Arturze, krewniaku, no to zdradź ile masz 300 litrowych zbiorników roślinnych ze 100 sztukami ryb od małych po duże i jakie masz tam parametry przy jakiej filtracji. Dodaj ile miesięcy ten zbiornik pracuje w takiej 100 sztukowej obsadzie i jakie masz tam podmiany tygodniowe. Do Poznania jest miesiąc jeszcze, nie wytrzymam tyle z ciekawości.arturo pisze:Tomku, wybacz, ale czasami Twoje teorie na tematy filtracji i poziomów różnych związków w wodzie mnie rozwalają, chyba nigdy w życiu nie dorobiłeś się prawdziwego akwa roślinnego i bladego pojęcia nie masz co się dzieje w takich zbiornikach, ale może kiedyś (w Poznaniu) będziemy mieli okazję o tym pogadać....
MG 375l
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Tomku, zawsze miałem roślinne i mieć będę. Aktualnie postawiłem na pełną roślinność, stąd zrezygnowałem z palet w nim z czystego egoizmu, by miały gdzie pływać gdzie indziej. Ale po kolei. Mam akwa 240L w którym pływało 50 neonów, 30 Bleherków, kosiarki, glonojady i inne denniaki, do tego 12 dorosłych paletek i tak kilka lat. Poziom pH 5,0-5,5 - nigdy wyższy, czasami niższy, jeśli uznałem że jest potrzebny. Nigdy nic mi nie chorowało poza jednym przypadkiem sprowadzenia sobie do akwa importu i to nauczyło mnie pokory. Wartości Two 5-6, Tww 0-1, NO2 - 0, NO3 - max 10, jaki kiedykolwiek zanotowałem. Nigdy nie nawożę roślin, jedynie dodaję multiwitaminę w płynie do wody z RO i żelazo na zieloność roślin, co tydzień wycinam wiadro roślin i spuszczam do kibla, lotos kwitnie co tydzień, mam dobre światło i dużo go, ale to jedyna pożywka którą dodaję roślinom, resztę czerpią z produktów przemiany materii moich rybek. Woda zawsze podmieniana w ilości 60L tygodniowo, regularnie jak w zegarku. Jeśli akwa zostawało na 2 tygodnie bez opieki w trakcie jakichkolwiek wyjazdów, parametry nawet nie drgnęły!!! W ramach testu i zostawione akwa na miesiąc bez podmian nie zmieniło parametrów nawet i jeden stopień!!! Akwa jak widzisz przerybione było notorycznie, nigdy nie zanotowałem więcej glonów niż pojedyncze nitki, jedynie w momencie zmian świtlówek, bo wiadomo, przez parę pierwszych miesięcy świecą ostrzej, tracąc moc światła z czasem. Filtrację stanowi filtr kubełkowy Atman o poj. 4L, gąbka na wlocie czyszczona z każdą podmianą, otwieram go i zaglądam do niego tylko z czystej ciekawości raz w roku. Resztki i kupki zbiera mechaniczny AquaEl z diodami UV. Filtry chodzą już kilka lat, złoża w nich też. Tak pracujące (prawie perpetum mobile) mam w domu i naprawdę mało czasu na bawienie się i grzebanie poza wycinką roślin, bo na głowie 3 etaty i hodowla dyskowców. Dodam, że w akwa ZAWSZE jest kryształowa woda, kto bywał i widział może potwierdzić, i nie znam pojęcia kłopotów z wodą bądź parametrami.
Reasumując, bo to nie mój wątek, zadbaj o odpowiednie oświetlenie, dobierz dobrze rośliny, stwórz im dogodne i stałe warunki i parametry wody a sukces będziesz miał murowany i bez zbędnych teorii o nadfiltracji i ciągłej kontroli parametrów uzyskasz to, co chcesz. Spróbuj kiedyś a zobaczysz, pamiętaj, warunkiem sukcesu poza wiedzą jest pozwolenie temu naszemu małemu światu na własne życie i kontrolowanie się samemu a nie tylko nasza praca i praca, bo jak zaczniesz grzebać w akwa według Twoich teorii to grzebać w nim będziesz zawsze. Nie mam i nigdy nie miałem plenum, skimerów i tym podobnych zbędnych urządzeń, a lata doświadczeń pozwoliło mi na inne rozwiązania, które nie potrzebują dodatkowych urządzeń a sprawują się równie dobrze.
Mam nadzieje, że dokończymy kiedyś dyskusję przy browarku, pozdrawiam
Reasumując, bo to nie mój wątek, zadbaj o odpowiednie oświetlenie, dobierz dobrze rośliny, stwórz im dogodne i stałe warunki i parametry wody a sukces będziesz miał murowany i bez zbędnych teorii o nadfiltracji i ciągłej kontroli parametrów uzyskasz to, co chcesz. Spróbuj kiedyś a zobaczysz, pamiętaj, warunkiem sukcesu poza wiedzą jest pozwolenie temu naszemu małemu światu na własne życie i kontrolowanie się samemu a nie tylko nasza praca i praca, bo jak zaczniesz grzebać w akwa według Twoich teorii to grzebać w nim będziesz zawsze. Nie mam i nigdy nie miałem plenum, skimerów i tym podobnych zbędnych urządzeń, a lata doświadczeń pozwoliło mi na inne rozwiązania, które nie potrzebują dodatkowych urządzeń a sprawują się równie dobrze.
Mam nadzieje, że dokończymy kiedyś dyskusję przy browarku, pozdrawiam
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
No tak myślałem, że bazujesz na troszke innej sytuacji
Palet jednak w roślinnym już nie masz ... z egoizmu podobno
, ja mam w roślinnym palety, też z egoizmu z resztą. MG też ma dyski w roślinnym, to pewna różnica jednak jest.
Nie nawoziłeś makro, a MG nawozi, nie doczytałeś pewnie.
Wpuść tam te 12 dorosłych palet, dodaj nawóz makro, podjadę za miesiąc (będę w Poznaniu, to rzut beterem) i sprawdzimy te NO3 10, tylko wody przed moim przyjazdem nie podmieniaj za dużo! Jak masz z 100 drobnicy i 12 dyskami w tych 240 l roślin z nawozem makro No3 10 to ja te piwko stawiam cały wieczór Tobie
Niech stracę, zostanie w rodzinie
Nie wiem po co Ci te 2 filtry teraz w tym roślinnym bez ryb właściwie, skoro nie ma tam już dysków ... masz teraz niezłą nadfiltrację, tylko po co? Przecież jesteś jej przeciwny nadfiltracji, a sam masz?
Bardzo dziwna teoria na temat moich teorii i pogladów ... chyba pochopna i bezpodstwana, bo zajmuję sie swoimi baniakami pewnie jeszcze mniej niż Ty tym jednym holenderm bez dysków, nie mam czasu z powodu 1 eteatu
, parametry sprawdzam raz na miesiąc raczej z ciekawości, niż potrzeby, ale nie jestem początkującym dyskomaniakiem i wiem co mam od lat w kranie i co mam zazwyczaj w baniakach ... Do tego wyjazdy mam non stop i dlatego podmiany są właściwie znikome jak i dbanie o ryby jest u m nie iluzją czasami.
Ale nie ma się co licytować, bo pewnie baniakami z dyskami zajmujesz się codziennie ... ja natomiast nie codziennie, ale mam ich mniej
.
Mój baniak to też małe perpetum mobile ... może nie co tydzień, ale co dwa liści leci sporo do kibla, nawet lecą całe szczepki do wielu chętnych ...
Skąd Ty bierzesz takie opinie o mnie, że niby chcę grzebać? Daleki jestem od cmentarzy
i zwolennikiem grzebania nie jestem.
Plenum nie masz, no ale po co Ci w roślinnym bez dysków?
Ja nigdy nie miałem UV i woda też jakoś krystaliczna
ale co to ma do rzeczy?
Dobrze, że nie masz plenum, bo by Ci rośliny zdechły i dobre światło by nie pomogło
Skimera nigdy nie miałem, skąd to wyciągnąłeś?
Oj jeden browarek będzie malizna, jak to wszystko wytłumaczyć z 1 browcem

