Moje dyskusie

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 13 cze 2007, 12:08

birdas pisze:No właśnie. Nawet jak wleje te 100 l wody o niskim PH do akwa w którym nadal jest 300 l starej wody to jaką zmianę dostanę PH ? - żadną. Większe zmiany powstają w wyniku kumulowania się CO2 w wodzie (z pomocą) roślin (po nocy) niż ta wlewana woda o niższym PH.
:P aleś wnioski wyciągnął trafne z postów :P gratulacje :P zdolnym uczniem jesteś. Tylko nie dziw się, że masz taką wode jaką masz potem i że ciągle nie wiesz jak to się dzieje.

300l wody Ci zostaje po wylaniu 100l z tego akwarium? Nieźle.
Ciekawe jak ja uzyskuję PH 5.9 nie mając CO2 w ogóle według Twojej teorii birdas?

Hans Ci dobitnie pokazał jakie skoki PH może spowodować nawet mała dolewka wody z innym PH, no pewnie jaśniej mógł ... ale czy zaskoczysz?
Troszkę przykład dolewania wyższego PH do niższego nie trafił do twojego przypadku, ale zasadę pokazał dobitnie.

Skoki PH masz, sam to stwierdzasz w banikach z wodą do podmian z 7 robisz 5.5, podobnie w tarliskowym, przy podmianach wody w ogólnym też skoki PH masz, a że potem Ci PH rośnie do 6.6 ... no cóż wszystko napisane powyżej w posatch, działaj będziesz miał PH jakie sobie życzysz. Choć obecne 6.6 masz super.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2007, 14:59 przez _TOM_, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 13 cze 2007, 12:31

Mój maluszek , zapowiada się nie źle , co Wy o tym sądzicie ?
Załączniki
PICT2370.JPG
PICT2370.JPG (53.52 KiB) Przejrzano 6569 razy

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 13 cze 2007, 12:33

akwa
Załączniki
PICT2372.JPG
PICT2372.JPG (55.92 KiB) Przejrzano 6563 razy

Awatar użytkownika
Angel007
junior
junior

Post autor: Angel007 » 13 cze 2007, 12:56

Panowie Birdas i _Tom_ chcialbym niesmialo przypomniec, ze znajdujemy sie w GALERII a nie temacie "Woda" , moim skromnym zdaniem te dyskusje mozna przeniesc gdzie indziej ..... .
Mlody1919@
To zdjecie z boku wyglada duzo lepiej niz to z gory :D .... z tego beda jeszcze "ryby"
eugen

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 13 cze 2007, 13:02

dzięki :)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 13 cze 2007, 13:23

Będę miał na uwadze, że to galeria, ale krótko muszę jeszcze odpowiedzieć.
_TOM_ pisze: 300l wody Ci zostaje po wylaniu 100l z tego akwarium? Nieźle.
Akwarium jest 450 l ... zalane po brzegi szkła.
Ciekawe jak ja uzyskuję PH 5.9 nie mając CO2 w ogóle według Twojej teorii birdas?
Kwasem. Nic nowego. W akwa tarliskowym też nigdy nie miałem CO2 i też nie mam problemów z dowolną wartością PH. W akwa ogólnym mam coś co powoduje, że PH nie spada. To "coś" jest zagadką.
Hans Ci dobitnie pokazał jakie skoki PH może spowodować nawet mała dolewka wody z innym PH, no pewnie jaśniej mógł ... ale czy zaskoczysz?
Troszkę przykład dolewania wyższego PH do niższego nie trafił do twojego przypadku, ale zasadę pokazał dobitnie.
No właśnie. Co napisał Hans ? - napisał, że duża ilość wody o niskim PH dolana do 10 l wody o wysokim PH (lub jak wolisz niewielka ilość wody o dużym PH dolana do dużej ilości wody o niskim PH) co powoduje ? - powoduje, że PH niewiele spadnie. Teraz przełóż to na mój przypadek. 300 l wody o wysokim PH i 100 l wody o niskim PH i co się stanie ? - odpowiedź: NIC SIĘ NIE STANIE !! Jeśli się zgadzasz to ok ... tylko, że wczoraj pisałeś:
"W akwarium masz PH 6.6, dolewki wody robisz po 100 litrów na raz o PH 5.5 i Ty to nazywasz brakiem skoków PH w góre i w dół".
Mam wrażenie, że ktoś się zagubił i mam wrażenie, że to nie jestem ja.
Skoki PH masz, sam to stwierdzasz w banikach z wodą do podmian z 7 robisz 5.5 (pewnie tym swoim Co2 to robisz :wink: ),
Czym obniżam PH to już pisałem. Albo czytasz niedokładnie albo niepotrzebnie siejesz zamęt i zamiast zmierzać ku końcowi piszesz przesmiewcze wypowiedzi.
Choć obecne 6.6 masz super.
Ale tylko po nocy ... w miarę upływu czasu w ciagu dnia dąży ono do 7,0. Logiczne - ilość CO2 maleje to i PH rośnie.

