pociemnienie

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior
Imie i Nazwisko: Norbert Bochański
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

pociemnienie

Post autor: bohen21 » 29 sty 2010, 21:40

Witam, mam pytanko, jak poprawić byt lub samopoczucie paletkom. Mam w akwarium 240L na chwilę obecną 8 paletek, wiem że napewno 2 będa z czasem exmitowane, narazie czekam aż trochę podrosną, wielkośc to od 7 do 10 cm. Odmiany to red melon do których nie mam zastrzeżeń, red turkusy, które większośc czasu mają pasy i są troche pociemniałe, i dwie białe paletki, no właściwie to są one lekko szarawe, i właśnie przez te dwie ostatnie odmiany postanowiłem napisać. Paletki nie wyglądaja na chore wszystkie wcinają jak szalone, wciąż mają opchane brzuszki, karmione są dafnią mrożoną, artemią mrożoną i sercami od stendkera nie używam płatków ani granulatów bo nie bardzo chcą je jeść. W akwarium pływa jeszcze kilka innych rybek ale one raczej nie koolidują z paletkami, są 2 duchy amazońskie ale one głównie pokazują się w nocy, stadko neonków czerwonych, 3 motylowce i 3 szczupieńczyki ale to głównie przy powierzchni i ok 10 kirysków różnych odmian. nie wiem czy coś wlewać do wody na uspokojenie wiem że jest coś takiego jak eskalarin z tropicala, ale jakoś do tropicala nie mam zaufania. nie wyglądaja żeby chorowały choć pewności nie mam czy np nie maja jakiś robaków, niestety nie mam dostępu do mikroskopu, podmianki wody to mieszanka RO i kranu w proporcji 2/3RO i 1/3 Kran 3 razy w tygodniu po 45 do 60 litrów, parametry wody są raczej w normie
ph: 6,5
kH: 1
gH: 6
No3: 5
PO4: 0,5
Fe: 0 i z tego powodu zacząłem lać Ferro + żeby roślinki nie padły, ale ciemne były od samego początku więc to raczej nie ma wpływu

Wszelkie sugestie co ewentualnie robię nie tak mile widziane

Awatar użytkownika
Discusdiscus123
junior
junior
Imie i Nazwisko: Mateusz Pałosz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skierniewice

Re: pociemnienie

Post autor: Discusdiscus123 » 30 sty 2010, 12:46

A nie masz przypadkeim za jasnego oświetlenia w swoim akwa?
Niby dyski są spokojniejsze w akwarium, w którym ma się rosproszone oświetlenie, ale niech
wypowiedzą się inni bardziej doświadzczeni hodowcy na ten temat...
Przyczyną może też być rozpoczynający się proces chorobowy, ale tu pozostaje Ci tylko obserwacja podopiecznych i kontroli ich stanu zdrowia.
Pozdrawiam Discusdiscus123

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior

Post autor: bohen21 » 30 sty 2010, 14:01

jeśli chodzi o światło to kombinowałem z róźnymi świetlówkami, teraz niedawno zrobiłem nową pokrywę i zainstalowałem świetlówki T5 po 54W, firny aqua medic, jedną reef white 10000K i też miały taki odcień więc jeśli przy ćwierć wata na litr było tak samo to raczej nie od światła, potem dołożyłem plant grow ona ma taki fajny róźowawy kolor rybki się lepiej prezentują ale to nadal nie to. w planach jest jeszcze dołożenie jednej świetlóweczki power glo hagena. A jeśli chodzi o zwiastun choroby to wątpię bo mają tak już prawie 3 miesiące, od samego początku jak są u mnie, a w sklepie w którym je kupiłem i pracowałem to tamte były jaśniutkie, więc coś w moim akwa jest nie tak, i dokładnie nie mam pojęcia co może być nie tak :( :( :( :( :(

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior

Post autor: bohen21 » 31 sty 2010, 22:17

Rybki na chwile obecną wyglądaja tak:
P310110_21.45_[02]_resize.jpg
P310110_21.45_[02]_resize.jpg (106.69 KiB) Przejrzano 6888 razy
P310110_21.45_[01]_resize.jpg
P310110_21.45_[01]_resize.jpg (106.89 KiB) Przejrzano 6888 razy
P310110_21.45_[03]_resize.jpg
P310110_21.45_[03]_resize.jpg (106.7 KiB) Przejrzano 6888 razy
przepraszam za słabą jakośc zdjęć ale cyfrówka umarła więc robione telefonem.

Chyba nie są chore, bo jedzą i to dużo oraz nie są zanadto płochliwe, tylko ten kolor. może jakiś pasożyt albo bakteria, proszę doradźcie

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior

Post autor: bohen21 » 31 sty 2010, 22:27

może filmik coś pomoże w diagnozie, prosze o jakiekolwiek sugestje

http://www.youtube.com/watch?v=ffCLOapaRYA

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 31 sty 2010, 23:57

Dla mnie to trochę za mocno dychają możliwe że jakiś pasożyt.
Czy dyski mają jakieś dziwne zachowanie takie jak np:nerwowe ruchy po całym zbiorniku? Ocieranie się o korzenie i rośliny?

