Pomocy Tetra 1200

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
krzys_yy

Pomocy Tetra 1200

Post autor: krzys_yy » 29 paź 2007, 17:52

Witam wszystkich.
Mam mały problem. W moim filtrze po sobotnim czyszczeni zaczeły puszczać zawór głowny ten do którego są przymocowane węże z zaworkami. Wycieka 2o litrów na dobe. Zwiedziłem już wszystkie sklepy w okolicy i przeszukałem pół netu i nigdzie nie moge ich znależc. Może ktoś już gdzieś kupił takie zawory i może dać mi na nich namiar. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 29 paź 2007, 18:16

Zadzwoń do EURO-ZOO

Tam jest serwis, oddawałem swój na gwarancie. Oni chyba są importerem na Polskę.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 30 paź 2007, 02:10

Krzysztof, czy woda wycieka m.in. bokami spod zatrzasków? Jesli tak, to padła taka maleńka uszczelka na dźwigni głównego zaworu. Da się to wymienić, ale nie jest najłatwiej. Te filtry niestety są niezbyt "mocne" :(. Ja zaopatrzyłem się w zapasowy "zespół króćca", bo w nowo zakupionym zdarzyło mi się to, co Tobie :evil:. Tobie też to radzę, aby uniknąć niespodzianek. Gwarancja gwarancją, ale zanim przyślą , naprawią..

pozdr

Awatar użytkownika
krzys_yy

Post autor: krzys_yy » 30 paź 2007, 15:31

Ja zaopatrzyłem się w zapasowy "zespół króćca"
kubamajer. Gdzie moge kupić taki "zespół króćca" bo u nas na wsi mówią że nie ma takich części zamiennych tylko są wirniki?

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 30 paź 2007, 16:03

Przecież podałem namiary na serwis.

Awatar użytkownika
krzys_yy

Post autor: krzys_yy » 30 paź 2007, 16:33

Przecież podałem namiary na serwis.
Dzwoniłem. Powiedzieli że trzeba sprowadzić bo nie maja na stanie.A to ptrwa ze 2 tygodnie.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 30 paź 2007, 18:11

No właśnie, trzeba czekać na części. Jak chcesz szybciej, to możesz próbować dzwonić po sklepach internetowych (tych które podają kontakt telefoniczny ;)) i może trafisz.

Jeśli jesteś "manualny" ;), to możesz to sam rozebrać - od spodu trzeba ostrożnie odkręcić śrubki i rozłożyć mechanizm, tylko uwaga! - zapamiętaj jak to było złożone ;).
Na osi dźwigni są zamontowane kule zaworów - trzeba zdjąć kule, a w miejscach gdzie oś wchodzi w kulę, jest na osi mała uszczelka/o-ring po obu stronach. Właśnie któraś z tych uszczelek mogła pęknąć. Trzeba ją wymienić.

Ja doraźnie założyłem kiedyś uszczelkę z kompletu naprawczego membrany piecyka gazowego :mrgreen:. Pisałem o tym w tym wątku.

pozdr

Awatar użytkownika
krzys_yy

Post autor: krzys_yy » 30 paź 2007, 20:10

Rozebrałem zaworki. U mnie przeciekały na obrotowych kolankach.
Byłtam jeden pusty rowek jakby na oring. Założyłem w te miejsca oringi i trzyma jak trzeba. Teraz mam czas na zamówienie nowego zaworu na zapas. Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam!!!!!!

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”