UPS a zasilanie awaryjne filtra
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Nie wytrzymałem i kupiłem używanego BESTa model Fortress 1020VA, który wewnętrznie ma 2x14Ah (nowe) i ma czysty sinusoidalny przebieg. Stosowany do zasilania urządzeń CO. Mam 100% gwarancję sprzedawcy, że nie będę miał żadnych problemów z uruchomieniem filtrów, pompek itp.
Po rozładowaniu baterii załącza się automatycznie.
Po rozładowaniu baterii załącza się automatycznie.
- loccutus
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
- Kontaktowanie:
14Ah to pryszcz - za długo na tym nie polecisz. Oczywiście zależy ile W mocy będziesz pobierał i ile dla ciebie znaczy "długo" 
Moja kotłownia na starym 45Ah (pompa CO, dmuchawa, sterownik) leci spokojnie 8 godzin i to mi wystarcza z zapasem jak mi energetyka kościańska wytnie numerek. A że zbliża sie pora wiatrów to wytnie mi numerek nie jeden raz
Moja kotłownia na starym 45Ah (pompa CO, dmuchawa, sterownik) leci spokojnie 8 godzin i to mi wystarcza z zapasem jak mi energetyka kościańska wytnie numerek. A że zbliża sie pora wiatrów to wytnie mi numerek nie jeden raz
Również polecam staruszka APC Smart 700, sprawdzony model - i tanio można kupić używany. Pompki akwariowe i napowietrzacze ciągnie bez problemu, ale ich wydajność jest jednak trochę niższa. Można się tym poratować przez kilka godzin. Próbowałem tego UPS-a podłączyć go do pompy CO ale zaczęła się przegrzewać (sądze że na skutek braku idealnej sinosoidy na wyjściu). Natomiast nie polecam zasialać filtrów czy pomp UPS-ami z wyjściem nie sinusoidalnym.
- birdas
- entuzjasta

Obciążenie będzie ok. 40 [W], UPS ma wytrzymać ok. 4 godzin. Wystarczająco długo dla mnie to 2 godziny. Odkąd tu mieszkam gdzie mieszkam (od maja 2006) nie było jeszcze zaniku napięcia dłuższego niż 2-3 godziny. Ten 3 godzinny był wtedy kiedy w bloku wymieniali instalację elektryczną. Natomiast w wyniku burz, wichur nie zdażyły się zaniki dłuższe niż godzina.loccutus pisze:14Ah to pryszcz - za długo na tym nie polecisz. Oczywiście zależy ile W mocy będziesz pobierał i ile dla ciebie znaczy "długo"![]()
- birdas
- entuzjasta

Dotarł do mnie UPSik. Od 5 godzin się ładuje. Działa rewelacyjnie - tzn. filtry i napowietrzacz działają. Załącza się cichutko, pokazuje napięcie na wyjściu, procent obciążenia, czas podtrzymania przy aktualnym obciążeniu, napięcie na akumulatorach. Jeszcze nie naładował się na 100% - jutro wieczorem spróbuję sprawdzić czas podtrzymania w praktyce.
- IreneuszKaczor
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
- Hypno
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Wystarczy na ok 40 min. Ale trzeba brać pod uwagę, że jeżeli po rozładowaniu akumulatorów padnie zasilanie ponownie to jesteśmy bezbronni, bo czas ładowania to właśnie ok. 35-48 godzin. Nie wiem czy można kupić z drugiej ręki UPSy APC serii Matrix. Miały dwie zalety, dużą moc i możliwość dokładania kolejnych akumulatorów jak klocków w dziecięcej układance. Fakt kosztowały czapkę pieniędzy, ale może teraz można je z demobilu kupić taniej. Mam zaprzyjaźnioną firmę, która zciąga sprzęt używany z Kanady i USA za śmieszne pieniądze, od nich kupiłem 6-o procesorowego SUNa za kilka tysięcy zł, a chciałem kupić same dyski bo mi GB zbrakło, a okazało się że taniej kupić serwer z dyskami
Zapytam ich czy mają takie sprzęty albo czy mogą zciągnąć.
Ja podzielę się z Wami takim doświadczeniem.
Kolega postawił serwer i obsługujący (www, pop3, ftp), niestety mieszka w miejscowości gdzie zdarzają sie częste zaniki prądu (nawet raz w miesiącu), a że dodatkowo lubi się chwalić UpTime'm zrobił takie połączenie awaryjnego zasilania:
przetwornica 12/230V (max 400W) z akumulatorem 100Ah,
UPS APC500 i serwer
Taki zestaw wytrzyma bardzo długo (osobiście uważam, że to nawet na wyrost). Po dłuższym zaniku zasilania aku ładuje prostownikiem i wtedy czuwa UPS.
Na wyjściu przetwornicy jest na 100% sinusoida wiec do akwa się nadaje, pytanie tylko jaki akumulator tzn. jaki czas pracy zapewni np. 50Ah aku przy danym obciążeniu, dodatkowo są już dostępne przetwornice, które ładują podłączony akumulator więc jest mniej zabawy.
Pozostaje ostatnia kwestia ... cena, ale budżet 500zł powinien pozwolić na kilku godzinne zasilanie akwa w awaryjnej sytuacji.
Kolega postawił serwer i obsługujący (www, pop3, ftp), niestety mieszka w miejscowości gdzie zdarzają sie częste zaniki prądu (nawet raz w miesiącu), a że dodatkowo lubi się chwalić UpTime'm zrobił takie połączenie awaryjnego zasilania:
przetwornica 12/230V (max 400W) z akumulatorem 100Ah,
UPS APC500 i serwer
Taki zestaw wytrzyma bardzo długo (osobiście uważam, że to nawet na wyrost). Po dłuższym zaniku zasilania aku ładuje prostownikiem i wtedy czuwa UPS.
Na wyjściu przetwornicy jest na 100% sinusoida wiec do akwa się nadaje, pytanie tylko jaki akumulator tzn. jaki czas pracy zapewni np. 50Ah aku przy danym obciążeniu, dodatkowo są już dostępne przetwornice, które ładują podłączony akumulator więc jest mniej zabawy.
Pozostaje ostatnia kwestia ... cena, ale budżet 500zł powinien pozwolić na kilku godzinne zasilanie akwa w awaryjnej sytuacji.
-
miro196512
- senior

- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Myślę o zasilaniu awaryjnym do podtrzymania dwóch kubłów /Tetra 700 i Cascade 1200/na okres kilku godz.-myślałem o APC Smart 500-jestem jednak zupełnym laikiem w tych sprawach i nie wiem ,czy wymaga on jakichś przeróbek czy tylko zamontowania mocnego akumulatora / bo podany czas podtrzymania to kilka minut/