram się, że "końcówka napowietrzająca" to jest ważny szczegół, bo: często czy nie, ale zachodzi potrzeba dodatkowego intensywnego napowietrzania
- w kwarantannie
- w "przechowalni"
- w kąpieli leczniczej
- w przerybionym akwarium
- w ..zbiorniku na wodę do podmian(ja np. tylko napowietrzam, bo żadna pompka mieszająca nie wejdzie przez otwór 60L kanistra, w beczce - co innego)
Aktualne podsumowanie wygląda nastepująco(4 pozycje na 17 postów)

1. kostka drewniana(AquaMedic?) - nie podnosi ph
2. giętka kurtyna powietrzna(Hobby?) prawdopodobnie nie podnosi ph
3. kamień/kulka Hagena - podnosi, oraz pieni się polana 7% HCl.
4. kamień Tetry - nie pieni się polany kwasem(napiszę więcej, kiedy się wymoczy w wodzie RO) [EDIT 23.02.2007] Wynik pomiaru w obu naczyniach był identyczny, więc ten kamień nie wpływa na ph wody.
pozdr
Ostatnio zmieniony 23 lut 2007, 02:53 przez kubamajer, łącznie zmieniany 1 raz.
Przepis na "cisto":
- idziemu do lasu lub parku;
- szukamy drzewa olchowego;
- zbieramy okazjonalnie szyszki (garbniki naturalne a nie jakieś tam badziewie);
- wybieramy sobie gałązkę (grubość kciuka a kształt dowolny);
- tniemy scyzorykiem;
- w domu wiercimy otworek (kilka jak więcej odnóg) na 2-3 długości drewienka;
- w otworek wsadzamy rurkę ze starego kamienia lekko nasmarowaną silikonem po bokach;
- na drugi dzień podłączamy do pompki;
- przykładamy kamieniem w akwa.
Co mam: własnej produkcji dobrą kostkę tak drobną, że aż strach. Kształt też nie jest klockowaty a swojski. Dobrze jest by pompka na zaworze ssącym powietrza miała filtr pyłkowy, gdyż co mamy w domach to kazdy wie. Krócej się nie dało.
Adam
- idziemu do lasu lub parku;
- szukamy drzewa olchowego;
- zbieramy okazjonalnie szyszki (garbniki naturalne a nie jakieś tam badziewie);
- wybieramy sobie gałązkę (grubość kciuka a kształt dowolny);
- tniemy scyzorykiem;
- w domu wiercimy otworek (kilka jak więcej odnóg) na 2-3 długości drewienka;
- w otworek wsadzamy rurkę ze starego kamienia lekko nasmarowaną silikonem po bokach;
- na drugi dzień podłączamy do pompki;
- przykładamy kamieniem w akwa.
Co mam: własnej produkcji dobrą kostkę tak drobną, że aż strach. Kształt też nie jest klockowaty a swojski. Dobrze jest by pompka na zaworze ssącym powietrza miała filtr pyłkowy, gdyż co mamy w domach to kazdy wie. Krócej się nie dało.
Adam
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
To nie jest tak, że jak otworzyłeś jakiś temat to można w nim tylko i wyłącznie pisać o tym co jest w tytule. Jeśli Ty używasz tylko kamieni napowietrzających to inni nie mogą napisać co jest od tego lepsze lub gorsze??? Chyba też otworzę jakiś temat i napiszę, że mogą w nim odpowiadać tylko Ci co mają okulary i wąsy
.

- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Dispar - nikomu niczego nie zabraniam, wszystko jest tylko kwestią manier(oraz Netykiety i Regulaminu
). Poza tym wyciągasz błędne wnioski(nigdzie nie napisałem, że używam tylko kamieni, o ile w ogóle może to mieć jakiekolwiek znaczenie dla akwarystyki
) i niedokładnie czytasz(to a propo's wzajemnego przekonywania się "co jest lepsze lub gorsze").
Poza wszystkim pouczanie autora wątku w kwestii czy trzeba pisać na temat, czy też nie, jest delikatnie mówiąc niestosowne.
Temat jest prosty jak drut, ale oczywiście należało go rozmydlić i porąbać szabelką.
pozdr

Poza wszystkim pouczanie autora wątku w kwestii czy trzeba pisać na temat, czy też nie, jest delikatnie mówiąc niestosowne.
Temat jest prosty jak drut, ale oczywiście należało go rozmydlić i porąbać szabelką.

pozdr