Rozpoznanie płci u dyska

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Rozpoznanie płci u dyska

Post autor: adamn » 05 kwie 2007, 08:40

Jeśli ktoś chce widzieć jak się rozpoznaje płeć u dyska to niech zobaczy sobie FILMIK

http://www.adamn.zsem.pl/Samce.3gp

:wink:
Wiek ryb 14 miesięcy a wielkość 17 cm-18 cm.
Tak się zachowuję samce jak im się serducho podaje (oczywiście serce nie jest rozmrażane ani płukane w wodzie ciepłej) a im się chce.
W akwa są same samce :wink:
Adam

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 05 kwie 2007, 11:16

adamn , ty chyba prowokujesz?
-spróbuj wrzucić ten film na www.youtube.com albo coś innego o większym rozmiarze bo nie widać żeby nawet im się chciało cokolwiek skubnąć, nie mówiąc o skubaniu szkiełka czy grzałki. patrząc na ten film można odnieść wrażenie że przywry skrzelowe pływają koło ryb ławicami.
- ryby najwyraźniej skierowane głowa w dół, dlaczego - odpowiedź zostawiam tylko tobie i tym którzy jeszcze nie wiedzą.
EOD :wink:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 05 kwie 2007, 11:42

Ja mam inną metodę na rozpoznanie płci u paletek :mrgreen: .
Jeśli z tych jaj co widać będą larwy niedługo, to samicą jest ta paletka co kładzie ikre na stożek, a samcem jest ta druga, co na to patrzy jedynie i kilkanaście tych jajek skonsumowała, chyba chciał sprawdzić czy warto zapłodnić :wink: .
A filmik Adama nie działa u mnie ... ale ja z informatyką i nowinkami jestem na bakier.
PS. Samiec u mnie je od niechcenia, jak mu przed nosem coś przepłynie, najlepiej kawał serduch woła, to chwyci, samica sama szuka po całym dnie ... no ale tak było przed ikrą, teraz nic jeść już nie chcą, tylko dno zśmiecone jest.
Załączniki
DSC00423.JPG
DSC00423.JPG (52.1 KiB) Przejrzano 8075 razy

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 05 kwie 2007, 12:05

kafarski pisze:adamn , ty chyba prowokujesz? ...
Oj Sławek jak widzę nie wiesz co robi w 100 litrach trójka samców zostawiona sama sobie bo tydzień temu para poszła do osobnego. Ciągle się nawalają i dlatego tak a nie inaczej oddychają. Pobiegnij na 100 metrów to też będziesz miał przywry skrzelowe. Możesz też na 10 pietro wejśc bez windy. Jesli na filmie nie widzisz, jak samiec podchodzi (tylko samce tak robią) do zapładniania plasterka serca (kolor ikry ) to co ja mogę powiedzieć.
Co do skubania to jeśli kiedyś będziesz miał dane zobaczyc jak wygląda tarło dyska to zobaczysz, że samica całą brudną robotę w 90% wykonuje zwiazaną z czyszczeniem czegokolwiek. Samiec trochę zrobi pozoracji i do polewania ....

Adam

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 05 kwie 2007, 12:37

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... &start=150

Umieściłem tam dwie fotki przedstawiające dokładnie różnice płciowe między tatusiem a mamusią...

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 05 kwie 2007, 13:03

adamn pisze: Co do skubania to jeśli kiedyś będziesz miał dane zobaczyc jak wygląda tarło dyska to zobaczysz, że samica całą brudną robotę w 90% wykonuje zwiazaną z czyszczeniem czegokolwiek. Samiec trochę zrobi pozoracji i do polewania ....

Adam
co do czyszczenia liścia to ci nie przyznam racji bo u mnie zawsze samiec to robił przed tarłami. potem na zmianę pilnowali ikry i zamieniali się przy niej miejscami żeby trochę skubnąć mięcha podczas karmienia. pewnie Azjatki tego są ''oduczone''.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 06 kwie 2007, 07:53

kafarski pisze: co do czyszczenia liścia to ci nie przyznam racji ..
Sławek ja nie pisałem o liściach :wink: więc rację masz. Od 90% do 100% jest całe 10 % a to dużo.
Adam

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”