Sens testu NH4
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
porlock
- junior

- Imie i Nazwisko: Tomasz Zieliński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Sens testu NH4
No właśnie jaki jest sens posiadania testu NH4 (tak sie stało trochę przypadkiem ze taki mam). Do określenia wolnego amoniaku w wodzie trzeba znać wartość sumaryczna związków amonowych tzn. NH3 i NH4 (to liczy większość testów dostępnych na rynku) oraz PH, na tej podstawie możemy wyliczyć ile tego amoniaku rzeczywiście jest. Przy PH niższym niż 7 cale NH3 zamienia sie w NH4, czyli faktycznie powinno wyjść tyle samo co przy pomiarze całkowitej ilości związków amonowych. No ale przy PH większym niż 7 to juz taki test na NH4 jest zupełnie bez sensu.. w gole generalnie lepiej kupić test na całkowitą ilość NH3+NH4 niz na samo NH4. Chyba ze ktos mnie poprawi i powie do czego może mi sie przydać moj nieszczęsny test na NH4.
-
TURYSTA
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Re: Sens testu NH4
Jaki ogólnie jest sens mieć Testy ?
Sens jest taki aby znać parametry wody. Jak się coś źle dzieje zaczyna się od wody. AMEN
Hobby kosztuje i swojego potrzebuje , akwarystyka to nie klocki Lego.
Sens jest taki aby znać parametry wody. Jak się coś źle dzieje zaczyna się od wody. AMEN
Hobby kosztuje i swojego potrzebuje , akwarystyka to nie klocki Lego.
-
porlock
- junior

- Imie i Nazwisko: Tomasz Zieliński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Az prosi sie zeby zacytowac pewnego uzytkownika tego forum
"Sugeruje Ci przeczytanie ze zrozumieniem mojego pierwszego wpisu."
Chodzi mi oto jaki jest sens testu NH4 skoro jest test HN3/NH4+ który mierzy całkowita ilosc związków amonowych i sprawdza sie lepiej przy pomiarach ph >7 przy czym tylko w takich warunkach wolny amoniak występuje. W związku z czym test na HN4 imho jest gorszy, mniej użyteczny.
"Sugeruje Ci przeczytanie ze zrozumieniem mojego pierwszego wpisu."
Chodzi mi oto jaki jest sens testu NH4 skoro jest test HN3/NH4+ który mierzy całkowita ilosc związków amonowych i sprawdza sie lepiej przy pomiarach ph >7 przy czym tylko w takich warunkach wolny amoniak występuje. W związku z czym test na HN4 imho jest gorszy, mniej użyteczny.
-
TURYSTA
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Jak znam życie to mierzy to i to
Sens jest taki
))
Ja to myślę tak 100 % pytań do do zamiast jednej solidnej książki. Z Twoją podejściem może to sens może tamto lepiej nie podchodź do paletek. Ryby te lubią jedno , parametry wody i jak ich opiekun za dużo nie myśli.
Ja to myślę tak 100 % pytań do do zamiast jednej solidnej książki. Z Twoją podejściem może to sens może tamto lepiej nie podchodź do paletek. Ryby te lubią jedno , parametry wody i jak ich opiekun za dużo nie myśli.
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Sympatyczny koleżko. NH3+H2O=NH4+ +OH. Amoniak jest gazem, który rozpuszcza się doskonale w wodzie. Więc w naszej wodzie akwariowej NH3, który powstaje w wyniku przemiany materii organicznej rozpuszcza się natychmiast w wodzie i w zależności od ph wody powstaje NH4+ -dodatni jon amonowy zupełnie nieszkodliwy dala organizmów żywych(przy ph <7) lub zasada amonowa NH4OH ( przy ph >7), która jest substancją zabójczą dla ryb i innych organizmów żywych. Podczas rozpuszczania się wolnego amoniaku w wodzie zawsze powstaje zasada amonowa tylko, że w wodzie "kwaśnej" ulega natychmiastowemu rozpadowi na jony(zostaje zobojętniona kwasem). Dlatego przy dużej ilości amoniaku PH wody niejako samoistnie wzrasta i należy ją cały czas dokwaszać. Tak się dzieje zawsze przy przegęszczeniu baniaka i zachwianej równowadze bio.Reasumując w kwaśnej wodzie szkodliwy amoniak nie występuje i nie należy mierzyć jego stężenia-bo to bez sensu i pomiar nie będzie prawidłowy.
Trochę spłaszczyłem , ale sądzę, że jest jasność.
Trochę spłaszczyłem , ale sądzę, że jest jasność.
- Alenquer
- senior

