Wysoki Amoniak !!! Help !
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Re: Wysoki Amoniak !!! Help !
Basiu Janek ma 100% racji tylko skąd człowiek ma wziąć wodę dojrzała bakteriologicznie i czystą chemicznie. Który z amatorów ma więcej niż jeden dojrzały zbiornik z czysta chemicznie wodą??? Nie można mierzyć wszystkich swoją "metrówką"
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Romek.Czystą chemicznie wodę sobie zrobisz.Biologiczną już nie.Poprostu na to trzeba czasu.Zgadzam się też z Jankiem i Basią ,że nie ma nic lepszego jak "stara" woda do świeżego akwa.Co do zakwaszania wody kwasem solnym.Nadmiar kwasu solnego zabija biologię,brak biologi=wysoki amoniak i ble ble,ble.Prawdą jest też amoniak jest mniej toksyczny w wodzie kwaśnej,gdzie i występuje rzadko.
- Deszczowatwarz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
- Kontaktowanie:
Szymon twój przypadek to klasyczny przykład wpuszczania ryb do świerzego zbiornika(biologia jest ale jest za słaba aby odrazu przyjać kilka ryb z dobrym "ciężkim" karmieniem, dlatego zawsze powtrzam co też ktoś mądry pisał jak starujemy zbiornik to trzeba sypnąć troszke jedzenia niech gnije)
Jeżeli pozwolisz to doradzę bo koledzy odjeżdżają troszkę
-możesz podmienić większą ilość wody jak radzi Roman bo masz ryby,następnie codziennie podmieniaj wodę 10-20% to nie jest luksusowe rozwiązanie ale lepiej jak będziesz trzymał ryby na świerzej wodzie gdzie przez podmiany będziesz ją regenerował niż jak będziesz czekał na to aż w syfie dojdzie ci biologia, a twoja wodo już śmierdzi\
-najważniejsze jest to aby woda dolewana do akwa miała ph ok. 6-6,8 (przygotowanie wody zaczynasz zaraz po dolaniu i powinno ono trwać min 24h, woda przygotowywana powinna być mieszana czy to kostką napowietrzającą czy mała głowicą,)
Wodę robisz już kilka tyg. więcd wiesz co masz w kranie i ile kwasu musisz dodać aby było ok.
podstawą jest właściwe przygotowanie świerzej wody i przemieszanie jej przez kilka godzin, woda po dodaniu kwasu będzie inna niż po kilku godzinach, więc przykład może nie potrzebny:
-robisz wodę wieczorem ro+ODPAD CZY KRAN COTAM DAJESZ, DODAJESZ KWASU ILE TRZEBA i właczasz mieszanie np. głowica, rano mierzysz parametry i ew. dodajesz ciut kwasu, dla smaku, woda dalej się miesza, wieczorem mierzysz parametry (powinno być oki) i podmieniasz te 10-20%, możesz dodać ciut soli jak pisał Roman. Odrazu zaczynasz szykować nową wodę.
Pisanie o dolewce starej wody to prawda, o zostawieniu ryb w wodzie to prawda o innych rzeczach co koledzy piszą też prawda ale oni cwaniaki mają doświadczenie którego tobie jak widać brak jeszcze raz napiszę lepiej jak ty będziesz trzymał ryby na świerzej w miarę ustabilizowanej wodzie niż w syfie. Biologia dojdzie sama o to się nie martw.
Rafał
PS.Jak masz taką możliwość to rób sobie wodę na kilka dni a nie tylko na raz bo im dłużej ją będziesz macerował tym będzie stabilniejsza.
Jeżeli pozwolisz to doradzę bo koledzy odjeżdżają troszkę

-możesz podmienić większą ilość wody jak radzi Roman bo masz ryby,następnie codziennie podmieniaj wodę 10-20% to nie jest luksusowe rozwiązanie ale lepiej jak będziesz trzymał ryby na świerzej wodzie gdzie przez podmiany będziesz ją regenerował niż jak będziesz czekał na to aż w syfie dojdzie ci biologia, a twoja wodo już śmierdzi\

-najważniejsze jest to aby woda dolewana do akwa miała ph ok. 6-6,8 (przygotowanie wody zaczynasz zaraz po dolaniu i powinno ono trwać min 24h, woda przygotowywana powinna być mieszana czy to kostką napowietrzającą czy mała głowicą,)
Wodę robisz już kilka tyg. więcd wiesz co masz w kranie i ile kwasu musisz dodać aby było ok.
podstawą jest właściwe przygotowanie świerzej wody i przemieszanie jej przez kilka godzin, woda po dodaniu kwasu będzie inna niż po kilku godzinach, więc przykład może nie potrzebny:
-robisz wodę wieczorem ro+ODPAD CZY KRAN COTAM DAJESZ, DODAJESZ KWASU ILE TRZEBA i właczasz mieszanie np. głowica, rano mierzysz parametry i ew. dodajesz ciut kwasu, dla smaku, woda dalej się miesza, wieczorem mierzysz parametry (powinno być oki) i podmieniasz te 10-20%, możesz dodać ciut soli jak pisał Roman. Odrazu zaczynasz szykować nową wodę.
Pisanie o dolewce starej wody to prawda, o zostawieniu ryb w wodzie to prawda o innych rzeczach co koledzy piszą też prawda ale oni cwaniaki mają doświadczenie którego tobie jak widać brak jeszcze raz napiszę lepiej jak ty będziesz trzymał ryby na świerzej w miarę ustabilizowanej wodzie niż w syfie. Biologia dojdzie sama o to się nie martw.
Rafał
PS.Jak masz taką możliwość to rób sobie wodę na kilka dni a nie tylko na raz bo im dłużej ją będziesz macerował tym będzie stabilniejsza.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Przemek teraz już rozumiesz ? Rozwiązanie było zaraz na pierwszej stronie , jednak opiekun i zarazem właściciel znał się lepiejTURYSTA pisze:Nie zgodzę się , wszystko wskazuje że akwarium jest świeże raczej spodziewał bym się wzrostu złych parametrów.Przemek Wieczorek pisze:Azotyny na takim poziomie to pryszcz Nie podaj w paranoje
Zacznij systematycznie podmieniać wodę codziennie ,ta operacja poprawi parametry wody.