P.S.
Tom jeśli chcesz ciągnąć dalej ten temat to może założymy nowy wątek lub moderator działu galeria przeniesie nasze posty - nie związane z tym działem. Co prawda może to być problem bo uprawnienia moderatorów na tym etapie funkcjonowania forum są określone do niektórych działów.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 13 cze 2007, 14:47

Też uważam, że ta dyskusja o Twojej wodzie powinna być w Twoim własnym wątku.
Może uda się modom to przenieść, ale sporo w naszej dyskusji dotyczyło Młodego1919 również.
Chyba, że sparwę zamykamy, nie drążymy już dalej, zostawiamy tak jak jest, powiedziane wszystko było.
I tak Ty uważasz, że niewiele się da zrobić z Twoim PH bo masz tajemnicze coś i że nie masz sporych skoków PH.
Ja i tak uważam że wszystko się da, i że masz spore skoki PH wbrew pozorom.
Nie wiem co Ty wolisz, zostawić tak jak masz, czy powalczyć z problemem, bo mi właściwie to wisi :wink: Twoja woda,
chciałem Ci pomóc i jestem pewien 'tajemnicze coś' da się odszukać i wszystko wyjaśnić.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 13 cze 2007, 18:44

_TOM_ pisze: I tak Ty uważasz, że niewiele się da zrobić z Twoim PH bo masz tajemnicze coś i że nie masz sporych skoków PH.
Ja i tak uważam że wszystko się da, i że masz spore skoki PH wbrew pozorom.
Poniżej 6,5 nigdy i powyżej 7,0 też nie ... . Może należy się z tego cieszyć, że PH-komputer nie jest niezbędny ?
Nie wiem co Ty wolisz, zostawić tak jak masz, czy powalczyć z problemem, bo mi właściwie to wisi :wink: Twoja woda,
chciałem Ci pomóc i jestem pewien 'tajemnicze coś' da się odszukać i wszystko wyjaśnić.
Przebadam raz jeszcze żwirek, zainteresuję się zawartością filtra i może trafię na to "coś". Pytanie tylko, czy aby nie zaszkodzę rybkom swoim działaniem ? A jak PH poleci na łeb na szyję ?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 13 cze 2007, 22:23

A jak PH poleci na łeb na szyję ?
To kwas do wody do pomian odstawisz do piwnicy :mrgreen:

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski

Post autor: Brodacz » 14 cze 2007, 05:39

Tom i Birdas wy myślicie ze każdego stać finansowo na duże akwarium.Już nie wspomnę o miejscu na nie.Te parametry to ja młodemu mierzyłem.Uważam ze na kogoś co niema osmozy to są parametry nie złe.Chłopak jest młody i co widać bardzo się stara to go choć trochę pochwalcie.Co kto pokarze jakiś zbiornik to wy sama krytyka. To tylko tych młodych zniechęca.Co do jego parametrów to miał za dużo azotanów.Jeśli chodzi o pozostałe parametry to uważam że lepiej że są takie byle były stabilne niż co chwile inne.Tom ty jak dostałeś ryby od Stendkera to mogłeś zmierzyć jego parametry wody. Dopiero byś sie zdziwił.Ciekawy jestem jakie byście mu dawali rady.Do zobaczenia w Chorzowie.

Awatar użytkownika
Angel007
junior
junior

Post autor: Angel007 » 14 cze 2007, 06:00

Jeśli chodzi o pozostałe parametry to uważam że lepiej że są takie byle były stabilne niż co chwile inne.
swiete slowa :D

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 14 cze 2007, 09:25

Brodacz pisze: Tom i Birdas wy myślicie ze każdego stać finansowo na duże akwarium.
A kto mówi, że musi mieć natychmiast duże akwarium ? Ja miałem 112 l, później 240 l, teraz mam 450 l. Od samego początku ludzie na forum uświadamiali mi co należy zmienić. Napisał opis akwa i odpisałem mu co jest nie tak. Akwa małe, parametry złe.
Uważam ze na kogoś co niema osmozy to są parametry nie złe.
Parametry są takie jaka leci woda w kranie.
Chłopak jest młody i co widać bardzo się stara to go choć trochę pochwalcie.
Z Twojej strony gdy go znasz to wiesz co robi, jak wygląda i czy paletki u niego to przypadek czy zamierzony skutek tylko z osprzetem problem. Ja oceniłem opis i zdjęcie. Z opisu i ze zdjęcia nie wynikało, że się bardzo stara.
Co kto pokarze jakiś zbiornik to wy sama krytyka.
Nie uogólniaj. Bardzo rzadko zabieram głos w ocenach zbiorników.

