co to za stwór ?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

akan58
nowicjusz
nowicjusz

co to za stwór ?

Post autor: akan58 » 16 mar 2009, 20:03

od około dwóch tygodni zauważyłem w akwarium (szczególnie dobrze widoczne po podmianie wody) białe nitkowate "formy życia". Długość około 10 mm, poruszające się ruchem robaczkowymw toni wodnej (nie ma tego dużo ) ale niepokoję się czy to nie są wiciowce szkodliwe dla paletek.
Ryby jedzą mniej, a jeden chuderlawy osobnik ma białe lekko galaretowate odchody. Nie posiadam niestety mikroskopu,ani doświadczenia w tej materii. Zastanawiam się czy poddać moje ryby kuracji metronidazolem ? co byście radzili ?
Czy przy kuracji tym specyfikiem trzeba natleniać akwarium i czy przeprowadza się tę kurację w zaciemnionym akwarium ?
Będę wdzięczny z rady i odpowiedzi.
Akwarium 200 l, ph 6,8 GH 2, KH 2 - obsada 4 paletki + 2 kirysy spiżowe,
temp. 30 st.C

pozdrawiam
Andrzej

sunflower
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: ania ohirko
Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań

Post autor: sunflower » 16 mar 2009, 20:43

tak zasuwają jak głupie wijąc się? nie wiem co to ale od osoby której ufam i która zna się na paletkach hodowli itp. wiem że nie są szkodliwe a odchody prawdopodobnie są zbiegiem okoliczności co nie zmienia faktu że należałoby rybcie leczyć - ale o tego typu odchodach to się naczytasz w dziale choroby

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 18 mar 2009, 11:18

Wiciowce nie sa widoczne gołym okiem. Radzę najpierw mikroskop-diagnoza-leczenie.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”