Karmienie a filtr
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Karmienie a filtr
Mam takie male pytanko czy podczas karmienia w swoich akwariach wylanczacie filtr jesli tak to na jak dlugo.
Re: Karmienie a filtr
Jeśli można wiedzieć to skąd masz takie informacjebobas pisze: czy podczas karmienia w swoich akwariach wylanczacie filtr jesli tak to na jak dlugo.

Adam
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jak Ci zaciąga mięso do filtra to wyczyść filtr
Mam nadzieję mówisz o filtrze mechanicznym, który możesz czyścić do woli.
Biologiczny nie powinien mieć takiego przepływu by cokolwiek poza wodą zaciągać. Pozatym możesz wlot zabezpieczyć małą gąbeczką i jak cos załapie, czyscić tylko ją.
Może wrzucaj większe kawałki by opadały na dno a nie do filtra?
Może syp mniej by ryby raz dwa zjadły?
Może wlot filtra ustaw w innym miejscu niż tam gdzie karmisz albo zmniejsz przepływ?
Coś wykombinuj by nie wyłączać filtra, pokombinuj.

Mam nadzieję mówisz o filtrze mechanicznym, który możesz czyścić do woli.
Biologiczny nie powinien mieć takiego przepływu by cokolwiek poza wodą zaciągać. Pozatym możesz wlot zabezpieczyć małą gąbeczką i jak cos załapie, czyscić tylko ją.
Może wrzucaj większe kawałki by opadały na dno a nie do filtra?
Może syp mniej by ryby raz dwa zjadły?
Może wlot filtra ustaw w innym miejscu niż tam gdzie karmisz albo zmniejsz przepływ?
Coś wykombinuj by nie wyłączać filtra, pokombinuj.
mój filt to "srób to sam" i ma niby ostojni z mozliwoscia odplywu nieczystosci, ale pomimo zastosowania keramzytu wraz ma tendencje do zatykania sie. Myslalem o malej gąbce ale wlot jest w miejscu trudno dostepnym i jest problem z częstym czyszczeniem. Natomiast jako pokarm stosuje mieloną mieszankę mięsną a wiec granulacja jest różna i nie da sie wyeliminowac zasysania pokarmu.