Mikroskop
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Mikroskop
Mam dostac od" Mikołaja " mikroskop (ale On się nie zna )
, jaki wybrac żeby mi wystarczaył do identyfikacji nie proszonych gości na naszych pupilkach (bakterii i pasożytów). Oczywiscie chodzi o jakiś prosty, nie profesjonalny za grubą kasę. Pytanie do tych którzy maja i używają mikroskopu.

Ostatnio zmieniony 09 gru 2006, 20:11 przez rafdisc, łącznie zmieniany 1 raz.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Rafał, poczytaj forum PKMD
tam na pewno ciś znajdziesz, np. 2 linijki poniżej twojego watku:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=277

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=277
- fomalhaut
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
No to masz...
Dostałem na Mikołaja... od Ewy...
I nie wiem, czy się cieszyć, bo w zbiorniku do którego miałem wpuścić ryby znalazłem "cóś" takiego jak na zdjęciach...
Siedziało to-to na szybie, w miejscu gdzie widać było poziom jak odparowała woda....
Jasne, że nie wiem co to... ale jaka radocha, po dawnych czasach w szkole podstawowej ogladania trupków pod lupką, jak taki gad trawi na żywca, pod kamerką!
W życiu nie widziałem tyle życia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co mam za mikroskop?
A no taki, którego mi polecił - znaczy sam kupił i stwierdził, że za taką kasę (300 zł) opłaca się do naszych i nie tylko potrzeb - Mare777 (jest w morzu, więc niekoniecznie usłyszy
A zakupu on i ja, dokonaliśmy w promocjji LIDL-a
)))))))
Sprzęt się zowie Bio Lux AL... polece po instrukcję z parametrami i przeczytam dokładnie
)))))
Bio Lux AL:
- 20x-1280x
- 3 obiektywy
- Soczewka Barlow`a
- 2 okulary...
- 2 rodzaje podswietlań (dioda - dioda+zarówka od góry +coś jeszcze, ale tego nie doczytałem...
)
- Zestawik 5 preparatów - takich jak w szkole... nic ciekawego...
ale za to 10 szt. gotowych do użytku szkiełek (nakrywkowych i podstawowych...
- Nożyczki, igły, pęseta, takie cos do zaciągania wody i zakraplania szkła...
- Plasikowe opakowanie na coś - tego nie wiem... A! Doczytałe - zestaw do wylęgania krewetek słodkowodnych... to faktycznie produkt niemiecki, bo nie znają Słonaczka
))))))))) Solowca:))))))))))
To wszystko w drewnianej skrzynce - mozna brac na wakacje:))))))))))
A!
Oczywiście kawrka z której pochodzą zdjątka poniżej:))))))))
Pytaj w Lidlu - może zdążysz... ja nie zdążyłem, ale pogadałem z szefową i zamówiła - dostawa była dzisiaj:)))))))))))))
Nie żałuję:))))))))))) Mam z głowy prezent dla dzieciaków na Święta... (dla siebie też:))))))))))))))))
Niesamowite wrażenie!
Marek miał rację! Ale w końcu to ichtiolog:)))))))))))))))
Pozdrawiam
Wojtek
Dostałem na Mikołaja... od Ewy...
I nie wiem, czy się cieszyć, bo w zbiorniku do którego miałem wpuścić ryby znalazłem "cóś" takiego jak na zdjęciach...
Siedziało to-to na szybie, w miejscu gdzie widać było poziom jak odparowała woda....
Jasne, że nie wiem co to... ale jaka radocha, po dawnych czasach w szkole podstawowej ogladania trupków pod lupką, jak taki gad trawi na żywca, pod kamerką!
W życiu nie widziałem tyle życia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co mam za mikroskop?
A no taki, którego mi polecił - znaczy sam kupił i stwierdził, że za taką kasę (300 zł) opłaca się do naszych i nie tylko potrzeb - Mare777 (jest w morzu, więc niekoniecznie usłyszy

A zakupu on i ja, dokonaliśmy w promocjji LIDL-a

Sprzęt się zowie Bio Lux AL... polece po instrukcję z parametrami i przeczytam dokładnie

Bio Lux AL:
- 20x-1280x
- 3 obiektywy
- Soczewka Barlow`a
- 2 okulary...
- 2 rodzaje podswietlań (dioda - dioda+zarówka od góry +coś jeszcze, ale tego nie doczytałem...

- Zestawik 5 preparatów - takich jak w szkole... nic ciekawego...
ale za to 10 szt. gotowych do użytku szkiełek (nakrywkowych i podstawowych...
- Nożyczki, igły, pęseta, takie cos do zaciągania wody i zakraplania szkła...
- Plasikowe opakowanie na coś - tego nie wiem... A! Doczytałe - zestaw do wylęgania krewetek słodkowodnych... to faktycznie produkt niemiecki, bo nie znają Słonaczka

To wszystko w drewnianej skrzynce - mozna brac na wakacje:))))))))))
A!
Oczywiście kawrka z której pochodzą zdjątka poniżej:))))))))
Pytaj w Lidlu - może zdążysz... ja nie zdążyłem, ale pogadałem z szefową i zamówiła - dostawa była dzisiaj:)))))))))))))
Nie żałuję:))))))))))) Mam z głowy prezent dla dzieciaków na Święta... (dla siebie też:))))))))))))))))
Niesamowite wrażenie!
Marek miał rację! Ale w końcu to ichtiolog:)))))))))))))))
Pozdrawiam
Wojtek
- Załączniki
-
- gad_od_przodu.jpg (23.08 KiB) Przejrzano 5513 razy
-
- gad_od_tylu.jpg (22.83 KiB) Przejrzano 5513 razy
- mare777
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
- Kontaktowanie:
I w morzu czasami coś słychaćGajowa pisze:Wojtku, czy masz moze instrukcje do samego okularu? czy jest tam napisane jakie powiększenie daje okular?
Basia Gajowa

Z tego co pamiętam to są dwa 5 x i 15 x , na allegro prawie identyczne mają trzy 5 x , 10 x i 15 x , no i są droższe o 40 zł plus wysyłka . Myślę jednak że tą dziesiątkę można sobie spokojnie podarować .
Wojtek zapomniał jeszcze dodać że mikroskop z lidla posiada stolik krzyżowy , a optyka jest porządnej niemieckiej firmy .
- deptak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
- Kontaktowanie:
Ja natomiast zapomnialem dodac ze w mikroskopach sprzedawanch przez firme Prymus jest solidna rosyjska optyka ( obiegowa opinia na temat jakosci rosyjskich wyrobow nie dotyczy optykimare777 pisze:Wojtek zapomniał jeszcze dodać że mikroskop z lidla posiada stolik krzyżowy , a optyka jest porządnej niemieckiej firmy .

pozdrawiam