Niewiarygodne!! - epistoła właściwa

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 30 gru 2005, 16:02

Może mała dygresja na temat filtra że taki mały - nie pomijaj faktu że największy filtr jednak mieści się w zbiorniku - 10 cm żwiru na długości 200 cm i do tego przepiękna szata roślinna - To jest super filtr w tym akwarium . Dlatego moim zdaniem tee filtr założony jest dla świętego spokoju . Można sobie samemu przeliczyć ile musiałby mieć biologiczny filtr aby zrównoważył ten układ. Czytałem kilka artykułów na temat roślinny i filtr i jednoznacznie z nich wynika że dodatkowy biologiczny nie ma co robić bo rośliny są wciąż głodne NO2 czy NO3 . Dlatego będąc pod wrażeniem piękna napisze zdanie "doświadczenie - dobór roślin i ryb to podstawa sukcesu " . Ze swojej strony mam nadzieję że tak pięknie zbiorniki staną się nadchnieniem dla "doniczkarzy" czy "plastusiów" ;).

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 30 gru 2005, 18:20

Alek mylisz się co do filtra. Czy stary wyga wieszałby niepotrzebny filtr koło ukochanego akwarium. Sądzę że w tym filtrze odbywa się uzupełnienie filtracji biologicznej a jej zasadnicza część odbywa się na podłożu i roślinach. Zwróć uwagę że przepływ wody przez niego jest minimalny.
A tak w ogóle to Piotrek może o to spytać u źródła.

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 30 gru 2005, 19:31

Alku! Teo nie przeczytał artykułu, który zaproponowałeś do "analizy" o zbiornikach "bez filtra"... gdzieś w jakimś wątku... Pan Adam może o tym po prostu nie wiedzieć - a w efekcie i tak robi dobrze :)
Piotrze!
Artukuł BOMBA!
Wojtek
Ostatnio zmieniony 02 sty 2006, 16:20 przez fomalhaut, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
hudy
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Zbigniew Hudobski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: hudy » 30 gru 2005, 19:37

20-25 lat temu właśnie tego typu akwaria miałem ja i moi koledzy akwarysci. Nie wiedzielismy co to jest amoniak, azotyny i azotany. Akwaria funkcjonowały dobrze. Wlaśnie takie filtry jak zewnętrzny wolno pracujacy czy wewnętrzny gąbkowy sprawiały że równowaga biologiczna była stabilna. Dzisiaj mówię kolegom mniej doświadzonym kupującym drogi sprzęt że taki sam efekt a nawet lepszy można osiągnąć mniejszymi kosztami. Między innymi w tych filtrach wolno pracujących tkwi tajemnica utrzymania przy życiu młodego narybku dyskowców.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 30 gru 2005, 19:47

Teo - może masz rację - poprostu opieram się na fachowej literaturze w której napisano "obawy że zbiornik padnie kiedy wyłączymy filtr okazują się bezpodstawne - w zupełności starczy delikatne mieszanie wody w zbiorniku gdzie rolę filtra biologicznego spełnia podłoże i rośliny........ " Czyli występuje u nas syndrom "na wszelki wypadek" tak jak z ptaszkiem u księdza ;) .
Nie neguję wiedzy doświadczenia bo powtarzam zawsze zdanie "pokaż mi swój zbiornik a od razu ocenię Twoją wiedzę " .
Nie przejmuj się że to napisałem - poprostu tak twierdzą naukowcy którzy badają akwarium . Ja mam dwa filtry i jakbym miał miejsce wstawiłbym 3 ;).
Napisałem to aby nikt nie myślał że taki filter oderwany od innych parametrów akwarium jest idalny . Mogę iść o zakład że wpuszczenie do tego zbiornika 10 dużych palet rozwali ten ekosystem na cacy .
W tym zbiorniku z tą obsadą dobraną na podstawie doświadczeń spełnia swoje zadanie - choć moim zdaniem robi tu za tego ptaszka ....... ;)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 30 gru 2005, 21:24

To ja dopowiem.... "ten filtr to bardziej jest potrzebny po to żeby wodę mieszał i ryby się nie podusiły, dzięki temu napowietrzanie jest zupełnie zbędne, a natlenianie jest wystarczające przy niewielkim ruchu powierzchni wody" Może nie dosłownie ale jednak to słowa pana Adama. Tak więc zgadzam się w 100% z Alkiem. Ten filtr jest dobry dla TEGO KONKRETNEGO ZBIORNIKA I TAKIEJ OBSADY RYB I ROŚLIN. Niemniej jednak jestem pewien że zabranie czegokolwiek z tego mikro ekosystemu rozłożyło by wszystko na łopatki!
Na tym polega właśnie doświadczenie, on wie że takie niewielkie "gówienko" załatwi sprawę.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 30 gru 2005, 21:45