-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Szymon Szumiło
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Osielsko
Witam,
Dziękuję za odpowiedzi. Okres 7 tygodni dla akwarium w garscią małych rybek i krewetek wydawał mi się wystarczający do tego aby wpuścić ryby. A jednak...
Będę więc robił co dziennie dolewkę z RO o optymalnych parametrach i sprawdzał poziom NO2 i NH3 /Ph.
Ryby troszkę świrjuą - jak maratończyki, ale jedzą chętnie. Na youtube umieściłem 4 filmy z ich zachowaniem, zacząłem już podejrzewać, że mają chorobę skrzeli lub pasożyty.
http://www.youtube.com/watch?v=wfbArzofS5Y
Wydaje się, że akwarium przechodzi kolejno etapy - zmętnienie wody z powodu pierwotniaków, wysyp glonów a teraz NO2. Jakie jeszcze niespodzianki mnie czekają ???
Na razie głodówka na mięsko - będę podawał tylko hikari.
Dziękuję i Pozdrawiam
Simonto
Dziękuję za odpowiedzi. Okres 7 tygodni dla akwarium w garscią małych rybek i krewetek wydawał mi się wystarczający do tego aby wpuścić ryby. A jednak...
Będę więc robił co dziennie dolewkę z RO o optymalnych parametrach i sprawdzał poziom NO2 i NH3 /Ph.
Ryby troszkę świrjuą - jak maratończyki, ale jedzą chętnie. Na youtube umieściłem 4 filmy z ich zachowaniem, zacząłem już podejrzewać, że mają chorobę skrzeli lub pasożyty.
http://www.youtube.com/watch?v=wfbArzofS5Y
Wydaje się, że akwarium przechodzi kolejno etapy - zmętnienie wody z powodu pierwotniaków, wysyp glonów a teraz NO2. Jakie jeszcze niespodzianki mnie czekają ???
Na razie głodówka na mięsko - będę podawał tylko hikari.
Dziękuję i Pozdrawiam
Simonto
- Deszczowatwarz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
- Kontaktowanie:
Szymon wcale nie wykluczone że ryby mają skrzelowce ale nie masz mikroskopu żeby to stwierdzić a testy wyraźnie wskazują na bałagan z wodą także doprowadź najpierw wodę do porządku a dopiero doszukuj się chorób kiedy już będziesz mógł wykluczyć ten podstawowy czynnik mający bezpośredni wpływ na zachowanie ryb.
Rafał
Rafał
-
- nowicjusz
Witam, podmiany wody w ilości 10 % dziennie nie wiele dały - NO2 nadal 2,5 ml/L - jako potancjalnego winowajcę namierzyłem korzeń i usunąłem go z akwarium.
Do akwa dolałem wodę (objętość korzenia była spora) - do wody solidną dawkę toxivecu SERY aby poradził sobie z NO2. Następnego dnia dawka bakterii Tetry.
Niestety NO2 nadal 2,5 ml/l ! Dziś kolejna podmiana. Od dolewania wody Ph spadło do 5,6 i stoi tak.
Pozdrawiam
Do akwa dolałem wodę (objętość korzenia była spora) - do wody solidną dawkę toxivecu SERY aby poradził sobie z NO2. Następnego dnia dawka bakterii Tetry.
Niestety NO2 nadal 2,5 ml/l ! Dziś kolejna podmiana. Od dolewania wody Ph spadło do 5,6 i stoi tak.
Pozdrawiam
-
- nowicjusz
Witam,
Przyczyną problemów był jednak korzeń - niby ładny a w środku coś musiało się dziać.
NO2 spada - obecnie 1,0 - i tendencja spadkowa. Ryby spokojniejsze, woda nie śmiedzi.
Ostatnie 7 dni wody nie podmieniałem - i widać bakterie się namnożyły w wystarczającej ilości.
Dziś sprawdzę wszystko co i jak a wodą i dam znać.
Dziękuje wszystkim za pomoc i uwagi.
Pozdrawiam
Przyczyną problemów był jednak korzeń - niby ładny a w środku coś musiało się dziać.
NO2 spada - obecnie 1,0 - i tendencja spadkowa. Ryby spokojniejsze, woda nie śmiedzi.
Ostatnie 7 dni wody nie podmieniałem - i widać bakterie się namnożyły w wystarczającej ilości.
Dziś sprawdzę wszystko co i jak a wodą i dam znać.
Dziękuje wszystkim za pomoc i uwagi.
Pozdrawiam