Palet jednak w roślinnym już nie masz ... z egoizmu podobno

Nie nawoziłeś makro, a MG nawozi, nie doczytałeś pewnie.
Wpuść tam te 12 dorosłych palet, dodaj nawóz makro, podjadę za miesiąc (będę w Poznaniu, to rzut beterem) i sprawdzimy te NO3 10, tylko wody przed moim przyjazdem nie podmieniaj za dużo! Jak masz z 100 drobnicy i 12 dyskami w tych 240 l roślin z nawozem makro No3 10 to ja te piwko stawiam cały wieczór Tobie

Nie wiem po co Ci te 2 filtry teraz w tym roślinnym bez ryb właściwie, skoro nie ma tam już dysków ... masz teraz niezłą nadfiltrację, tylko po co? Przecież jesteś jej przeciwny nadfiltracji, a sam masz?
Bardzo dziwna teoria na temat moich teorii i pogladów ... chyba pochopna i bezpodstwana, bo zajmuję sie swoimi baniakami pewnie jeszcze mniej niż Ty tym jednym holenderm bez dysków, nie mam czasu z powodu 1 eteatu

Ale nie ma się co licytować, bo pewnie baniakami z dyskami zajmujesz się codziennie ... ja natomiast nie codziennie, ale mam ich mniej

Mój baniak to też małe perpetum mobile ... może nie co tydzień, ale co dwa liści leci sporo do kibla, nawet lecą całe szczepki do wielu chętnych ...
Skąd Ty bierzesz takie opinie o mnie, że niby chcę grzebać? Daleki jestem od cmentarzy

Plenum nie masz, no ale po co Ci w roślinnym bez dysków?
Ja nigdy nie miałem UV i woda też jakoś krystaliczna

Dobrze, że nie masz plenum, bo by Ci rośliny zdechły i dobre światło by nie pomogło

Skimera nigdy nie miałem, skąd to wyciągnąłeś?
Oj jeden browarek będzie malizna, jak to wszystko wytłumaczyć z 1 browcem

-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Oj brachu, dużo browarów będziemy musieli zrobić w tym Poznaniu, oj dużo... Teorie które głosisz o filtracjach są w wielu wątkach, nie czepiam sie tego jednego konkretnie, nie szukam ani nie szukałem dziury w całym tego tematu a jedynie próbuję przystopować wywody nie wnoszące wiele do wątku, ale to nie mój wątek więc przestańmy, pogadamy za miesiąc bo to na razie nic nie wnosi. pozdrawiam
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Witam.Dokończę temat tej plaży.Z tyłu pod roślinami zostawiłem żwir [ok. 10 cm. grubości]Do oddzielenia piasku od żwiru użyłem pleksy o grubości 8 cm.-taki ścinek zdobyłem w firmie która robi różne rzeczy z pleksy i PCV-Po nadaniu jej odpowiedniego kształtu dokleiłem na silikonie do górnej krawędzi kamyki żwiru,żeby pleksa była niewidoczna. Plaża najbardziej spodobała się chyba otoskom.Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- Pleksa z nadanym kształtem
- P1010367.JPG (67.27 KiB) Przejrzano 3425 razy
-
- Doklejone kamyki
- P1010369.JPG (74.7 KiB) Przejrzano 3425 razy