Co robić?

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Co robić?

Post autor: jurekg39 » 08 lip 2006, 17:52

Cztery dni temu dokupiłem dwie śliczne małe ok 5 cm paletki, niestety moi starzy mieszkańcy akwarium nie daja im żyć. Przeganiaja je w najdalsze kąty. Na razie czekam może się jakos dogadają ale zaczynam się niepokoić. Może ktoś z Was przerabiał coś podobnego, jak długo to może trwać, a może są jakieś sposoby żeby pomóc małym znależć dla siebie miejsce. Niestety w ogóle nie jedzą.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 08 lip 2006, 19:31

Świeżo zakupionych ryb nigdy nie należy wpuszczać do akwarium ogólnego, ale jeżeli już to zrobiłeś i masz zamiar przy tym pozostać to spróbuj oddzielić je od pozostałych ryb siatką (można taką kupić w sklepach ogrodniczych)

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 08 lip 2006, 22:46

Jak dlugo trwa ta sytuacja ??
Ja ostatnio wpuściełem dwie młode ( ok. 5 mies) do dorosłych w ogolnym i oczywiście zaczeły się gonitwy i walka o terytorium, ale po kilku dniach młode potrafiły już skubnąć na szybko jakiś kawałek i teraz radza sobie całekiem dobrze, chociaż też są przeganiane z kąta w kąt.
Obserwuj i staraj sie przy karmieniu podawać tak jedzenie , że rozdzielić troche tu , troche tam a szczególnie nowym sypnąć coś prosto "pod nos" .

greenman
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: greenman » 09 lip 2006, 11:48

To jest tak jak z rybami nie mozesz nic napisać na 100% że tydzień czy 2 wystarczą. Młode muszą sie oswoić z nowym akwa nowymi rybami i warunkami dlatego są płochliwe. Twoja dotychczasowa obsada niezna nowych kolegów i stąd ich zachowanie, ale z czasem powinno być lepiej. Jeśli nie zauważysz poprawy w ciagu tygodnia możesz zacząć się martwić. Obserwój nowe nabytki czy cos skubną podawaj pokarm w kilku miejscach akwa żeby łaatwiej było im się dobrać do jedzenia.

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurekg39 » 09 lip 2006, 12:28

Na razie wszystko idzie jakby w dobrym kierunku dlatego nie decyduję się na oddzielenie siatką. Zaczynają troszkę pływać po akwarium, zmieniają powoli kolor na jaśniejszy, a i stare paletki mniej sie nimi interesują.

greenman
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: greenman » 09 lip 2006, 14:35

Więc poczekaj i obserwój

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 09 lip 2006, 15:02

hmm - włączyłem wyszukiwarkę google z pytaniem - obserwój , ryba - czy to doprowadzi tylko do naszego forum - eureka nie jest tak źle .

Pokazało mi też to http://wedkarstwo.onet.pl/1,134,8,13726 ... forum.html
Najlepiej zrób tak jak doradzają koledzy. Założ sam ..... chaczyk bez żadnych ołowiów i spławików założ skurkę od chleba na chaczyk (dobrze biorą na skórkę chleba z makiem) i spuść to z prądem i obserwój czy ryba nie udeży. ... ~Dawid
bez komentarza ;) :)

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurekg39 » 09 lip 2006, 15:33

Tym razem duże brawa panie Prezesie.

greenman
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: greenman » 09 lip 2006, 15:51

Nie wiem, za co chcesz bić brawa, jeśli wolisz zamiast porady, o, którą prosisz otrzymywać zasady pisowni to spoko. Jestem ciekawy, co rybcie na to.
Błędy popełniam mam nowy system nie zainstalowałem jeszcze Worda, nie każdy jest dobry we wszystkim jedni umieją poprawnie pisać, choć czasem nie na temat.
A w goolge wpisałem przejrzałem do 7 strony i jakoś PKMD nie znalazłem może gdzieś dalej Prezes znalazł.
Teraz pisałem z Wordem, więc chyba prezes się nie doczepi.

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurekg39 » 09 lip 2006, 16:04

Nie gniewaj się nie chciałem Cię urazić, każdemu się może przytrafić. Za poradę dziękuję, postapię tak jak pisałeś.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 09 lip 2006, 16:22

zawsze można zmienić błąd - i pewnie wtedy mój post też zniknie .
Poprostu jest taka opcja - odszukaj swój post i kliknij na zmień .
Załączniki
ScreenHunter_29.jpg
ScreenHunter_29.jpg (3.88 KiB) Przejrzano 7570 razy

greenman
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: greenman » 09 lip 2006, 18:44

Jurek spoko nie obrażę się na Ciebie czy na Prezesa nie po to piszę na forum żeby szukać zaczepek.
Alek ja tę opcję znam to, że mam niewiele postów nieznaczny, że nie potrafię zmieniać zawartości. Po prostu piszę tylko w tedy, gdy mam coś do przekazania a forum śledzę od początku postania. Postu nie zmieniłem, bo skoro rzeczywiście popełniłem błąd ort. To potrafcie się do niego przyznać to wszystko. Ale jeśli się ci na tym zależy to pisz zrobię z tym porządek.
Tylko ktoś, kto nic nie robi niczego nie popsuje lub się nie pomyli. Ja napisałem jak napisałem i dumny z tego nie jestem, ale stało się.

