Moje miejsce odpoczynku

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 07 lut 2007, 18:23

witam.
nie przesadzacie aby z tą ilością ryb? dziwi mnie fakt, że jedni trzymają w 900 l 40 szt i jest ok a innym razem do 450 ktoś proponuje 5-7 szt.
bez przesady :P
trzeba dbać o parametry wody i będzie dobrze ( tak przynajmniej myślę ja)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 07 lut 2007, 18:51

Wiec jesli 400% urosły to mają minimum 20 centów? Chętnie bym zobaczył foto np przy grzałce i sobie porównał.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 07 lut 2007, 21:16

lin2 pisze:witam.
nie przesadzacie aby z tą ilością ryb? dziwi mnie fakt, że jedni trzymają w 900 l 40 szt i jest ok a innym razem do 450 ktoś proponuje 5-7 szt.
bez przesady :P
trzeba dbać o parametry wody i będzie dobrze ( tak przynajmniej myślę ja)
pozdrawiam
I tu jest haczyk- jak masz 7 sztuk w 450l i ustabilizowane akwa to praktycznie odpada ci problem dbalosci o parametry. Same o siebie dbaja. A ty mozesz wyjechac sobie np. na 2 miesiace i zostawic akwarium na lasce.. wlasnej przezornosci.
Nie mowiac juz o tym, ze stadko 7 ladnych dyskow z mnostwem miejsca do plywania daje bez porownania lepszy efekt wizualny niz 40 wypłochow stloczonych jak sledzie w konserwie.
J-23

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 07 lut 2007, 22:43

tu jest haczyk- jak masz 7 sztuk w 450l i ustabilizowane akwa to praktycznie odpada ci problem dbalosci o parametry. Same o siebie dbaja. A ty mozesz wyjechac sobie np. na 2 miesiace i zostawic akwarium na lasce.. wlasnej przezornosci.
Nie mowiac juz o tym, ze stadko 7 ladnych dyskow z mnostwem miejsca do plywania daje bez porownania lepszy efekt wizualny niz 40 wypłochow stloczonych jak sledzie w konserwie.
oczywiście 30 czy 40 ryb to miazga ale myślę, iż w tych 450 śmiało może pływać z 13 rybek i też im będzie miło. może więcej to wymaga wysiłku ale coś za coś :lol:

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 07 lut 2007, 23:05

w tych 450 śmiało może pływać z 13 rybek i też im będzie miło. może więcej to wymaga wysiłku ale coś za coś
Tylko, zeby to cos za coś zamiast być przyjemnoscią nie stało się mordęgą

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 07 lut 2007, 23:28

Kamilu tym nie ma się co przejmować, najwyżej od noszenia wiader delikwentowi wydłużą się ręce :lol:

skorbolamit
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: skorbolamit » 08 lut 2007, 13:01

lin2 pisze:

Kamilu tym nie ma się co przejmować, najwyżej od noszenia wiader delikwentowi wydłużą się ręce :lol:
Jesli koledzy przeczytaja uwaznie opis mojego akwa, to woda podmienia sie SAMA, tzw. system stalej podmiany. Wiader nie posiadam, bo mi niepotrzebne.

skorbolamit
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: skorbolamit » 08 lut 2007, 13:12

zelik pisze:Wiec jesli 400% urosły to mają minimum 20 centów? Chętnie bym zobaczył foto np przy grzałce i sobie porównał.
Jesli "centy" to dla kolegi centymetry, to blisko - najwiekszy Pigeon ma 18 cm. Zdjecia przy grzalce nie zrobie, bo grzalki sa w sumpie. Ale ponawiam zaproszenie - zobaczy kolega w orginale.

I poza tym - nie powinno dziwic, ze ryby tak urosly. Zdrowe, male dyskowce rosna bardzo szybko, jesli maja odpowiednie warunki i - zgodnie z zaleceniem, np. p Mordarskiego karmione sa 5-6 razy w ciagu dnia.
Ja kupilem 3-4 centymetrowe "niemowlaki" - a niemowle (nawet ludzkie) rosnie bardzo szybko, jesli jest zdrowe i odpowiednio karmione.
Ponadto jeszcze raz powtorze - przyrost masy to nie to samo, dlugosci lub wysokosci. :roll:

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 08 lut 2007, 16:35

Witam
musisz wkleic fotki bo nikt Ci nie uwierzy. wiem coś na ten temat.

Jeżeli o chodzi o taki przyrost, to Mordarski faktycznie zaleca karmienie 5-6 razy dziennie małymi porcjami, masz stałą podmiane wody więc odpada problem azatanów, które są czynnikiem hamującym wzrost ryb, nie tylko palet.

