Kupiłem na aukcji: http://allegro.pl/item247359332_up3_mie ... troda.html
ph metr z wymienną elektrodą. Na każdym kroku finalizacji tranzakcji była informacja o polskiej instrukcji obsługi. PH metr przyszedł ... bez instrukcji. Zanim uda mi się od sprzedawcy uzykać potrzebne mi informacje to minie mnóstwo czasu, który w połączeniu z moją delegacja (od pn-pt) spowoduje, że nie zrealizuję swoich planów - takich jakie założyłem w odniesieniu do akwa tarliskowego i poznaniu wreszcie jakie to ja mam PH w zbiornikach
Ale wracając do tematu. Dostałem wszystko to co na zdjęciu:
- ph metr
- wkrętaczek do kalibracji miernika (przed wysłaniem są one kalibrowane przez sprzedającego), więc chwilowo nie będzie mi potrzebny
- sondę z końcówką BNC z jednej strony i jakimś pojemniczkiem z drugiej strony.
Teraz co zrobiłem. Podpiąłem tę sondę do PH metru i w momencie kiedy pojemniczek jest to wskazuje PH=7,0. Pojemniczek można odkręcić i wtedy na końcu znajduje się taka kuleczka (wizualnie taka sama jak dioda w telewizorze, monitorze, głośnikach itp) - ta co świeci. Oczywiście ta nie świeci tylko tak wygląda. Rozumiem, że jest to ten czujnik ? Zanurzając to w akwa to na jaką głębokość to się zanurza ? Poniżej zdjęcie. Wydaje mi się, że bez względu na głębokość to i tak tylko najdalszy 1 cm ma styczność z wodą. Pozostała część sondy jest chyba odizolowana od działania wody.

Pytanie kolejne jest takie. Zanurzam to w wodzie i po kilku sekundach pewnie dostanę odczyt - co później ? - wkręcam sondę z powrotem do tego pojemniczka i w ten sposób to przechowuję ? Czy przed użyciem trzeba z tą sondą coś zrobić ?
Pewnie odpowiedź będzie taka, że wyjmij, zanurz, dokonaj odczytu i wkręć z powrotem do pojemniczka, ale wolę się upewnić.
Czasami jakiś szczegół jest niezwykle ważny i nie chciałbym popełnić jakieś oczywistej (dla niektórych) pomyłki.
Wnioskuję też, że jak dokonam kilkudziesięciu pomiarów to do tego zbiornika kropelka po kropelce dostanie się trochę wody badanej. Czy ten płyn służy tylko do przechowywania sondy czy może ma też pełnić rolę kalibracyjną, ale wówczas z w/w powodu straci swoje właściwości.
A może przed ponownym włożeniem sondy do tej buteleczki pozwolić na odparowanie wody ? - wogóle czy sonda może być przechowywana poza tym zbiorniczkiem ?.
Płynu w zbiorniczku jest ok 5 mm - końcówka sondy ma być w nim zanurzona czy może wystraczy aby była w pojemniczku niekoniecznie mając styk z tą substancją ?
Eeeee ... dobra to jeszcze nie koniec.
Zakupiłem również jakiś proszek do kalibracji. Wygląda tak:

I znów pytanie. Ile tego proszku w jakich proporcjach wody (i jakiej wody ? - kranówki, RO, destylowanej itp.) należy rozcieńczyć do kalibracji ?
Po co są te 2 bufory ? - jeden PH=4,0, drugi PH=6,86. Do kalibracji korzysta się z obu, czy może wystarczy jeden ?
Proszę o info osoby mające doświadczenie w tym temacie.