cocoloco pisze: w zupełności starczy delikatne mieszanie wody w zbiorniku gdzie rolę filtra biologicznego spełnia podłoże i rośliny........ " Czyli występuje u nas syndrom "na wszelki wypadek" tak jak z ptaszkiem u księdza ;) .
Do podobnego wniosku doszli już Ci, którzy zajmują się akwariami morskimi - niby mają sump (bo to w sumie ich wynalazek), ale w większości przypadków służy im za "przechowalnię" sprzętu. Filtrację biologiczną zapewnia "żywa skała" (metoda berlińska). Można się oczywiście spierać o wydajność tej metody - wystarczy poszperać trochę po forach, gdzie pisuja morszczacy, żeby zobaczyć jak się trzęsą nad każdym wprowadzanym do akwarium organizmem. No i podziwiać systematyczność, z jaką podchodzą do kwesti podmiany wody w akwarium.

W sumie to trochę szkoda, że taki tuff wapienny robi ze słodka wodą to, co robi.. Przez to potencjalne próby zaimplementowania tej metody (berlińskiej) w akwarium słodkowodnym tracą sens już na starcie. Sam w ramach eksperymentów mam ochote postawić sobie mały zbiorniczek z podłożem i wystrojem opartym na lawie wulkanicznej. Bez zewnętrznego filtra, jedynie z pompką mieszającą wodę. Jeżeli ma ktoś pomysł na inny, naturalnie wyglądający materiał, zapewniający dużą porowatość - proszę o sugestie. Mogą być na pierwszy rzut oka szalone, może da sie z nich coś wyłowić. Acha, zbiornik ma być ze śladową ilością roślin, jak zachowuje się pół tony roślin za szkłem i co może zrobić (dobrego) z parametrami wody - wiem, bo znowu ryby nie mają gdzie pływać ;)

Hypno - co z "linią partyjną"? ;) Wprawdzie "młodzieży" (ładna mi młodzież, grubo ponad roczna ;) ) to tam zbyt wiele nie pływa, ale może to co na zdjęciach to nie wszystko?

PS. Hypno - pamiętam :) Jeszcze trochę, bo wymaga to odrobinę pracy.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 30 gru 2005, 21:50

Przeczytaj dokładnie ... "okres rozrodu przypada na przełomie roku do maksymalnie końca lutego"... Tak więc jest szansa...realna, że znowu coś z tego będzie. Nie martw się... ja też się zaszczepiłem...

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 01 sty 2006, 08:04

Hypno pisze:To ja dopowiem.... "ten filtr to bardziej jest potrzebny po to żeby wodę mieszał ......................
To wcale moim zdaniem nie tak.

W tym filtrze dziają się różne "niezauważalne cuda", często bez wiedzy akwarysty............
Ruch wody, to jej dotlenianie.
Bakterie nitryfikacyjne bez tlenu i przynajmniej minimalnego ruchu wody giną. W podłożu też musi być ruch wody.
Jeśli go nie ma - jest zbyt zbite - to po ruszeniu go, wyskakują banieczki "powietrza".
Ładne mi to powietrze......... :D

Co do tego ile i co "żrą" rośliny pisałem w książce o akwariach roślinnych.....
Tam jednak podłoże też nie może być lite, bo inaczej zaczynają po pewnym czasie gnić korzenie.............

Awatar użytkownika
hudy
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Zbigniew Hudobski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: hudy » 01 sty 2006, 12:25

Poza tym woda dotleniana jest nie przez powietrze wylatujące z kostki dotleniającej tylko przez ruch wody wywołany przez tę kostkę. Woda dotlenia się w momencie styku powierzcni wody z powietrzem. Ten ruch wody powinien być umiarkowany i w ogóle musi być.

teo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: teo » 01 sty 2006, 21:26

Piotrek czy w tym filtrze jest turbinka i gąbka z drobnymi porami?
Jak często jest czyszczony wkład filtra?

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 02 sty 2006, 07:48

Na zdjęciu 5m widać wszystko... Filtr napędzany jest głowicą od małego filtra wewnętrznego, a wypełniony gąbką i ceramiką. Jednak ilość tych materiałów, jak na nasze typowe podejścia do filtracji, jest znikoma. Jak widać na zdjęciu pojemność filtra jest znikoma przy takim zbiorniku, a i tak jego objętość jest wypełniona materiałami ledwie w 50%. Z tego co mi wiadomo filtr jest czyszczony baaaadzo rzadko, raz na kilka dobrych miesięcy, prawie rok.

teo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: teo » 02 sty 2006, 21:07

Sprawa jasna. Filtr wspomaga i uzupełnia filtrację biologiczną odbywającą się głównie w akwarium i przy okazji miesza wodę blisko jej powierzchni zwiększając tym samym jej wymianę gazową. Dostarcza również papu dla roślinek.
Na początku sądziłem że przepływ wody w tym filtrze jest znacznie wolniejszy i wymuszony w tradycyjny sposób pęcherzami powietrza z natleniacza.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”