To znaczy że będzie kolejny trup?:(
Co do tamtych ryb to sądze że są zdrowe,ciągle żerują są grube i mają bardzo ładny kształt,tylko ta jedna w ostatnich tygodniach schudła.
Czy powodem była zmaian zbiornika?Wcześniej rybki były w 120l akwa,przeniosłem do 240l i....pigeon zaczął chorować:(
Czyli pigeonka dzisiaj odłowie i dam 36',i oczywiście napowietrzanie,czyjest sens odławwiać pozostałe rybki?(sądze że są naprawde zdrowe,w czym moge poświadczyć zdięciami jeżeli chcesz)
Niestety tu mam problem-nie posiadam mikroskopu:/
A co do metro daje w pokarmie 1/4tab. dziennie w porcji serca
pozdrawiam.
WYCHUDZONY MALBORO:-(
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Pozwól Hanss, że podeprę się Twym cytatemJ-23 pisze:
zdjecie ryby ktorą z czystym sumieniem moznaby nazwac plywajacym trupkiem.
J-23

IMO ryby juz na zdjęciach - niby zdrowe są już marnej jakości. Kształt oczy , pokrywy skrzelowe. To, że doprowadziło się rybę do takiego stanu jak pisze Hanss jest oznaka braku nie tyle spostrzegawczości ale zareagowania w odpowiednim czasie. Taki stan nie pojawił się z dnia na dzień. Objawy musiały byc widoczne jak nie w momencie zakupu to w krótkim czasie po. Z ryby został szkielecik i stawianie pytania:
" rybka wróci do porzednich kształtów po leczeniu,czy zostanie taka jak teraz? " można porównac do chęci wygrania 5 w LOTTO. Otwarcie trzeba sobie powiedzieć, że ona nie wróci a inne do niej doskoczą w niedługim czasie. I nie skakac do oczu , ze znów się .... bo w takim akwa: żwir rośliny itp. tak niestety będzie. Trzymanie dysków w zbiornikach dekoracyjnych przez osoby co nie maja pojęcia 75 % o różnych procesach w nich zachodzących jest skazane w perspektywie czasu na porazkę. Lepiej postawić akwa półsterylne (bez żwiru a rośliny w doniczkach - kokosach ...) wtedy łatwiej nam obserwować (odchody itp) i w porę zareagować.
Adam
Adam
-
- junior
- Kontaktowanie:
Metro podaje od wtorku lub środy,ale wczoraj nie dałem.A tak wogóle to nie mówcie mi że paletki nie da się hodować w akwariach dekoracyjnych,znam wiele osób które trzymają ryby w tego typu akwariach i żyją już ponad 3lata(między innymi od nich "zaraziłem się" paletkami).I nie badają żadnych odchodów,śluzów itp.Co do pigeonka to żeczywiście go zaniedbałęm,sądziłem że jeżeli je pokarm to nic poważnego się nie dzieje.Sądze że da się go uratować ponieważ rybka nadal coś tam skubie,dziubie glon z roślinek i je drobne kawałki granulatu oraz serca.
A co do bactopuru-jak J-23 napisał-,chciałem powiedzieć że nie wszystkie środki są beznadziejne-ja swoje red turkusy wyleczyłem tym lekiem,a nie jadły od długiego czasu.I sądze że w przypadku pigeona też zastosuje tą metode.
pozdrawiam
A co do bactopuru-jak J-23 napisał-,chciałem powiedzieć że nie wszystkie środki są beznadziejne-ja swoje red turkusy wyleczyłem tym lekiem,a nie jadły od długiego czasu.I sądze że w przypadku pigeona też zastosuje tą metode.
pozdrawiam
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Adam napisał o trzymaniu dysków w akwa dekoracyjnym przez osoby nie mające o tym pojęcia..sandrock pisze: A tak wogóle to nie mówcie mi że paletki nie da się hodować w akwariach dekoracyjnych,znam wiele osób które trzymają ryby w tego typu akwariach
Ja też nie badam, bo podobnie jak Ci Twoim znajomi nie mam mikroskopu.I nie badają żadnych odchodów,śluzów itp.