Prośba o ocenę

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

cepelia
junior
junior
Imie i Nazwisko: Ancinski Tomasz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Częstochowa

Prośba o ocenę

Post autor: cepelia » 28 maja 2010, 15:42

Mam prośbę, czy moglibyście powiedzieć coś o tej rybce ?? Jest to jakiś materiał na przyszłość czy sprzedać i szukać dalej ??
Ryba jest młoda ma około 7 - 8 miesięcy w (lutym miała około 4 cm i od tego momentu jest u mnie), gąbka przy której pływa ma 15cm wysokości.
http://www.youtube.com/watch?v=8qZJTj1CtNI

A jak już będziecie oceniać to rzućcie proszę okiem na tego samca, miał już ikrę i larwy z samicą też malboro ale samica jest taka jakaś hmmm nie wiem ale mniejsza i bardziej wybarwiona okrągła ale mniejsza ... (samiec to ten po prawej)
http://www.youtube.com/watch?v=e0rX9F-1q68

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Re: Prośba o ocenę

Post autor: niki 28 » 28 maja 2010, 17:37

Jeśli chodzi o pierwszą rybę ,to oczywiście typowy blue diamont.Szkoda że nie ma czerwonego oka.Jak na 7-8 m-cy to rośnie Ci nie źle .Kształty tego dyskowca też są zadowalające.Zobaczymy za rok bo jak wiesz dyskowiec rośnie intensywnie do 18 miesięcy swojego życia.Co do drugiej ryby to typowy pigeon.Choć z nie pełnym wzorem.Zaznaczam że w tej grupie barwnej dyskowce nie koniecznie muszą mieć na swoim ciele wzór ,ale jak go już mają to dobrze żeby pokrywał całe ciało.Samiec ów nieco się schował,tym samym trudno cokolwiek o nim powiedzieć.Jednak na pierwszy rzut oka ,to całkiem przyzwoity okaz.Pamietaj teżże rzeczą normalną jest zjawisko ,że samica dyskowca z reguły bywa mniejsza.Co do pierwszej ryby ,to jest za młoda żeby ją oceniać .Natomiast pigeona sfotografuj i umieść zdjęcie w dziale "Oceń swojego dyskowca".Wtedy obiektywnie i fachowo go ocenimy.

niki 28

cepelia
junior
junior

Post autor: cepelia » 28 maja 2010, 17:51

Dzięki, jak tylko uda mi się zrobić odpowiednią fotkę na pewno tak zrobię.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 31 maja 2010, 20:03

Ten diamod jest albo źle karmiony, albo masz oświetlenie nie takie jak trzeba, bo ciało zamiast błękitne jak płetwy ma cieliste, brunatne lekko, jak by był karmiony discus granem, albo innym wybarwiającym na czerwono pokarmem, nie za bardzo dobrym dla niebieskich ryb.
Pomyśl nad inną dietą dla niego, a może być znacznie ładniejszy w przyszłości.

cepelia
junior
junior

Post autor: cepelia » 01 cze 2010, 07:14

Jest na miksie który robię sam, d-50 i czasem skubnie d-vital i podgryza tabletki dla zbrojników, ale przeważnie na mięsku. Ale płetwy ma bardziej niebieski niż korpus, zresztą staram się zrobić dobre zdjęcie żeby go pokazać dokładnie. Być może to wina świetlówek.

bongos78
junior
junior
Imie i Nazwisko: Artur Janik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Nowy Targ
Kontaktowanie:

Post autor: bongos78 » 23 wrz 2011, 15:18

Ryby mam od 28 maja więc są u mnie już prawie cztery miesiące. Kupowałem je w rozmiarze 6-8cm, a teraz te wieksze maja 10-10,5cm, a te mniejsze , a były takie dwie koło 8. Moje pytanko, czy taki przyrost jest zbyt wolny, czy normalny ? Dodam, że ich nie przekarmiam i nie dostają serc tylko krewetki z grochem i szpinakiem, dżdżownice, granulat oraz płatki.Pozdrowionka

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 23 wrz 2011, 16:44

To dobry przyrost.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 26 wrz 2011, 14:21

Hmmm..... średnio 3cm przez ok. 4 m-ce.... powiedział bym mizernie.... ale... niech się chowają, ja patrzę lekko "spaczonym" okiem, pozdrawiam

bongos78
junior
junior
Imie i Nazwisko: Artur Janik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Nowy Targ
Kontaktowanie:

Post autor: bongos78 » 26 wrz 2011, 20:04

To są moje pierwsze palety, więc cudów się nie spodziewam, ale widać że rosną i oby tak było dalej.Pozdro!

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”