Wazonkowce prośba
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
zwykład ziemia doniczkowa. karmienie średnio obfite, poprostu jak zjedzą je4dnao to dostają kolejne żarcie. hodowla stoi w piwnicy. temp około 15-18 stopni. zwykła skrzynka plastikowa (nie jest drewniana tak jak niby powinno być). sie zbierają w kłęby w okolicy pokarmu i wybieram zwykłą wykałaczką. oczywiście donjiczka przykryta szkłem. hodowla musi stać około miesiąca zeby możnma było z niej kożystać. trzeba założyć conajmniej 2 , 3 hosowle żeby można buyło stale podawać pokarm rybom. naprawdę to prosta sprawa. ja kupiłem zalążek na allegro (niestety jeszcze wtedy nie byłem w klubie i nie wiedziałem że można tu kupić cos taniej no ale.._) naprawdę nie bójcie się zacząć.
powodzenia
powodzenia
mój meil: czarnymp@wp.pl. prześlij dane adresowe, a ja napewno zorganizuję przesyłkę. mamy zimę więc robyle się nie ugotują w słońcu. tylko wcześniej przygotuj doniczkę balkonową od kwiatów i szybę do nakrycia ziemi w doniczce. ziemi wsyp z pół doniczki. temp hodowli od 14 do 18 stopni. piszę jak mam ja a nie jak wygląda wzorcowa hodowla, ale przy dwóch doniczkach mogę karmić około 50 ryb co 2-3 dni do syta.yoyi pisze:Czy można by prosić o taką cząstkę robaczków do zaczecia hodowli.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Właśnie podjąłem decyzję, że będę hodował wazonkowca.
Ze zdobyciem porcji zarodkowej się uda, ale mam pytanie o hodowlę. Przeczytałem cały wątek (i nie tylko ten) i jedno pytanko. Czy wazonkowiec potrzebuje do życia/rozmnażania światła ? W piwnicy mam ciemno ... ale też nie wiem czy nie jest za zimno.

Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 12:42 przez birdas, łącznie zmieniany 1 raz.
- birdas
- entuzjasta
Twój wątek też wcześniej czytałem. Ale jednak zanim uruchomię hodowlę będę musiał odpowiedzieć na dziesiątki pytań żony itp. Zadam jednak kilka wątpliwych pytań może ktoś odpowie i może innym też się przyda.
Oto te pytania:
1) wazonkowce lubią wodę wilgotną a nie mokrą - czy wystarczy od czasu do czasu polać je wodą ?
2) Lejemy wodę na wazonkowce czy równomiernie po całej donicy ?
3) Po co zbiornik hodowlany 40 litrów jeśli warstwa ziemi to 6-12 cm ? Po co zresztą taki duży ? Nie może być normalna doniczka od kwiatków parapetowych ?
4) Czy szyba nakrywkowa jest stale szczelnie domknięta na donicy ? Nie trzeba im tam dostarczać powietrza ?
5) Gdzies kiedyś czytałem o namaczaniu chleba w piwie - może coś na ten temat ?
To chyba juz będzie wszystko ...
Oto te pytania:
1) wazonkowce lubią wodę wilgotną a nie mokrą - czy wystarczy od czasu do czasu polać je wodą ?
2) Lejemy wodę na wazonkowce czy równomiernie po całej donicy ?
3) Po co zbiornik hodowlany 40 litrów jeśli warstwa ziemi to 6-12 cm ? Po co zresztą taki duży ? Nie może być normalna doniczka od kwiatków parapetowych ?
4) Czy szyba nakrywkowa jest stale szczelnie domknięta na donicy ? Nie trzeba im tam dostarczać powietrza ?
5) Gdzies kiedyś czytałem o namaczaniu chleba w piwie - może coś na ten temat ?
To chyba juz będzie wszystko ...

Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 12:55 przez birdas, łącznie zmieniany 1 raz.
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
birdas pisze: 1) wazonkowce lubią wodę wilgotną a nie mokrą - czy wystarczy od czasu do czasu polać je wodą ?
Polać to chyba raczej nie.Optymalnie wychodzi robić to spryskiwaczem np. do szyb.Wystarczy raz na jakiś czas zrosić obficie ziemie i już.Oprócz tego dobrze jest raz na jakiś czas dostarczyć trochę wody na dno pojemnika.birdas pisze: 2) Lejemy wodę na wazonkowce czy równomiernie po całej donicy ?
Zależy ile Ci będzie potrzeba tych robaków.Ja np. z jednego takiego pojemnika na wystawie w Lublinie obdarowałem pół klubu i jeszcze zostało sporo.Myślę również że w dużym pojemniku hodowla jest łatwiejsza.Nie mówię że ma być to aż 40 litrów ale doniczka to chyba będzie jednak za mała.birdas pisze: 3) Po co zbiornik hodowlany 40 litrów jeśli warstwa ziemi to 6-12 cm ? Po co zresztą taki duży ? Nie może być normalna doniczka od kwiatków parapetowych ?
Nie mam szyby.Pojemniki są zamykane plastikowymi pokrywami od kompletu.birdas pisze: 4) Czy szyba nakrywkowa jest stale szczelnie domknięta na donicy ? Nie trzeba im tam dostarczać powietrza ?
Widziałeś reklamę piwa Okocim Mocne??Wolę nie próbować bo nie wiadomo na co stać doniczkowce po pijaku...birdas pisze:5) Gdzies kiedyś czytałem o namaczaniu chleba w piwie - może coś na ten temat ?

- birdas
- entuzjasta
Żeby woda dostała sie na dno pojemnika to musi przesiąknąć przez ziemię ...vega1 pisze: Oprócz tego dobrze jest raz na jakiś czas dostarczyć trochę wody na dno pojemnika.
Ok - poszukam donicy takiej co sie wiesza z peralgoniami na tarasach (taka prostokątna).Nie mówię że ma być to aż 40 litrów ale doniczka to chyba będzie jednak za mała.
A zamknięcie jest szczelne ? No bo na logikę robaki tez potrzebują tlen do życia. W opisach jest napisane "szczelnie przykryte szybą".Nie mam szyby.Pojemniki są zamykane plastikowymi pokrywami od kompletu.
Nie - nie widziałem ... . A jak już lecą reklamy to szybko zmieniam kanał TV.Widziałeś reklamę piwa Okocim Mocne??Wolę nie próbować bo nie wiadomo na co stać doniczkowce po pijaku...
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Niekoniecznie.Ja robiłem drutem głębokie dziury i do takich 3,4 dziur wlewałem po pól szklanki wody.birdas pisze: Żeby woda dostała sie na dno pojemnika to musi przesiąknąć przez ziemię ...
To są pojemniki na bieliznę kupione w MAKRO po 30zł. Absolutnie nie są szczelne.birdas pisze: A zamknięcie jest szczelne ? No bo na logikę robaki tez potrzebują tlen do życia. W opisach jest napisane "szczelnie przykryte szybą".
A reklamę piwa musisz zobaczyć!!!

P.S.
Pozwoliłem sobie cytowanie poprawić. Coś forum szwankuje.
- birdas
- entuzjasta
Hehehe ... widzę, że jak trochę pociagnąć za język to zaraz okaże się, że o hodowli można książki pisaćvega1 pisze: Niekoniecznie.Ja robiłem drutem głębokie dziury i do takich 3,4 dziur wlewałem po pól szklanki wody.

Czyli jak zostawię 1 cm szczeline pomiędzy szybami nakrywkowymi to będzie ok ? Nie wylezą z niej ?To są pojemniki na bieliznę kupione w MAKRO po 30zł. Absolutnie nie są szczelne.
Czy pomiedzy powierzchnią ziemi a szybami nakrywkowymi może być dowolnie duża przestrzeń ? - np. 5, 10, 50 cm wysokości ?
Przepraszam, że tak dopytuję, ale wolę niczego nie zepsuć.