obsada

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krystian Ziegert
Miejsce zamieszkania/miasto/: Southampton / UK

obsada

Post autor: krystian0682 » 14 sie 2012, 21:53

Witam powiedzcie w jakiej ilości najlepiej trzymać neony czerwone w 200l z roślinnością przy 5/6 paletkach i 5 otoskach, Na razie mam 20szt i 5 otoskow dysków jeszcze nie mam

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Re: obsada

Post autor: arturo » 15 sie 2012, 10:22

Specjalnie Krystianie nie poszalejesz... proponował bym najpierw opanować trzymanie dyskowców a później dodawać sobie dodatkowych mieszkańców... osobiście miałem 50szt. neonów i 12 paletek dorosłych w takim samym akwa, ale miałem już odrobinę doświadczenia... pozdrawiam 8)

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 15 sie 2012, 11:00

Ok to najpierw dyski a za jakiś czas ewentualnie dokupie neonki. Po dyski mam zamiar jechać z ok 3 tyg. czy takie 8-10 cm będą dlamnie ok czy może mniejsze. :D

Awatar użytkownika
adam1977
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Adam Koza
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pajęczno
Kontaktowanie:

Post autor: adam1977 » 16 sie 2012, 05:35

krystian0682 pisze:Ok to najpierw dyski a za jakiś czas ewentualnie dokupie neonki. Po dyski mam zamiar jechać z ok 3 tyg. czy takie 8-10 cm będą dlamnie ok czy może mniejsze. :D
witam :)
powiem ci szczerze, że sam kupuję małe dyski ale widzę że czym większe tym mniej problemów z nimi :)
więc jak możesz kupuj w miarę możliwości duże :)
pozdro i powodzenia

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 24 sie 2012, 04:44

małe pytanko :lol: , czy mieliście doświadczenie z neonem czer. i neonem czarnym, tak się zastanawiam czy ryby tego samego gatunku tylko o innym ubarwieniu pływają razem w ławicy czy może osobno. Przyszłościowo myślałem o 30 neonkach w zbiorniku, pierwsza mysl 30 szt neona czer. a 2 może pół na pół. Jak oba kolory będą wyglądać w zbiorniku ? czy lepiej zostawić jeden kolor (wiem ze to kwestia gustu ale chciałbym poznać wasze opinie na ten temat) 8) :wink: :wink:

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 24 sie 2012, 19:54

krystian0682 pisze:małe pytanko :lol: , czy mieliście doświadczenie z neonem czer. i neonem czarnym, tak się zastanawiam czy ryby tego samego gatunku tylko o innym ubarwieniu pływają razem w ławicy czy może osobno. Przyszłościowo myślałem o 30 neonkach w zbiorniku, pierwsza mysl 30 szt neona czer. a 2 może pół na pół. Jak oba kolory będą wyglądać w zbiorniku ? czy lepiej zostawić jeden kolor (wiem ze to kwestia gustu ale chciałbym poznać wasze opinie na ten temat) 8) :wink: :wink:
Kompozycja wydaje mi się dość ciekawa.Neon czerwony i czarny należą do rodziny kąsaczowatych,i są to ryby zdecydowanie ławicowe.Ja bym nie przesadzał z ich ilością zarówno w jedną jak i drugą stronę .Kupisz ich za mało źle się będą czuć.Kupisz za dużo niż warunki "lokalowe" pozwolą też nie dobrze.Pamiętaj że dyskowce to duże ryby,i potrzebują dużo miejsca dla prawidłowego ich rozwoju.Te 30 sztuk pół na pół myślę nie będzie złe.Ja w moim 600 l akwa oprócz 8 sztuk młodych paletek 6 młodych skalarów mam stadko kilkunastu neonów i rozbór klinowych+ekipa sprzątająca i...wystarczy.Póki co towarzystwo dla paletek w akwa dekoracyjnym jest moim zdaniem jak najbardziej wskazane,ale z umiarem.

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 25 sie 2012, 13:10

No taki mam zamiar max do 30, tylko czy one będą trzymać sie razem czy osobno ja bym powiedział że razem tylko niewiem jak to będzie wyglądało taki mix a może tylko 1 gatunek. Pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 01 wrz 2012, 08:54

Witam, dziś stanę się szczęśliwym posiadaczem paletek, zaraz po pracy jadę na zakupy he he :D .
Zobaczmy co uda mi się kupić napewno czerwone melony i (no właśnie niewiem co można do nich odrzucić) myślałem nad żółtymi albo niebieskimi, czy widzieliście już taki mix kolorowy jak to wygląda ?, napiszcie co o tym myślicie
Planuje ok 7-8 szt po 9 cm. A może tylko 1 kolor ? Co by najlepiej pasowało w moim zbiorniku z roślinnością. :mrgreen:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 01 wrz 2012, 09:48

to kwestia gustu i własnych odczuć, sam wybieraj co Ci się podoba jeśli chodzi o kolorystykę :)

ja zawsze byłem fanem stada jednej odmiany, ale mieszane stada też są ładne i wielu osobom się podobają :)

Awatar użytkownika
Danio86
junior
junior
Imie i Nazwisko: Daniel Michałowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gorlice

Post autor: Danio86 » 01 wrz 2012, 10:45

Witaj. Ja bym bral jeden gatunek...
Teraz mam Red Turcusy ale do nastepnego akwarium bede bral Red Melony :)
Tak jak kolega TOM napisal to kwestia gustu. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior

Post autor: krystian0682 » 01 wrz 2012, 11:24

Tak jak mówicie to kwestia gustu, wiem ze maluszki najlepiej czuja się w stadzie planuje kupić 7-8 szt 9cm a jak bym się zdecydował na większe np ok 12cm to ile mogę ich kupić bo przy 7-8 sztukach maluszków to tylko na początek i tak z czasem do zredukowania a przy 12 cm w 200l to ile ??. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Danio86
junior
junior
Imie i Nazwisko: Daniel Michałowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gorlice

Post autor: Danio86 » 01 wrz 2012, 12:01

Wiekszych to ja bym wziol 5-6sztuk.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”