Kłopot z wyleczenie dysków
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- Imie i Nazwisko: Sylwester Dobrzycki
Kłopot z wyleczenie dysków
Po restarcie akwarium dekoracyjnego 180 l w 08. 2008 moje 4 blue diamond wraz 3 bocjami i 5 neonkami 3 zbrojnikami niebieskimi,zapadły na ospę.Dyski dodałem po tygodniu od zasidlenia towarzyszącymi.Ospę wyleczyłem Ichtiosanem . Brak apetytu. Badanie kału - nicienie. Leczenie Levamizolem w.g. zaleceń Adamn nie poprawiło sytuacji- znowu nicinie. Po3 tyg. leczenie w akwarium higenicznym Cestal plus w.g. zaleceń Adamn.Poprawa lekka apetytu u 3 osobników 1 dobrze wybarwiony zajęty odpędzaniem od jedzenia.Teraz ,tzn. od 3 tyg. najbardziej aktywny prawie głoduje ,bo przestał pobierać ulubiony mrożony solowiec,je jedynie tarkowane serce cielęce i podskubuje glony . Zastanawiające jest ,ze ryby nie tracą kolorów normalnie pływają,oczy czerwone u tego co słabo je zbyt wyraziste.DYSKOWCE utrzymuje 10 lat. Ta obsada od początku jest kłopotliwa.Są agesywne słabo jedzą i chudną.Tracę nadzięję na ich wyleczenie.Proszę klubowiczów o pomoc.Zbiornik 180 l ,fltr kubełek Tetra EX 700, ph 6,8 NO2-0 .Stosuje torf w filtrze i podaje CO2. .
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec
- shady_01
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
może popytaj kogoś innego o radę ja obecnie też walcze z pasożytami a powtarzałeś kuracje ?? u mnie to już siodmy dzień leczenia i poprawę apetytu zauważyłem. spróbuj mettronizadolem pod warunkiem że to pewna diagnoza. ja zastosowałem się do porad przynenty co do capifosu. czyli 5 dni leczenia podmiana, 5 dni leczenia podmiana, 5 dni leczenia podmiana filtracja węglem aktywnym dwa tygodnie spokoju i potem metro. zobaczymy. u mnie byl ten problem że jedna nie oddychała na jedno skrzele a teraz widzę znaczną poprawe.