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior

Post autor: bohen21 » 01 lut 2010, 00:14

no własnie nic, jak podchodze do akwarium to podpływają z zaciekawieniem czy dostaną jeść, patrze na akwarium kilka godzin dziennie i nie zauważyłem żeby sie o coś ocierały, no i one już tak wyglądaja około 2 miesięcy od czasu kiedy je kupiłem, dlatego na początku myślałem że to kwestia zaklimatyzowania się ale jak kolor sie nie zmieniał to zacząłem szukać problemu no i będąc bezradny napisałem na forum :( Nie wiem co jeszcze może być powodem, parametry wody niby w normie, pasożytów zewnętrznych chyba nie mają bo wówczas by sie pewnie o coś ocierały, a jeśli chodzi o pasożyty wewnętrzne to nie wiem bo nie mam dostępu do mikroskopu

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 01 lut 2010, 00:19

co to są dla ciebie parametry wody normalne ?
podaj parametry tej wody: TWO, TWW, PH, NO3, NO2.
według mnie to masz wode nie najlepszą i to jest powód ich oddechu przyspieszonego pewnikiem, pewnie zbyt wysoki poziom NO3 masz w akwarium.
z co do kolorów to są w normie, woda jest lekko mało kryształowa, więc albo masz problem z filtracją biologiczną, albo filmik przeklamuje.
najważniejsze dyski jedzą, to wszystko jeszcze można porpawić.

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior

Post autor: bohen21 » 01 lut 2010, 00:34

parametry sa w pierwszym poście, ale dzisiaj miezyłem więc podam aktualne:
ph: 6,7
kH: 2
gH: 7
No2: 0
No3: 3
PO4: 0,5
woda jest kryształowa, film był kręcony komórka a ona niestety tak już przekłamuje obraz, troche maja przyśpieszony oddech, ale mi po dłuższych obserwacjach wydaje się że jak się najedzą to troche szybciej oddychają, nie wiem czy to ma akurat sens.
No i własnie nie wiem co jeszcze moge poprawić

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 01 lut 2010, 01:03

Kolory ryb nie są takie złe, ale pokazuja pasy, wiec coś je stresuje. Poza tym moim zdaniem nie są w najlepszej kondycji; są wychudzone i mają matowe oczy. Piszesz, że jedzą i to sporo, więc myślę, że mogą mieć tasiemca.
Kup u weterynarza aniprazol lub pratel lub drontal ( zawartosć prazikwantelu 50mg/tabletkę).
i daj 1 tab/100 gr mixa. Karm tylko tym jedzeniem ryby przez kilka dni.

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior

Post autor: bohen21 » 01 lut 2010, 01:28

no szczerze mówiąc rybki odrobaczałem jakiś miesiąc temu, lekie z sery na nicienie, spróbuje tym lekiem na tasiemca, choć wątpie żeby to było to, one może na zdjęciu tego nie widać ale prawie non stop pływają z ełnymi brzuszkami, ale oko mają trochę matowe:( a jeśli ewentualnie ten tasiemiec lub coś innego się uwolni nie zaatakuje innych ryb? ta kuracje można przeprowadzić w akwarium ogólnym z roślinami czy lepiej przełożyć rybki do sterylnego, mam akwarium 80 litrów więc mógłbym zlać wody z ogólnego i wszystkie paletki tam w czymś wykąpać, ale nie mam pojęcia w czym i jak postępować

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 01 lut 2010, 21:37

a jaką masz temperaturę i napowietrzanie tam ?
może to jest przyczyna oddechu szybszego ?
NO3 takie niskie ? coś mi się wydaje testy masz do kitu ... bo przy tym zarybieniu, niby intensywnym karmieniu tak małe NO3 ? troszke dziwne.

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior

Post autor: bohen21 » 01 lut 2010, 21:54

temperaturę mam 28 w nocy 29,5 za dnia, napowietrzaniem zajmuje się brzęczyk aquaszuta 5W ze sporej kostki lipowej, więc strumień powietrza jest spory, no3 zbiłem w ciągu ostatniego miesiąca bo z podmianek co 2-3 dni zacząłem robić praktycznie codziennie podmianę okolo 45 litrów. a no3 mierzyłem 3 rodzajami testów, sery zooleka i saliferta i wyniki są zbliżone

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 01 lut 2010, 23:14

no to jak masz wode OK a one jedzą to odpuść rybom leczenia na niewiadomo co, karm i się ciesz nimi.
pasy na boku czasem niektórym dyskom nigdy nie schodzą i się nie chowają, tym pewnie jednak znikna z czasem.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”