Proszę o pomoc i radę
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Proszę o pomoc i radę
Witam wszystkich. Mam wielki problem posiadam 3 paletki. W ostatnim tygodniu miałem atak ospy, wyniku czego jedna z ryb która chorowała zaczeła mieć uszczerbki na luskach podobne jak po ugryzieniu. Po drugie zaczeła się zwijać w łuk i pływa nie w pionie. Raczej unosi się na wodzie. Czekam na kontakt lub jakąś radę. Pomocy. Z góry dziękuję za wszystko. Jeszcze raz proszę o pomoc. :(
1) Zbiornik:
- pojemność litrów 112 l....
- od kiedy zbiornik funkcjonuje 3 lata....
- wymiary 80x35x40....
- rodzaj (roślinny, sterylny) mix ....
- rodzaj podłoża biogrunt i zwit gruby....
2) Woda:
- kwasowość (pH) 6.0....
- twardość węglanowa i ogólna ....
- wielkość związków azotowych ....
- temperatura wody 29 c....
- częstotliwość i wielkość podmian wody raz na miesiąc ....
- sposób przygotowania wody do podmian woda odstan studnia....
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość skalar, kosiarka, neony bocja glonojady kirysy zakup dawny tylko bocja i neon 3 tygodnie temu....
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) sychy 2 razy dziennie oraz mięso....
4) Wygląd i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu: od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) .... ospa jakieś 2 tygodnie temu objawy dalsze jakieś 2 dni temu
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... wkład węglowy i gąbka st
osowanie multimineral i torfin
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość ....
NAJWAŻNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ...
- od kiedy zbiornik funkcjonuje 3 lata....
- wymiary 80x35x40....
- rodzaj (roślinny, sterylny) mix ....
- rodzaj podłoża biogrunt i zwit gruby....
2) Woda:
- kwasowość (pH) 6.0....
- twardość węglanowa i ogólna ....
- wielkość związków azotowych ....
- temperatura wody 29 c....
- częstotliwość i wielkość podmian wody raz na miesiąc ....
- sposób przygotowania wody do podmian woda odstan studnia....
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość skalar, kosiarka, neony bocja glonojady kirysy zakup dawny tylko bocja i neon 3 tygodnie temu....
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) sychy 2 razy dziennie oraz mięso....
4) Wygląd i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu: od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) .... ospa jakieś 2 tygodnie temu objawy dalsze jakieś 2 dni temu
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... wkład węglowy i gąbka st
osowanie multimineral i torfin
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość ....
NAJWAŻNIEJSZE:
- robisto
- senior
- Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński
Dobre do trzymania wody do podmian.1) Zbiornik:
Ręce opadają.- częstotliwość i wielkość podmian wody raz na miesiąc ....
PS. Proszę o, zgodne z regulaminem, uzupełnienie swojego profilu.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2007, 08:54 przez robisto, łącznie zmieniany 1 raz.
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Kolego czytam i oczom nie wierzę. Po pierwsze zapraszam do działu woda, późnie filtracja
i na końcu TU
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... forum&f=13
Tak nawiasem mówiąc, po co CI węgiel aktywny i podawanie minerałów do wody.
Jeżeli objawy będą występowały (a pewnie będą) to po poprawieniu wszystkich w/w elementów możesz zabrać się za leczenie. Teraz mija się to z celem przynajmniej w tym zbiorniku.
i na końcu TU
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... forum&f=13
Tak nawiasem mówiąc, po co CI węgiel aktywny i podawanie minerałów do wody.
Jeżeli objawy będą występowały (a pewnie będą) to po poprawieniu wszystkich w/w elementów możesz zabrać się za leczenie. Teraz mija się to z celem przynajmniej w tym zbiorniku.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jak można w taki zbironik i w taką liczną obsadę wpuścić 3 paletki?
Trzeba sporej niewiedzy o tych rybach by im taki los zgotować.
Szok dla mnie, że jeszcze żyją bidulki to chyba dlatego, że są tam od niedawna.
Przy 29 stopniach ospy nie wyleczysz do końca nigdy, choć bys najlepszy lek podał, pewnie ospa przyszła z neonami i bocjami - neonem i bocją, bo piszesz niejasno bez podawania ilości sztuk. Najmniej 33 najlepiej 34 stopnie i sól niejodowana, ale wszystko na temat ospy na tym forum jest doskonale opisane, poczytaj tylko i działaj odpowiednio.
Nie zajmuję się leczeniem ryb, są od tego lepsi fachowcy na forum, ale u Ciebie nie wiadomo od czego zacząć, bo ospa to mały problem, w porównaniu z resztą.
Zastanów się czy chcesz trzymać paletki, czy masz na to fundusze, wtedy poczytaj to forum, sczególnie działy: Jak zacząć, Dyskowce, Woda i zrób to porządnie, jak należy, zacznij od nowa.
Pomogę w dylematach, poradzę, ale dopiero jak będziesz zdecydowany na dyski, teraz nie masz warunków na paletki i musisz to zrozumieć.
Wylecz je z ospy (te 2 co przeżyją następne dni, bo 1 już chyba odprawiłeś na inny świat) i oddaj komuś, kto wyleczy je z reszty dolegliwości i ma warunki i wiedzę by się opiekować dyskami.
Nie obraź się, ale u Ciebie jest teraz obóz koncentracyjny i doprowadzisz je w zaświaty, raczej prędzej niż później, wypuść je z tego obozu, proszę.
Trzeba sporej niewiedzy o tych rybach by im taki los zgotować.
Szok dla mnie, że jeszcze żyją bidulki to chyba dlatego, że są tam od niedawna.
Przy 29 stopniach ospy nie wyleczysz do końca nigdy, choć bys najlepszy lek podał, pewnie ospa przyszła z neonami i bocjami - neonem i bocją, bo piszesz niejasno bez podawania ilości sztuk. Najmniej 33 najlepiej 34 stopnie i sól niejodowana, ale wszystko na temat ospy na tym forum jest doskonale opisane, poczytaj tylko i działaj odpowiednio.
Nie zajmuję się leczeniem ryb, są od tego lepsi fachowcy na forum, ale u Ciebie nie wiadomo od czego zacząć, bo ospa to mały problem, w porównaniu z resztą.
Zastanów się czy chcesz trzymać paletki, czy masz na to fundusze, wtedy poczytaj to forum, sczególnie działy: Jak zacząć, Dyskowce, Woda i zrób to porządnie, jak należy, zacznij od nowa.
Pomogę w dylematach, poradzę, ale dopiero jak będziesz zdecydowany na dyski, teraz nie masz warunków na paletki i musisz to zrozumieć.
Wylecz je z ospy (te 2 co przeżyją następne dni, bo 1 już chyba odprawiłeś na inny świat) i oddaj komuś, kto wyleczy je z reszty dolegliwości i ma warunki i wiedzę by się opiekować dyskami.
Nie obraź się, ale u Ciebie jest teraz obóz koncentracyjny i doprowadzisz je w zaświaty, raczej prędzej niż później, wypuść je z tego obozu, proszę.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o pomoc i radę
Niestety tu nikt nie pomoże rozwiązać Twojego problemu . Nie masz nic . warunków , wiedzy i możliwości .arak pisze:Witam wszystkich. Mam wielki problem posiadam 3 paletki. .................(
Pozostaje zwrócić się o pomoc do najbliższej parafii i modlitwa o cud .
Re: Proszę o pomoc i radę
Dziś ŚWIĘTO i będę łagodny i pominę FAKT, że pisząc post nie przeczytałeś tego co miałeś prze oczętami a do czego Cię odesłał Bogdan
Czytam i mam takie pytania:
ad. 4) objawy ospy
od 2 tygodni występują bo nie było KWARANTANNY ryb a od razu do zbiornika
ad. 6) ryby z objawami chorobowymi od 2 tygodni a nie podano co w tym czasie zrobiono
o kwarantannie juz pisałem wyzej.
Nie podano NIC co robiono przez 2 tygodnie
Na koniec zapoznaj się z tym:
To z REGULAMINU
§2
2. Każdy nowy użytkownik ma prawo przed zarejestrowaniem zapoznać się z członkami forum i jego działalnością w okresie 1 miesiąca. Po tym czasie ma obowiązek uzupełnienia profilu. Minimum wymaganych danych to:
imię, miejsce zamieszkania i wiek. Jeżeli użytkownik nie dopełni tego obowiązku w wyznaczonym terminie, będzie usuwany z forum.
jeśli Cię interesuje całość tego co zawiera REGULAMIN to
k l i k n i j t u ...
Z uwagi na błahostkę tej czynności to ja sympatyczny araku Ci odpowiedziałem jak umiałem. Z Twoim nikiem to jak z aromatycznym azjatyckim napojem alkoholowym zawierajacym około 60% alkoholu. Musisz mieć mocną głowę do pisania na FORUM.
Adam

