Mętne oczy oraz biały nalot

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

kowal1978

Mętne oczy oraz biały nalot

Post autor: kowal1978 » 25 cze 2009, 20:08

Witam wszystkich.
Proszę o pomoc. Od tygodnia jedna z moich paletek ma mętne oczy oraz widoczny pod pewnym kątem biały nalot na ciele. Dodam również iż przestała jeść i trzyma sie górnej cześci wody. Pozostałe pieć paletek ma się dobrze i nie widac po nich żadnych objawów.Dodałem do wody backtopur direct oraz metronidazol. Nie wiem tylko czy nie za mało metronidazolu. Mam akwarium 200l i dodałem cztery tabletki 250mg. Pozdrawiam wszystkich

wojtekd7
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: wojtekd7 » 26 cze 2009, 06:59

Ja nic nie pomoge, ale póki nikt się nie odezwie,jak najszybciej daj paletke do akwa kwarantannowego i czekaj na odpowiedz kogos kto sie wiecej zna na chorobach.

Pozdrawiam
Powodzenia

Awatar użytkownika
shady_01
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko

Post autor: shady_01 » 26 cze 2009, 07:12

Ten biały nalot to może być oodinoza (choroba welwetowa) na tego typu choroby serta ma preparat odinopur zmętnienie oka to najprawdpodobniej infekcja bakteryjna no i tutaj baktopur powinien pomóc lub podnoś stopniowo temperature i utrymuj ja przez pare dni na poziomie 34st. u mnie pomogło. Mój znajomy na zmętnienie zrobił kąpiel krótkotrwałą w nadmanganianie potasu i też pomogło. Baktopurem i innymi medykamentami lepiej bawić się w akwarium sterylnym.

Awatar użytkownika
marcinxcom
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marcin Janowicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Internet Stargard
Kontaktowanie:

Post autor: marcinxcom » 26 cze 2009, 23:43

zerknij kolego na sciagawke w dziale choroby i zacznij od parametrow wody itd.. Dlatego nie dziw sie ze nikt nie odpisuje.
pozdrawiam M.J.

(sorki za brak PL-wymusza praca mi na terminalu EN )

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”