216 Młodego
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- Młody1919
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dawid K.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
- Kontaktowanie:
Wiecie dlaczego nie aktualizuje fotek? Podpowiem że glony sie ... no . Nawet żwir jest zielony jak trawnik przed białym domem.
Ale są też lepsze wieści. Dotarła paczka a w niej : Filtr Zew. UniMax 250 professional i filtr RO. Jak nie trudno sie domyślić będzie restart. Ale podłoże muszę pozostawić , tylko zebrać warstwę zieloną i nasypać nowego , ponieważ jest naszpikowane kulkami z gliny i podkładem SERA. Szyby będą czyszczone i moja wizja wygląda tak , że pozostaną tylko lotosy których już mam 4 , z tego 2 z dość sporymi bulwami i ta roślinka widoczna na zdjęciu powyżej , ta w prawym koncie, no i może cabomba.. Woda jaką planuje to 70% RO i 30% rurovit. Z filtracji pozostanie tylko jeszcze TF 1100 jako napowietrzanie. Oświetlenie bez zmian. Doszła mała rura T5 jako poranno-wieczorne światło. Jak ktoś ma dla mnie jakieś rady, aby znowu nie <cenzura> sprawy to proszę pisać , zaczynam działać w sobotę rano. pozdrawiam i z góry dziękuje
PS. chodzi mi o to jak nie zaglonieć ...
Ale są też lepsze wieści. Dotarła paczka a w niej : Filtr Zew. UniMax 250 professional i filtr RO. Jak nie trudno sie domyślić będzie restart. Ale podłoże muszę pozostawić , tylko zebrać warstwę zieloną i nasypać nowego , ponieważ jest naszpikowane kulkami z gliny i podkładem SERA. Szyby będą czyszczone i moja wizja wygląda tak , że pozostaną tylko lotosy których już mam 4 , z tego 2 z dość sporymi bulwami i ta roślinka widoczna na zdjęciu powyżej , ta w prawym koncie, no i może cabomba.. Woda jaką planuje to 70% RO i 30% rurovit. Z filtracji pozostanie tylko jeszcze TF 1100 jako napowietrzanie. Oświetlenie bez zmian. Doszła mała rura T5 jako poranno-wieczorne światło. Jak ktoś ma dla mnie jakieś rady, aby znowu nie <cenzura> sprawy to proszę pisać , zaczynam działać w sobotę rano. pozdrawiam i z góry dziękuje
PS. chodzi mi o to jak nie zaglonieć ...
Zielone glony powstają w skutek zbyt długiego czasu naświetlania akwarium.Można się ich pozbyć np zaciemniając akwarium na 3 dni lub postarać się zebrać jak najwięcej glonów np szczoteczką do zębów i skrócić czas oświetlenia akwa i częste podmianki wody. U mnie najbardziej efektywne było zaciemnienie
- Młody1919
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
A czy jak przysypie zielony piasek nowym , świeżym to zakłóci to jakoś filtracje wody w podłożu ? Czy rośliny będą rosły ? Domyślam sie że dokładnie muszę oczyścić wszystkie szyby aby nic nie zostało... Dziękuje chłopaki , coś jeszcze , jakieś uwagi ? Dodam że zdobyłem lotos z bulwą wielkośći prawie jak kurze jajko , wiec Ilicze na dorodny lotos...
Powiem Ci co ja bym zrobił po kolei.
Piasek: zewnętrzną warstwę do wiaderka wypłukać z glonów (można również wyparzyć) i z powrotem do akwarium
Szyby i osprzęt: wyczyścić (bardzo przydatne do tego są np małe gąbki używane w kuchni do zmywania talerzy )
Roślinki: oczyścić z glonów na tyle ile się da.
Woda: nie dodawać żadnych nawozów na czas aż dojrzeje akwarium+ częste podmiany( nawet 40-50% tygodniowo)
Oświetlenie: zmniejszyć czas świecenia świetlówek (ewentualnie intensywność)
Woda: dodać wywar z kory dębu (nastawić garnek z wodą na kuchenkę,dodać do ciebie jakieś 3 łyżki stołowe kory,poczekać aż woda zacznie wrzeć(nie gotować),wyłączyć i poczekać do następnego dnia)
Wywar przecedzić np.przez siteczko i do akwarium)
p.s Uzupełniać wywar po podmianach wody.
Po takich zabiegach powinna być znaczna poprawa
Woda dostanie zabarwienia lekko bursztynowego (po wlaniu może być lekko mętnawa ale na drugi dzień powinna się wyklarować).Większość rybek lubi taką wodę
. A i ph powinno troszkę spaść po jakimś czasie
(czyli same plusy)
Wizualnie też nie tak źle to wygląda
powodzenia
Napisz o rezultatach
Piasek: zewnętrzną warstwę do wiaderka wypłukać z glonów (można również wyparzyć) i z powrotem do akwarium
Szyby i osprzęt: wyczyścić (bardzo przydatne do tego są np małe gąbki używane w kuchni do zmywania talerzy )
Roślinki: oczyścić z glonów na tyle ile się da.
Woda: nie dodawać żadnych nawozów na czas aż dojrzeje akwarium+ częste podmiany( nawet 40-50% tygodniowo)
Oświetlenie: zmniejszyć czas świecenia świetlówek (ewentualnie intensywność)
Woda: dodać wywar z kory dębu (nastawić garnek z wodą na kuchenkę,dodać do ciebie jakieś 3 łyżki stołowe kory,poczekać aż woda zacznie wrzeć(nie gotować),wyłączyć i poczekać do następnego dnia)
Wywar przecedzić np.przez siteczko i do akwarium)
p.s Uzupełniać wywar po podmianach wody.
Po takich zabiegach powinna być znaczna poprawa
Woda dostanie zabarwienia lekko bursztynowego (po wlaniu może być lekko mętnawa ale na drugi dzień powinna się wyklarować).Większość rybek lubi taką wodę

