Założyłem ten wątek ponieważ nie mogłem znaleść odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań a mianowicie:
-jak i czym pobrać wymazy śluzu np. skóry , płetw, skrzeli.
-jak preparować odchody.
itd.
Pytam ponieważ nie wiem jak do tego się zabrać, a zawsze lepiej dowiedzieć sie takich rzeczy od kogoś doświadczonego niż samemu kombinować i nie być pewnym czy dobrze się podeszło do tematu
Wszystkim gorąco dziekuję za przydatne informacje i pomoc nie tylko mi ale i wielu innym mniemam.
Rafał
Pobieranie i przygotowanie preparatów.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Deszczowatwarz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
- Kontaktowanie:
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Ja robię to tak;
Wymaz skóry- bezpośrednio szkiełkiem zbieram śluz
Wymaz ze skrzeli- też tak samo, ale trzeba mieć naprawdę szczęście aby coś znależć. Odchylam skrzelę i wkładam szkiełko pomiędzy blaszki.
Odchody- najbardziej czasochłonne. Czekam aż rybka skończy i szybko wyławiam maleńką siateczką do malutkiego pojemnika, potem pęsetą na szkiełko.
Wszystkie próbki spłaszczam szkiełkiem nakrywkowym i pod okular mikroskopu.
Basia Gajowa
Wymaz skóry- bezpośrednio szkiełkiem zbieram śluz
Wymaz ze skrzeli- też tak samo, ale trzeba mieć naprawdę szczęście aby coś znależć. Odchylam skrzelę i wkładam szkiełko pomiędzy blaszki.
Odchody- najbardziej czasochłonne. Czekam aż rybka skończy i szybko wyławiam maleńką siateczką do malutkiego pojemnika, potem pęsetą na szkiełko.
Wszystkie próbki spłaszczam szkiełkiem nakrywkowym i pod okular mikroskopu.
Basia Gajowa
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Bartek Rakoczy
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łódź
Re: Pobieranie i przygotowanie preparatów.
Może to glupie pytanie, czy do badania rybę musze wyjąć na ręcznik czy jak to zrobić ? Czy po wyęciu muszę jej zaslonic oczy, trzymać jakość ? Nigdy nie robilem badań mikroskopowych, sprzęt jest w dordze, ryby chorują: oddychają szybko i jednym skrzelem, ta co zdechla to nawet pluła jakimś śluzem.
Wracając do pytania, może to oczywiste dla niektorych, ale ja nie mam doświadczenia w tej kwestii więc proszę tak łopatologicznie opisać, krok po kroku.
Wracając do pytania, może to oczywiste dla niektorych, ale ja nie mam doświadczenia w tej kwestii więc proszę tak łopatologicznie opisać, krok po kroku.