Dyski niszczą roślinki

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

Dyski niszczą roślinki

Post autor: hamlet » 14 mar 2007, 19:52

Za uwarzyłem ze moje dwa dyski obżerają mi roślinki , czy to oznacza że brak im jakiś witamin? Co robić by mi nie zniszczyły roślin do końca ? Karmiłem je sercem z różnymi dodatkami i D50

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 14 mar 2007, 20:26

Podobno niektóre paletki w naturze pobierają nawet do 60% pokarmu roślinnego. Niestrawione części roślin oraz chityna zwierząt wodnych to substancje balastowe któe są bardzo ważne w diecie ryb ponieważ zwiększają możliwości trawienia. To, że Twoje ryby podjadają Ci rośliny spowodowane jest prawdopodobnie brakiem tych substancji balastowych. Zwiększ ilość szpinaku w miksach sercowych i zacznij też dodawać do pokarmu spirulinę lub podawaj ją im bezpośrednio do akwarium.
Wyczytałem to w książce A.Sieniawski, R. Ratuszyński ,,Dyskowce" To moja pierwsza książka którą kupiłem o dyskowcach i mam do niej sentyment :D .

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 14 mar 2007, 20:48

Nasze ryby dostaja spiruline na "śniadanie" i jeszcze dodatkowo szpinak. I nawet przy takiej diecie od czasu do czasu skubną roślinki, szczególnie te delikatne.

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 14 mar 2007, 23:25

Ja swoim rybom zmniejszyłam częstość karmienia, co znacznie się odbiło na ilości spiruliny. Niestety zasmakowały w tym czasie młodych liści aponogetona i wcale nie chcą przestać ich jeść. Roślina wygląda okropnie, ale co tam w końcu to rybom ma być dobrze.

Awatar użytkownika
Deszczowatwarz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Post autor: Deszczowatwarz » 15 mar 2007, 01:58

Ja także zauważyłem iż ryby mimo podawania spiruliny podskubują roślinki i mają odmienne zdanie do mojego odnośnie zagospodarowania jednego kąta systematycznie wycinajać delikatne roślinki rosnące w tym miejscu powyżej 20cm :).
Na początku myślałem że spowowodowane to jest sąsiedztwem ich sypialni pod opartym kożeniem jednak wypływaja dwoma stronami, jedna jest że tak powiem brama główną nie zarośniętą, a owe drugie małe drzwiczki praktycznie ukryte w roślinności, co im nie przeszkadza wymykać się podczas harców przez nieiwlki przesmyk, jednak miejsce wycikni-podskubywania to wyższa partia wody i w tym miejscu paletki zieleninie mówią nie.
Pozdrawiam Rafał

Awatar użytkownika
BLANTNH
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: BLANTNH » 23 mar 2007, 20:33

Spiruline polecam i pomieszac z pokarmami

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 24 mar 2007, 06:53

BLANTNH pisze:Spiruline polecam i pomieszac z pokarmami
Mieszać z innymi, przecież ryby chętnie przyjmują ten pokarm wstrząśnięty nie mieszany, więc....
Ja mieszając z pokarmy widzę jak wybierają to co im bardziej smakuje, a co gorsze jest wyplute, przestałem wiec mieszać i jedzą to co dostają, a dietę mają baaardzo różną od mięcha po sam szpinak, ba nigdy jeszcze nie słyszałem złego słowa od nich na temat jedzenia.

Awatar użytkownika
BLANTNH
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: BLANTNH » 24 mar 2007, 07:50

Moje paletki na szczescie sa mniej wybredne i jedza wszystklo co im podam choc czasem wybieraja

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”