Wizualnie też nie tak źle to wygląda

powodzenia
Napisz o rezultatach

Niekoniecznie. Jeśli masz cieprliwość, to zwalczaj glony czystą wodą i biologią, bo zacznie się od nowa. Baniak działa już jakiś czas, to po co zaczynać od nowa?Młody1919 pisze:...Jak nie trudno sie domyślić będzie restart...
Dojdziesz do tego sam. Musi być równowaga pomiędzy ilością światła, ilością roślin i związkami mineralnymi (głównie chodzi o pokarm dla roślin)rozpuszczonymi we wodzie.Młody1919 pisze:PS. chodzi mi o to jak nie zaglonieć ...
Do czasu unormowania się sytuacji biologicznej dołóż szybkorosnące rośliny. Mogą nawet w toni pływać.
- Młody1919
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Ok, ja was rozumiem , ale chciał bym zmienić w całości ekspozycje w akwarium , a jak zacznę te wszystkie korzenie ruszać to już widzę jaka będzie woda, co do wody , chciałem zalać RO więc...w tej chwili mówię , jest katastrofa. Akwarium nie stoi długo , zaledwie miesiąc od czasu kiedy rybki doszły. Przed tym kilka dni stało puste z kilkoma roślinkami. Będę zmieniać płożenie filtracji itp... więc zleje wodę do poziomu żwirku , przesadzę rośliny i będę zalewać RO + kranówka. Pokazał bym Wam zdjęcia ale no po prostu wstyd mi. Glony na tylnej szybie są takie że aż wciągały do ciebie liście roślin. W sobotę wyczyszczę i zaleje... to pokaże co mi tam wyszło. A do samych lotosów , bo to tylko mi zostanie , wystarczy 2x40 W T8 Hagen Aqua i Flora Glo ? . BO kiedyś tylko tak miałem i nie wiedziałem co to glon....
Jarek miał rację co do tych szybko rosnących roślin
Co do oświetlenia to na początek 2x t8 wystarczy ale dołożyłbym 1xt5 do tej obudowy później.
Co do wody to nie wymieniałbym całej
Wyklaruje się.
Robiąc restart zaczynasz od nowa walkę z glonami
Dopiero co zaczęło dojrzewać a ty chcesz robić restart?
Odradzam bo sytuacja się powtórzy (ładnie będzie przez tydzień a potem.....sam wiesz
)
Nie pozbywałbym się tych roślin ,przynajmniej na razie.
Pamiętaj że im więcej roślin tym miej miejsca dla glonów.
Jeżeli będziesz się trzymał naszych wskazówek to twoje akwarium za jakiś czas będzie wyglądało tak jak powinno wyglądać.
Natomiast jak będziesz robił jak mówisz to cóż, gąbka w róch i jazda od nowa
Każdy restart to jak walka z wiatrakami (jeżeli chodzi o glony).
Co do oświetlenia to na początek 2x t8 wystarczy ale dołożyłbym 1xt5 do tej obudowy później.
Co do wody to nie wymieniałbym całej

Wyklaruje się.
Robiąc restart zaczynasz od nowa walkę z glonami
Dopiero co zaczęło dojrzewać a ty chcesz robić restart?
Odradzam bo sytuacja się powtórzy (ładnie będzie przez tydzień a potem.....sam wiesz

Nie pozbywałbym się tych roślin ,przynajmniej na razie.
Pamiętaj że im więcej roślin tym miej miejsca dla glonów.
Jeżeli będziesz się trzymał naszych wskazówek to twoje akwarium za jakiś czas będzie wyglądało tak jak powinno wyglądać.
Natomiast jak będziesz robił jak mówisz to cóż, gąbka w róch i jazda od nowa

Każdy restart to jak walka z wiatrakami (jeżeli chodzi o glony).