Młode po raz 3-ci
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- banerman
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Pisałem juz kiedyś na ten temat przy innej okazji, ale nie pamietam w którym poście wiec po krótce :rafdisc pisze:Ps.jak to nie jest tajemnicą na jakiej wodzie chodzą tarlaki a potem młode, (chodzi o parametry)-pytam bo mam z tym zagadnieniem problem.
Nie mam RO , nie używam kwasów ani innych środków do zmiany parametrów.
Moje parki cały czas pływają w akwa , ktore jest jednocześnie "tarliskowe" i tam w naturalny sposób woda dojrzewa.
Jedynie trzymam troche napuszczonej kranówy przefiltrowanej przez UV i odstanej jak najdłużej (ok 14 dni ) i co jakiś czas przywoże wode ze źródełka

Two 5-6
Tww 0
Ph 5,5 -6
a pewnie zawierającą jeszcze wiele pożytecznych pierwiastków ( czyt. niewyjałowiona tak jak RO).
Z tych trzech ( woda w akwa , odstana kranówa oraz źródełko) , powstaje woda odpowiednia dla Tarlaków do rozmnażania.
Używam też bezpośrednio przed tarłem "Torben" - czeski preparat na bazie torfu wprowadzający do wody odpowiednie składniki stymulujące rybki do składania ikry i zapobiegające jej pleśnieniu. ( chyba odpowiednik naszego "Torfinu" )
W sumie jak przygotowuje im odpowiednie parametry to dosłownie "oczka im się świecą"

Generalnie wychodzi, tak jakby prawie naturalne warunki, bo nie przenosze ich , nie stresuję, tylko pływają sobie , jedzą i w pewnym momencie dolewka i jest.

Młode natomiast jaknadłużej pływają z rodzicami conajmniej 4-5 tygodni a potem dolewam przez jakiś czas jeszcze tą wode ze źródełka przechodząc coraz bardziej na kranówe.
Później już tylko kranówka o parametrach ( mniej więcej, bo nie mierzę aż tak sczegółowo ) :
Two 7-8
Tww 3-4
Ph 6,5-7
Takie cos u mnie leci a po przepuszczeniu przez filterek i UV w zupełności nadaje sie do podmian.
Oczywiście wszystkie te umiejętności , intuicje i sposoby przygotowania wody posiadłem dzięki wielu pożytecznym rozmowom z hodowcami i kolegami z klubu i forum i ich radom.
pozdrawiam
Piotrek
- banerman
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Myślę, że nie tylko w źródełku tutaj tkwi tajemnica. 
W sumie jestem zadowolony,że udaje mi się to osiągnąć bez RO
( co podobno nie jest proste).
Jestem bardzo dużo w domu, bo pracuję w domu i mało wychodzę,
dlatego mogę obserwować , reagować i dbać o całe te rodzinki
.
Widok jak wsywają i rosną to naprawde radosne przeżycie.
Piotrek

W sumie jestem zadowolony,że udaje mi się to osiągnąć bez RO
( co podobno nie jest proste).
Jestem bardzo dużo w domu, bo pracuję w domu i mało wychodzę,
dlatego mogę obserwować , reagować i dbać o całe te rodzinki

Widok jak wsywają i rosną to naprawde radosne przeżycie.
Piotrek
- Załączniki
-
- coraz większe
- mlode_05_06_2.jpg (31.13 KiB) Przejrzano 7550 razy
Ostatnio zmieniony 01 sie 2006, 00:17 przez banerman, łącznie zmieniany 1 raz.
- MarSz
- senior
- Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
- Kontaktowanie:
Myślałem że taka woda leci tylko w rurach skośnookichbanerman pisze:Później już tylko kranówka o parametrach ( mniej więcej, bo nie mierzę aż tak sczegółowo ) :
Two 7-8
Tww 3-4
Ph 6,5-7
Takie cos u mnie leci a po przepuszczeniu przez filterek i UV w zupełności nadaje sie do podmian.

TWW 3-4!!!!! o tak Panie ześlij nam wszystkim taką wodę

- banerman
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
A wszyscy przeważnie tak narzekają jak to na śląsku brudno i szaro,MarSz pisze: Myślałem że taka woda leci tylko w rurach skośnookich![]()
TWW 3-4!!!!! o tak Panie ześlij nam wszystkim taką wodę![]()

ale woda z kranu leci jedna z lepszych w Polsce

Nie bez powodu na Śląsku tak wielu hodowców.
PS. Przyznam,że będę musiał sprawdzić te parametry, bo ostatnio mierzę tylko Ph. Nie daj bosze coś się zmieniło ;( , ale po rybach nie widać jakichkolwiek problemów, więc myślę, że jest ok.
Piotrek
- banerman
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Poprzednie pokolenie to juz całkiem duże dzieciaczki , które potrafią walczyć o swoje.
Zaczyna się robić ciasno.
Zaczyna się robić ciasno.

no cóż mam nadzieję,że wkrótce znajdą nowy domApropo's co Ty robisz z taką iloscią Paletek?
- Załączniki
-
- Czekamy na nowy dom
- mlode_05_06_3.jpg (33.25 KiB) Przejrzano 7401 razy
-
- Snake Skin , turkus, blue diamond , Red pigeon blood
- mlode_05_06_4.jpg (32.13 KiB) Przejrzano 7401 razy