Akwarium przed wpuszczeniem palet.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- yoyi
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
birdas pisze:Jeśli jest to filtr z membramą 50 GPD to wynik jest co najmniej dobry. Ja na swoim 100 GPD uzyskuję ok 6-7 litrów ma godzinę.Ana pisze: Membrana szwankuje i daje tylko 4l na godz.
U mnie ten sam wynik pomiędzy 6 a 7 litrów na godzinę z membrany 100 GPD. Jednak jest ona świeżo po wymianie i tak samo prefiltry. Wcześniej jak robiłem pomiar na starej to aż misię wieżyć nie chciało, że tak mało - uzysk wody na dobę 12 litrów.
Akwarium stoi zalane od soboty. (Miałam kłopoty z komputerem więc dziś dopiero piszę). Pomierzyłam parametry wody i mam: Two- 12; Tww- 6; Ph- 7,5-8; NO2- 0; NO3- 0 . Muszę zmniejszyć Ph, reszta chyba mogła by być? W ogóle chemia wody to dla mnie czarna magia, czytam książkę" Zdrowe dyski", ale tam mi się niewiele rozjaśnia. Najbardziej obawiałam się "zabawy" z wodą. Mam w domu kwas solny 35-38% cz.d.a. ale nie wiem jak go użyć (boję się eksperymentów z nim), może lepiej zbijać ph preparatami akwarystycznymi? Do jakiego poziomu wystarczy zejść?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Aniu, chyba jednak nie wlałaś wody z RO, ale sama kranówka prawie jest w baniaku?Tww- 6; Ph- 7,5-8
Przy takim TWW i PH bez kwasu nie dasz rady preparatmi akwaystycznymi.
Jeśli nawet wlejesz ich całą butelkę, to PH spadnie, ale glony Ci wyrosną jak kwiatki na wiosnę.
Sugeruję 3ml strzykawką dodać kwasu solnego do baniaka.
Rozumiem ryb tam żadnych jeszcze nie ma.
Filtry, grzałka i napowietrzanie niech chodzi.
Na drugi dzień po wlaniu kwasu zrób pomiar PH i TWW.
Zobaczymy co dalej i jaki efekt będzie.
Podmiany wody zaplanuj jednak z wodą z RO, inaczej będzie wieczna walka z PH.
Dla swojego bezpieczeństwa pomyśl nad zakupem butli do kwasu i rozcieńczeniem go 1:1 z wodą destylowaną lub z RO. Stęzenie 18-19% jest bezpieczniejsze. Łatwiej też dawkować i nieprzedawkować kwasu wtedy.
Fakt Ro nie dałam, błacha przyczyna nie mogłam kupić cieniutkiego wężyka nigdzie, a z wiaderkami nie miałam czasu ganiać.
Ryb tam nie ma, czy ten kwas to bezpośrednio do akwarium dać? W Poch-u mieli tylko taki kwas więc go wzięłam. Ojaką butlę ci chodzi, pierwsze słyszę?Sugeruję 3ml strzykawką dodać kwasu solnego do baniaka.
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Sama kranówa?? Polecam ten wątek:_TOM_ pisze:Aniu, chyba jednak nie wlałaś wody z RO, ale sama kranówka prawie jest w baniaku?Tww- 6; Ph- 7,5-8
http://www.pkmd.pl/modules.php?op=modlo ... 7314#27314
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
No właśnie też mnie to zastanawia.Jak sobie radzi zdecydowana większość kolegów i koleżanek z problemem wody z kranu? Kilka osób już tu napisało że mają problemy z glonami i nie tylko. A reszta? A może to tylko woda miejska zawiera takie syfy...Ana pisze:Czytałam właśnie wątek który mi Sławku poleciłeś, ale i tak przecież przeważnie większość łączy wodę z RO z kranówą, więc to świństwo i tak się dostaje do baniaka.
Tak czy owak nauczony przeszłością nie polecam absolutnie lać nie przygotowanej wody do akwarium. Sinica np. na początku przygody akwarystycznej może poważnie zniechęcić i zrazić do tego hobby.
Dlaczego się uwziąłem tej sinicy?Bo miałem to g...o dwa razy i nikomu nie życzę absolutnie.Syf to mało powiedziane,no ale może nie będzie tak źle...
Powodzenia
Tom napisał:
Jutro wieczorkiem pobawię się kwasem. Kiedy będą już ryby w akwarium to można taki zabieg wykonać np. w wiadrze i wlać tak rozcieńczony do wody? Jakie proporcje mniej więcej na 375l ( netto ok.280l)? I czy tak miała bym postępować zawsze przy podmianach wody?Wstrzyknij koło wylotu z filtra, szybciej wymiesza się.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jak będą ryby, to kwasem zakwaszasz tylko wodę do podmian w oddzielnym zbiornku, wiadrach czy butlach, dopiero taką wodę lejesz do akwarium.Kiedy będą już ryby w akwarium to można taki zabieg wykonać np. w wiadrze i wlać tak rozcieńczony do wody? Jakie proporcje mniej więcej na 375l ( netto ok.280l)? I czy tak miała bym postępować zawsze przy podmianach wody?
Jeśli woda do podmian ma dużą różnice PH w porównaniu do wody w baniaku, to należy PH wyrównywać w przygotowywanej wodzie do podmian ,najprościej wodą z RO i jak trzeba kwasem.
Propocje zależą od wielu czynników i są inne dla każdego baniaka.
Chciałem je ustalić, powoli i obrazowo, byś złapała zasadę, stąd zasugerowałem, pewne działanie i dopiero po upływie doby pomiar, by zaobserwować skutki takiego zakwaszenia.
Po upływie kolejnej doby znowu pomiar, by pokazać Ci, że skutki są inne z upływem czasu i nie można pochopnie wyciągać wniosków.
Jeśli parametry te same po 2 dobach, kolejne dodanie kwasu, by pokazać Ci, że najpierw od 3ml kwasu niewiele PH się zmienia, wręcz wcale, a potem od zaledwie 1ml skacze raptownie o 0.5. Powód, to najpierw zmiany TWW, a dopiero potem zmiany PH.
Jesteś niecierpliwa i zadajesz pytania wcześniej, może to dobrze, więc masz powyżej krótką i ogólnikową lekcję.