Czytam i mam takie pytania:
Kto stwierdził, że to ospa (patrz objawy)arak pisze:W ostatnim tygodniu miałem atak ospy, wyniku czego jedna z ryb która chorowała zaczeła mieć uszczerbki na luskach podobne jak po ugryzieniu. Po drugie zaczeła się zwijać w łuk i pływa nie w pionie. Raczej unosi się na wodzie.

ad. 2) nie podano dokładnie jakie duże są ryby i ile sztuk jest, oprócz tego, że 3 tygodnie temu zakupiono bocje;arak pisze: 2) - obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość skalar, kosiarka, neony bocja glonojady kirysy zakup dawny tylko bocja i neon 3 tygodnie temu....
oraz mięso....
4) Wygląd i zachowanie ryb .... ospa jakieś 2 tygodnie temu objawy dalsze jakieś 2 dni temu
NAJWAŻNIEJSZE:
ad. 4) objawy ospy

ad. 6) ryby z objawami chorobowymi od 2 tygodni a nie podano co w tym czasie zrobiono

Nie podano NIC co robiono przez 2 tygodnie

Na koniec zapoznaj się z tym:
To z REGULAMINU
§2
2. Każdy nowy użytkownik ma prawo przed zarejestrowaniem zapoznać się z członkami forum i jego działalnością w okresie 1 miesiąca. Po tym czasie ma obowiązek uzupełnienia profilu. Minimum wymaganych danych to:
imię, miejsce zamieszkania i wiek. Jeżeli użytkownik nie dopełni tego obowiązku w wyznaczonym terminie, będzie usuwany z forum.
jeśli Cię interesuje całość tego co zawiera REGULAMIN to
k l i k n i j t u ...
Z uwagi na błahostkę tej czynności to ja sympatyczny araku Ci odpowiedziałem jak umiałem. Z Twoim nikiem to jak z aromatycznym azjatyckim napojem alkoholowym zawierajacym około 60% alkoholu. Musisz mieć mocną głowę do pisania na FORUM.
Adam