Nowa roślina z glonami
Moderator: Sylwek
Nowa roślina z glonami
Zakładam akwarium. Kolega chce podarować mi anubiasa (duży) ale ta roślina jest porośnięta glonami (chyba pędzelkowate, tak wynika z jego opisu). Czy można prze włożeniem do zbiornika w jakiś sposób nie uszkadzający rośliny zmniejszyć ilość glonów na liściach a może w ogóle nie brać takiego anubiasa.
Drugie zagadnienie. Jak będę kupował rośliny to czy przed włożeniem do akwa trzeba je jakoś odkazić?
Drugie zagadnienie. Jak będę kupował rośliny to czy przed włożeniem do akwa trzeba je jakoś odkazić?
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Do kompletu możesz jeszcze poprosić o używaną chusteczkę do nosa
.
Daj sobie spokój z tym pomysłem .
Rośliny zakupione ze sklepu poddajemy kwarantannie - rośliny zakupione od producenta moczymy w wodzie przez parę dni - zmieniając ją codziennie . Unikniesz w akwarium pierwotniaków oraz środków ochrony roślin którymi mogą być naszpikowane .

Daj sobie spokój z tym pomysłem .
Rośliny zakupione ze sklepu poddajemy kwarantannie - rośliny zakupione od producenta moczymy w wodzie przez parę dni - zmieniając ją codziennie . Unikniesz w akwarium pierwotniaków oraz środków ochrony roślin którymi mogą być naszpikowane .
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Chyba kolega Cie nie lubi lub Twoich dyskówKolega chce podarować mi anubiasa (duży) ale ta roślina jest porośnięta glonami (chyba pędzelkowate, tak wynika z jego opisu).

Troszkę zmniejszyć glona można, ale całkiem nie, chyba że dopuścisz opcję uszkodzenia roślinki, to wtedy można się glona pozbyć, ale roślinka może tego nie pzrzetrzymać, lub być znacznie mniej atrakcyjna, choćby po zaciemnieniu 3 tygodniowym na samej wodzie z RO.Czy można prze włożeniem do zbiornika w jakiś sposób nie uszkadzający rośliny zmniejszyć ilość glonów na liściach
Zdecydowanie nie brać, szczególnie, że oprócz glonów jeśli kolega ma tam rybki dostaniesz coś jeszczea może w ogóle nie brać takiego anubiasa

Jak od producenta roślin, gdzie rosną bez ryb, to ja zaleciłbym tylko codzienne podmiany całej wody podczas 2 tygodniowej kwarantanny, dużo światła i świeżej wody dzień w dzień, koniecznie wywalić wszystko co w kszyku z roślinką przybyło, korzonki przymocować w sterylniak swoimi kamyczkami.Jak będę kupował rośliny to czy przed włożeniem do akwa trzeba je jakoś odkazić?
- puchatek45
- nowicjusz
Panowie spokojnie po co zaraz to co najgorsze?
Moja rada anubiasa przyjąć jeśli jest porośnięty glonami to należy go przesuszyć czyli w temperaturze około dwudziestu stopni potrzymać go około godziny.
Po takim potraktowaniu glony z liści powinny ustąpić.
Dalej należy postępować jak radzili moi poprzednicy czyli kwarantanna.
Pozdrawiam Staszek
Moja rada anubiasa przyjąć jeśli jest porośnięty glonami to należy go przesuszyć czyli w temperaturze około dwudziestu stopni potrzymać go około godziny.
Po takim potraktowaniu glony z liści powinny ustąpić.
Dalej należy postępować jak radzili moi poprzednicy czyli kwarantanna.
Pozdrawiam Staszek
bo lepiej na zimne dmuchac niz sie sparzyc.......Panowie spokojnie po co zaraz to co najgorsze?
Biorac rosliny z akwarium w ktorym sa inne ryby to juz ryzyko...nawet bez glonow. Wiele piszemy o kwarantannie itd. itp. moim zdaniem kupienie rosliny z hodowli bez ryb i da tego kwarantanna moze (nie musi) wyjsc taniej niz leczenie lub strata ryb....ale w kazdym razie jest bezpieczniejsze.
Zastanawiales sie dlaczego kolega chce go podarowac?
Widzę , że sprawa nie jest taka prosta, ale i tak chyba trudno będzie w przyszłości uniknąć zakupu roślin, które nie były trzymane w akwa z rybami.
mam nadzieje, po prostu ma nadmiar, ja też jemu kiedyś dawałem rośliny i ryby.
Ale i tak wniosek jest prosty - bardzo ostrożnie z takimi prezentami.
Raczej nie jest złośliwyAngel007 pisze: Zastanawiales sie dlaczego kolega chce go podarowac?

Ale i tak wniosek jest prosty - bardzo ostrożnie z takimi prezentami.