co jej jest?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta

co jej jest?

Post autor: jkkk3 » 24 cze 2007, 12:10

Witam
Od około 2 tygodni moja ryba nic nie chce jeść.Siedzi tylko z zakamarkach i jest już bardzo wychudzona.Ale w miejscu gdzie się znajdują wnętrzności wygląda jak napompowana.
Inne rybki oki
Zrobiłem foto tak żeby w miarę było widać
Załączniki
Obraz 008.jpg
Obraz 008.jpg (40.37 KiB) Przejrzano 2270 razy

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 24 cze 2007, 12:27

Jacusiu to, ze olałeś temat:

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2480

przemilcze FAKT i od razu odpowiem co to jest :?:

To jest zdechlak, którego:
- zabiedziłeś bo nie leczyłeś;
- lub go kupiłeś bo Ci ktoś zdechlaka chorego wepchał;
- ma swoje latka (oczko jak u teleskopa)
- choroba nie pojawiła się od 2 tygodni a dużo wczesniej. dawno miałe dyska (jak zaczynałęm zabawę) co nie jadł 5 miesięcy i dopiero pod koniec zaczął się kurczyć. Został pokrojony dla celów naukowych.
Krótko, zwięźle i na temat.

Adam

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jkkk3 » 24 cze 2007, 14:43

Dzięki za odpowiedź
Mam ją od ok. 4 miesięcy.Jak przybyła do akwa była oki.Dominowała częsciowo nad innymi i jadła w szystko co dawałem do jedzenia aż tu nagle...

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 24 cze 2007, 18:11

- 4 miesiące i 10 cm to nie jest normalne. Mniemam, że miała jakieś 6 cm to rośnie 1 cm na miesiąc. Powinna być już 13 cm rybą.
- ze zdjęcia wnioskuję, ze na roślinach masz glony a jakie to trudno określić. Czym są spowodowane (patrz niżej i w Swoim podpisie)
- nie wiesz czy masz się zdecydowac jak niektórzy na FORUM co chcesz mieć: dyskowce w zbiorniku dla nich przygotowanym czy też rośliny, ślimaki..... a na końcu dyskowce co nie wiedzą co z sobą zrobić. Dodatkowo co tydzień dwa sa niepokojone przycinaniem i remanentem w zbiorniku (oczywiście jak czegoś nie spaprzesz).
- podajesz do zbiornika CO2 (patrz wyżej odpowiedź)

Taka rada by następnym razem się nie sparzyć przy zakupie:
wpierw postaraj się zapoznac co powinno cechowac dyskowca i na co zwracać uwagę w momencie zakupu. Potem staraj się zapewnić mu odpowiednie parametry wody. .... Na końcu wprowadzaj do zbiornika jak chcesz udziwnienia typu: CO2

Adam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”