- Imie i Nazwisko: Artur
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
To może ja odpowiem na pytanie.
Test na zawortość amoniaku służy głównie do okreslania w jakiej fazie jest proces nitryfikacji w nowo założonych zbiornikach. Jeśli proces nitryfikacj zachodzi poprawnie jon amonowy jest w zasadzie natychmiastowo utleniany do azotynów a dalej do azotanów. Obecność jonu amonowego swiadczy o tym, ze nitryfikacja nie działa jeszcze na pełnych obrotach (filtr nie dojrzał) lub wystepuje jego nadprodukcja i filtracja nie radzi sobie z jego spora ilością. Warto też znać zawartość amoniaku jeśli planujesz podniesienie pH w zbiorniku. Jeśli masz sporo NH4+ przy pH ponizej 7 a z jakiś powodów dojdzie do zmiany pH na wyższe czy to celowej czy w sposób nie kontrolowany to w łatwy sposób może dojść do tragedi czego tłumaczyć już nie muszę.
Roh - moim zdaniem jasności jednak nie ma. Sprawa wygląda trochę inaczej z tym amoniakiem. Otóż do wody wydzielany jest jon amonowy NH4+ a nie amoniak NH3. Wraz ze zwiększeniem wydzielania przez ryby pH wody będzie spadać a nie rosnąć. Według Ciebie do wody dostaje się wolny amoniak i tworzy zasadę amonową, która poźniej wg Ciebie jest zobojetniana kwasem. Otóż w środowisku kwaśnym, gdzie jest nadmiar jonów H+ a niedobór OH- taka zasada nie powstaje, dzięki czemu między innymi ten jon amonowy jest mało toksyczny i pozostaje w formie NH4+.
Test na zawortość amoniaku służy głównie do okreslania w jakiej fazie jest proces nitryfikacji w nowo założonych zbiornikach. Jeśli proces nitryfikacj zachodzi poprawnie jon amonowy jest w zasadzie natychmiastowo utleniany do azotynów a dalej do azotanów. Obecność jonu amonowego swiadczy o tym, ze nitryfikacja nie działa jeszcze na pełnych obrotach (filtr nie dojrzał) lub wystepuje jego nadprodukcja i filtracja nie radzi sobie z jego spora ilością. Warto też znać zawartość amoniaku jeśli planujesz podniesienie pH w zbiorniku. Jeśli masz sporo NH4+ przy pH ponizej 7 a z jakiś powodów dojdzie do zmiany pH na wyższe czy to celowej czy w sposób nie kontrolowany to w łatwy sposób może dojść do tragedi czego tłumaczyć już nie muszę.
Roh - moim zdaniem jasności jednak nie ma. Sprawa wygląda trochę inaczej z tym amoniakiem. Otóż do wody wydzielany jest jon amonowy NH4+ a nie amoniak NH3. Wraz ze zwiększeniem wydzielania przez ryby pH wody będzie spadać a nie rosnąć. Według Ciebie do wody dostaje się wolny amoniak i tworzy zasadę amonową, która poźniej wg Ciebie jest zobojetniana kwasem. Otóż w środowisku kwaśnym, gdzie jest nadmiar jonów H+ a niedobór OH- taka zasada nie powstaje, dzięki czemu między innymi ten jon amonowy jest mało toksyczny i pozostaje w formie NH4+.