trzepotanie pletwami i takie tam...
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
trzepotanie pletwami i takie tam...
Witam!!
Mam maly problem z paletkami.
Wszystkie z nich trzepotaja pletwami i calym cialem. Dzieje sie tak juz od
dawna. Ryby raczej maja dobry apetyt, jedna z nich tylko czasem wypluwa pokarm. Dodatkowo ostanio zauwazylem pewne zaczerwienienia na skorze(2 Malboro)choc nie jestem pewny czy nie jest to zwiazane z wybarwianiem sie ryb(cos jakby przekrwienia)
Jedna z palet ktora mam juz od ponad pol roku w ogole nie urosla(red white)
Robilem juz duze podmiany wody i nic nie pomoglo, wczesniej zastosowalem tez kapiel w soli(tem 36)przez 3 dni.
Macie jakies pomysly??
Zbiornik 240 l
filtracja tetratec 700
ph 6.5
obsada 2xmalboro, blue cobalt , red white,
2xkirys, gibiceps, 2xsum synodontis
akwarium jest dekoracjne z roslinkami
Pozdrawiam Bartek
Mam maly problem z paletkami.
Wszystkie z nich trzepotaja pletwami i calym cialem. Dzieje sie tak juz od
dawna. Ryby raczej maja dobry apetyt, jedna z nich tylko czasem wypluwa pokarm. Dodatkowo ostanio zauwazylem pewne zaczerwienienia na skorze(2 Malboro)choc nie jestem pewny czy nie jest to zwiazane z wybarwianiem sie ryb(cos jakby przekrwienia)
Jedna z palet ktora mam juz od ponad pol roku w ogole nie urosla(red white)
Robilem juz duze podmiany wody i nic nie pomoglo, wczesniej zastosowalem tez kapiel w soli(tem 36)przez 3 dni.
Macie jakies pomysly??
Zbiornik 240 l
filtracja tetratec 700
ph 6.5
obsada 2xmalboro, blue cobalt , red white,
2xkirys, gibiceps, 2xsum synodontis
akwarium jest dekoracjne z roslinkami
Pozdrawiam Bartek
Dzieki za szybka reakcje. Odchody owszem widzialem, ale nie podikroskopem bo takowej mozliiwosci nie mam-sa chyba prawidlowe;-)
ryby mam jakos od stycznia. kiedy je kupilem to mialy okolo 10 cm.
2 malboro i cobalt urosly sporo od tego czasu ale red-white nawet nie drgnal(kupiony z innego zrodla).reszta kupiona u P.Mordarskiego
zdjec narazie nie moge zrobic, bo chwilowo nie mam aparatu.
co do oddechu to sprawa jest troche dziwna. raz oddychaja spokojnie, powiedzmy raz na sekunde a czasem oddech jest szybki.
generalnie czesciej jest tak ze maja przyspieszony oddech.co do tego trzepotania to powtarza sie to kilkukrotnie w ciagu jednej godziny.
pokrywy skrzelowe nie sa odchylone i rownomiernie sie otwieraja.
pomijajac zle parametry wody jakmyslicie czym moze to byc spowodowane??pasozyty skorne, czy rownie dobrze moga to byc pasozyty wewnetrzne??
Pozdrawiam ,
Bartek Hoder
ryby mam jakos od stycznia. kiedy je kupilem to mialy okolo 10 cm.
2 malboro i cobalt urosly sporo od tego czasu ale red-white nawet nie drgnal(kupiony z innego zrodla).reszta kupiona u P.Mordarskiego
zdjec narazie nie moge zrobic, bo chwilowo nie mam aparatu.
co do oddechu to sprawa jest troche dziwna. raz oddychaja spokojnie, powiedzmy raz na sekunde a czasem oddech jest szybki.
generalnie czesciej jest tak ze maja przyspieszony oddech.co do tego trzepotania to powtarza sie to kilkukrotnie w ciagu jednej godziny.
pokrywy skrzelowe nie sa odchylone i rownomiernie sie otwieraja.
pomijajac zle parametry wody jakmyslicie czym moze to byc spowodowane??pasozyty skorne, czy rownie dobrze moga to byc pasozyty wewnetrzne??
Pozdrawiam ,
Bartek Hoder