P.S.
Na pytania Dawida odpowiedziałem uprzejmie i wyczerpująco więc nie rozumiem skąd te uwagi. Napisałem co myślę na temat akwa, co należałoby moim zdaniem zmienić lub pomyśleć o tym w przyszłości.
Pisanie, że akwa ładne, duże i parametry ok jest kłamstwem i sądzę, że Ty też o tym wiesz.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2007, 19:28 przez birdas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 14 cze 2007, 12:14

Brodacz ma rację, że broni ziomala. Ja to rozumiem i popieram go. Sam też zawsze stanę w obronie członka PKMD, bo to ziomal i 'rodzina' dla mnie.

Choć nie rozumiem czemu na forum sam nie napisał pochlebnej opinii o tym akwarium, tylko chce by to zrobił birdas i _TOM_ za niego samego. Eugen chwali jak tylko może.
Brodacz krytykuje innych, że szczerze napisali co myślą, a nie to co chciałby zobaczyć by było napisane.
Nie sądzę by młody się zniechęcił, sądzę, że rozmyśla nad baniakiem w przyszłości większym, i to jest pozytywne.

Moich pochlebnych opinii o baniakach w galerii znalazłem więcej niż negatywnych, zadałem sobie trud by to policzyć.
Przeraził mnie Brodacz, że taki wredny jestem, więc sprawdziłem.

O ilości rad młodym i nowym dawanych ode mnie tum, na mailu i na PW nie ma co pisać, bo nikt nie da wiary, ale oni wiedzą kto milczy, a kto pomaga od serca. Zresztą nieważne, rodzice też dzieci nie chwalą non stop, a nie oznacza to źle im życzą lub że nie pomogą. Ja taki jestem, trochę surowy.

Przeczytałem tutaj swoje pierwsze 3 posty, żadnej krytyki mojej nie widzę, raczej starałem się pomóc i uświadomić. Jak za ostro to biję się w pierś i gotów jestem poprawiać posty na łagodniejsze. Proszę o sugestie co poprawić i w którym poście.

Po poprzednim baniaku z Gniezna prezentowanym na forum ten Młodego1919 jest faktycznie niezły, jak na początki całkiem udany.

A co do moich rybek od Stendkera to byłeś po nie osobiście ... więc wiesz wszystko co i jak.
Ale podam Ci dla przypomnienia, wodę w workach sprawdziłem, taki nawyk, miała PH chyba lekko powyżej 6, twardości zerowe, a temperaturę zaledwie 24 stopnie, jeśli dobrze pamiętam, musiałbym jednak odszukać maila bo pisałem wszystkie parametry wody dokładnie jakie były w worku do 'kogoś' zaraz po odbiorze ryb. Zgadnij dlaczego była miękka Śląska woda w worku, a nie twarda jaka jest u Niemca?
Do tego co ma wspólnego baniak Młodego1919 ze Stendkerowymi? Czyżby Młody1919 też takie ogromne podmiany codziennie stosował i miał taki litraż w całym obiegu? tego się nie da porównywać, jak i sprzętu i doświadczenia.

Radę dla takiego hodowcy od _TOM_a?
Nie mam żadnego doświadczenia w hodowli, zaledwie 3 widziałem z swoim życiu, więc co ja mogę mu radzić?
NIC
No jest jedna rzecz, której _TOM_ by nie bał się mu powiedzieć: by zainwestował w ichtiologa, ale on jest świadomy co sprzedaje i pewnie wie o tym.

Jedno jest pewne, na jego twardej i zasadowej wodzie w małych domowych akwariach jego paletki nie przetrwałyby.

A Młody1919 u boku Brodacza i Michała będzie miał kiedyś taki baniak i paletki, że ja sam glonojada zrobię do monitora z zachwytu i zazdrości jest pod dobrymi skrzydłami

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 14 cze 2007, 13:59

:) Dziękuje panie Brodaczu, _TOM_ zobaczymy jak będzie....
:):):):):):):):):):):):):) Między czasie staram się o nowe fotki i robie podmiany , 20L co drógi dzień....

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski

Post autor: Brodacz » 15 cze 2007, 05:15

Staraj się młody.Na nasze rozmowy na forum szkoda czasu.Nagadamy się w Chorzowie.Cześć.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”