Jurek pisz jak ryby

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 09 lip 2006, 22:08

To nie zawsze tak wychodzi, że małe paletki przyzwyczajają sie do dużych i odwrotnie. Jakiś czas temu wpuściłem do 10 dużych paletek 5 sztuk 7cm młodych. Sytuacja była taka sama jak u Jurka39 - na dzień dzisiejszy trzy urosły tak jak powinne, a dwie sa sporo mniejsze od reszty.
Gdybym hodował je w oddzielnym akwarium i ciagle je ,,futrował" na pewno przerosły by w tej chwili moje dorosłe paletki. Młode karmi sie trochę inaczej niż dorosłe i trzeba poświęcic im dużo więcej czasu na ich pielęgnacje. Ale na to wszystko trzeba mieć czas i zazdroszczę naszym kolegom którzy mają go tyle ile powinno się go mieć hodując te ryby. Szczególnie dotyczy to rozmnażania paletek, a ostatnio było kilka postów na ten temat, że ten to rozmnaża a tamten nie i nie jest z niego prawdziwy hodowca tych ryb. Jeśli ktoś pracuje ciężko od rana do wieczora i zarabia jakieś tam pieniążki to nie ma czasu na rozmnażanie, prowadzenie wzorcowej hodowli ryb itd. itp. - człowiek się cieszy, że jego ryby mają chociaż trzy razy dziennie posiłek i na czas podmieniona wodę. Także jurku39 - jeśli masz czas to radze Ci żebyś tą 5-tke młodych ryb hodował w oddzielnym akwarium, a jeśli go też nie masz to część z tych ryb prawdopodobnie nie wyrosnie Ci tak jakbyś chciał. Oczywiście życzę Ci, żeby wyrosły z nich prawdziwe ,,bycze" paletki.

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 10 lip 2006, 00:04

Ze swojego doświadczenia............
Mam na forum wątek, o moim rozmnażaniu........
Ostały się z tego "miotu" 3 słownie trzy sztuki............
Kilka dni temu straciłem jedną.............. szlag mie trafiał, ale cóż............ bywa - reszta w całkowitej przyzwoitości pływa:))))))))))))))
I wiem jedno: paleciątka wielkości 5 cm, żeby osiągnęły słuszne rozmiary (czytaj: normalne), wg mnie - to ważne - tylko wedłu mnie..... powinny być trzymane jak pisze Dispar, w osobnym akwa, i futrowane na maxa, z podmianą wody jaknajczęstszą............................
Czyli PGR....... mają pływać w żarciu.......
Potwierdzam to na podstawie mich ryb - w tej chwili są większe niż ich rodzice, a do wystawiania ich w mistrzostwach - niewiele im brakuje.............
Swego czasu popełniłem wątek na temat "uchowania małych" w akwa ogólnym - dla mnie jest oczywiste - nie da się tego zrobić - w OGOLNYM.......
Nie ta ilość jedzenia, nie te ilości podmian, żeby z tego czegoś, mogły wyrosnąć zdrowe i duże osobniki...............
Ale to tylko moje doświadczenie........... Jak zwykle: mogę się mylić................
Pozdrawiam
Wojtek

jurekg39
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurekg39 » 12 sie 2006, 17:15

Minął miesiąc jak dokupiłem nowe paletki i chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami związanymi z ich aklimatyzacją. Na dzień dzisiejszy moje maluchy śmigają już wspólnie w grupie z dorosłymi, jedzą i rosną, odzyskały jasny kolor. Próbowałem je wcześniej oddzielić je siatką ale powiem, że nie przynosiło to większych efektów poza tym, że chroniło je przed zaczepkami dużych palet. Zauważyłem, że młode uaktywniają się gdy w akwarium panuje absolutna cisza, jest włączone światło, a wyłączona filtracja, poszedłem tym tropem. Wyłączałem sprzęt codziennie na kilka godzin, okazało się że był to strzał w dziesiątkę i po kilku dniach maluchy zaczęły normalnie funkcjonować. Może moje spostrzeżenie przyda się komuś kto dokupuje młode paletki a nie ma możliwości hodowania ich w oddzielnym zbiorniku. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Jurek

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”