Dyski niszczą roślinki
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- hamlet
- senior
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim
Dyski niszczą roślinki
Za uwarzyłem ze moje dwa dyski obżerają mi roślinki , czy to oznacza że brak im jakiś witamin? Co robić by mi nie zniszczyły roślin do końca ? Karmiłem je sercem z różnymi dodatkami i D50
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Podobno niektóre paletki w naturze pobierają nawet do 60% pokarmu roślinnego. Niestrawione części roślin oraz chityna zwierząt wodnych to substancje balastowe któe są bardzo ważne w diecie ryb ponieważ zwiększają możliwości trawienia. To, że Twoje ryby podjadają Ci rośliny spowodowane jest prawdopodobnie brakiem tych substancji balastowych. Zwiększ ilość szpinaku w miksach sercowych i zacznij też dodawać do pokarmu spirulinę lub podawaj ją im bezpośrednio do akwarium.
Wyczytałem to w książce A.Sieniawski, R. Ratuszyński ,,Dyskowce" To moja pierwsza książka którą kupiłem o dyskowcach i mam do niej sentyment
.
Wyczytałem to w książce A.Sieniawski, R. Ratuszyński ,,Dyskowce" To moja pierwsza książka którą kupiłem o dyskowcach i mam do niej sentyment

- Deszczowatwarz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
- Kontaktowanie:
Ja także zauważyłem iż ryby mimo podawania spiruliny podskubują roślinki i mają odmienne zdanie do mojego odnośnie zagospodarowania jednego kąta systematycznie wycinajać delikatne roślinki rosnące w tym miejscu powyżej 20cm
.
Na początku myślałem że spowowodowane to jest sąsiedztwem ich sypialni pod opartym kożeniem jednak wypływaja dwoma stronami, jedna jest że tak powiem brama główną nie zarośniętą, a owe drugie małe drzwiczki praktycznie ukryte w roślinności, co im nie przeszkadza wymykać się podczas harców przez nieiwlki przesmyk, jednak miejsce wycikni-podskubywania to wyższa partia wody i w tym miejscu paletki zieleninie mówią nie.
Pozdrawiam Rafał

Na początku myślałem że spowowodowane to jest sąsiedztwem ich sypialni pod opartym kożeniem jednak wypływaja dwoma stronami, jedna jest że tak powiem brama główną nie zarośniętą, a owe drugie małe drzwiczki praktycznie ukryte w roślinności, co im nie przeszkadza wymykać się podczas harców przez nieiwlki przesmyk, jednak miejsce wycikni-podskubywania to wyższa partia wody i w tym miejscu paletki zieleninie mówią nie.
Pozdrawiam Rafał
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Mieszać z innymi, przecież ryby chętnie przyjmują ten pokarm wstrząśnięty nie mieszany, więc....BLANTNH pisze:Spiruline polecam i pomieszac z pokarmami
Ja mieszając z pokarmy widzę jak wybierają to co im bardziej smakuje, a co gorsze jest wyplute, przestałem wiec mieszać i jedzą to co dostają, a dietę mają baaardzo różną od mięcha po sam szpinak, ba nigdy jeszcze nie słyszałem złego słowa od nich na temat jedzenia.