Natomiast jeżeli chodzi o ilość wody uważm że 40 litrów na jedną sztukę dorosłą to jet minimum. Oczywiście można i dać 10 litrów na sztukę ale czy to o to chodzi. Według mnie liczy się jakośc ryb a nie ilość. Do tego trzeba jeszce pamietać że akwarium ze żwirem i korzenaimi itp, będzie miało faktyczniej mniej wody niż to wynika z wielkośći obliczonej na podstawie wymiarów.

A Zelik ma problemy z czytaniem tekstu ze zrozumieniem, da się to zauważyć.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 08 lut 2007, 19:07

A Zelik ma problemy z czytaniem tekstu ze zrozumieniem, da się to zauważyć.
Nie dam sie sprowokować nie licz na to.
Ja kupilem 3-4 centymetrowe "niemowlaki"
Poprostu jakoś do tej pory się nie spotkałem z przypadkiem żeby w 2 miesiace z ryb 3-4cm urosły do 18. Ja nie twierdze, że Twoje ryby nie mają 18 centymetrów tylko, że nie znam przypadku takich przyrostów. Wiec zamiast się na mnie złościć pochwal się jak tego dokonałeś bo u mnie 14-15 miesieczne ryby mają dopiero taki rozmiar, a chciałbym sposób jak zrobić zeby tak szybko urosły i nic wiecej, poprostu się ze mną podziel swoją wiedzą jeśli byś mógł.

40-50L to powinno przypadać na dorosłą rybe. Paletki to stadne ryby w 450L ze stałą podmianą 10 dorosłych dysków myślę że mogło by pływać.

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 08 lut 2007, 19:25

ok.

jezeli chodzi o przyrost 400% masy ciała to się zgodze ale te 14 centymetrów w dwa miesiące to chyba przesada i tutaj zgodzę się z Zelikiem, ale może masz jakiś świetny pokarm albo dopalacze.

No taki przyrost centymetrów to byłoby aż za piękne.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 08 lut 2007, 19:56

Też nie wierzę w taki szybki przyrost. Mam ryby z tej hodowli i ŻADNA tak szybko nie rosła. Najszybszy przyrost miały nasze brązy i alanquery, ale w chwili zakupu (sierpień 2006)miały 4 m-ce i ok 7 cm, a do grudnia podwoiły swoje wymiary. Czyli przyrost 200% przez 4 miesiące. Można je zobaczyc w dziale "Oceń swojego dyskowca".

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 08 lut 2007, 20:17

zelik pisze:Poprostu jakoś do tej pory się nie spotkałem z przypadkiem żeby w 2 miesiace z ryb 3-4cm urosły do 18.
Kolego Zelik :wink: sa takie ryby np: Esox Lucius :wink:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 08 lut 2007, 20:54

deptak pisze:
zelik pisze:Poprostu jakoś do tej pory się nie spotkałem z przypadkiem żeby w 2 miesiace z ryb 3-4cm urosły do 18.
Kolego Zelik :wink: sa takie ryby np: Esox Lucius :wink:

pozdrawiam
Heh spoko :lol: ale nie rozmawiamy tutaj o szczupakach tylko o Dyskowcach. Żelik też coś tam wie.

Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 08 lut 2007, 21:11

skorbolamit pisze:A ryby rosna!!! Najwieksze, gdybym mial okreslic "na oko" przybraly ok. 400 % masy od czasy zakupu.
Chłopak ma rację, a Wy (cała reszta go atakująca) nie znacie matematyki.

Napisał jak byk: 400% przyrost MASY (!!!)

Zakładając, że każdy milimetr sześcienny ryby waży tyle samo, to przyrost masy odpowiada analogicznemu przyrostowi objętości.

Ponieważ jestem poza domem i musiałbym sobie przypomnieć całki (żeby dobrze wyprowadzić wzór na bryłę obrotową, która przybliża objętość paletki) - uprośćmy sprawę do dwóch złożonych ze sobą stożków:

Obrazek

Wzór na objętość stożka: (Pi*r^2*h)/3

Wzór na dwa złożone stożki: (2*Pi*r^2*h)/3

Dla ryby 5 centymetrowej długości r=25 milimetrów (połowa długości) a h=2,5 milimetra (bo grubość takiej ryby zakładam na pół centymetra

Dla ryby 10 centymetrowej r=50 milimetrów a h=5 mm - bo zakładam jeden centymetr grubości

Obliczenia:

V ryby 5cm = (2*3,14*25^2*2,5)/3=3270,8 mm^3
V ryby 10 cm = (2*3,14*50^2*5)/3=26166,7 mm^3

Porównując obie objętości: (V ryby 10 cm)/ (V ryby 5 cm)=26166,7/3270,8=8

8!!! Ryba 10 cm ma 8 razy większą objętość niż ta 5 cm..Zyskuje 800% swojej objętości, czyli i masy :)

Więc przeproście chłopaka za naskakiwanie na niego i nie zmuszajcie go, by ściemniał z przyrostem ryb na długość.. 5 centymetrów na długość dla młodej, zdrowej paletki to 2-3 miesiące...

Rafał

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”