Założyłem nowy wątek i teraz w nim będę dokonywał aktualizacji jeśli chodzi o tę moją parkę o której pisaliśmy w wątku "Bójki w tarliskowym".
Również będę pytał o różne sprawy dotyczące wychowu małych. Pomimo, że te dwa osobniki są mojej hodowli to mimo to, od czasu do czasu o coś zapytam. Już w tym poście będzie kilka pytań. Jeszcze dzisiaj pojawią się tu zdjęcia i filmik z młodymi. Muszę poczekać, aż się zrobi ciemniej bo chwilowo okno się odbija w szybie akwarium i nic nie będzie widać.
Młode od przejścia na rodziców mają teraz 3 dni.
Co do bieżących pytań na dzień dzisiejszy to:
1) kiedy mogę zrobić podmianę wody z czyszczeniem szyb ? - np. 20 l. Na szybach akwa pojawiły się brunatne i zielone glony, a ostatnia podmiana była robiona 9 dni temu.
2) Rozpocznę karmienie artemią w siódmym dniu od przejścia na rodziców. W wątku "Bójki w tarliskowym" po części ten temat poruszyliśmy - chodzi o to czy przerwy w karmieniu rzędu 9 godzin nie wykończą mi młodych ? W ostateczności (w najlepszym wypadku) mogą dostawać jeść np. o 6:00, 7:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00.
Ewentualnie mam pokarm Tropicala o nazwie Mikrovit Hi-Protein - mógłbym spróbować podawać ten pokarm w pozostałych godzinach karmnikiem elektronicznym. Dobry pomysł ?
3) Rybkom w akwa pali się światło od 5 dni systemem 24h/dobę. Dzięki temu małe nie gubią rodziców. Wszystkie co do sztuki siedzą na tarlakach. Podejrzewam (pomimo, tego że 30 minut temu wróciłem do domu po 5-ciu dniach nieobecności), że to światło zapalone cały czas może je męczyć. Kiedy mogę zacząć wyłączać je na noc, tak aby po nocy same bez problemu odnajdywały rodziców ?
Na teraz to by było chyba na tyle.