Pomocy Tetra 1200
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Pomocy Tetra 1200
Witam wszystkich.
Mam mały problem. W moim filtrze po sobotnim czyszczeni zaczeły puszczać zawór głowny ten do którego są przymocowane węże z zaworkami. Wycieka 2o litrów na dobe. Zwiedziłem już wszystkie sklepy w okolicy i przeszukałem pół netu i nigdzie nie moge ich znależc. Może ktoś już gdzieś kupił takie zawory i może dać mi na nich namiar. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Mam mały problem. W moim filtrze po sobotnim czyszczeni zaczeły puszczać zawór głowny ten do którego są przymocowane węże z zaworkami. Wycieka 2o litrów na dobe. Zwiedziłem już wszystkie sklepy w okolicy i przeszukałem pół netu i nigdzie nie moge ich znależc. Może ktoś już gdzieś kupił takie zawory i może dać mi na nich namiar. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
- kubamajer
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Krzysztof, czy woda wycieka m.in. bokami spod zatrzasków? Jesli tak, to padła taka maleńka uszczelka na dźwigni głównego zaworu. Da się to wymienić, ale nie jest najłatwiej. Te filtry niestety są niezbyt "mocne"
. Ja zaopatrzyłem się w zapasowy "zespół króćca", bo w nowo zakupionym zdarzyło mi się to, co Tobie
. Tobie też to radzę, aby uniknąć niespodzianek. Gwarancja gwarancją, ale zanim przyślą , naprawią..
pozdr
pozdr
- kubamajer
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
No właśnie, trzeba czekać na części. Jak chcesz szybciej, to możesz próbować dzwonić po sklepach internetowych (tych które podają kontakt telefoniczny
) i może trafisz.
Jeśli jesteś "manualny"
, to możesz to sam rozebrać - od spodu trzeba ostrożnie odkręcić śrubki i rozłożyć mechanizm, tylko uwaga! - zapamiętaj jak to było złożone
.
Na osi dźwigni są zamontowane kule zaworów - trzeba zdjąć kule, a w miejscach gdzie oś wchodzi w kulę, jest na osi mała uszczelka/o-ring po obu stronach. Właśnie któraś z tych uszczelek mogła pęknąć. Trzeba ją wymienić.
Ja doraźnie założyłem kiedyś uszczelkę z kompletu naprawczego membrany piecyka gazowego
. Pisałem o tym w tym wątku.
pozdr
Jeśli jesteś "manualny"
Na osi dźwigni są zamontowane kule zaworów - trzeba zdjąć kule, a w miejscach gdzie oś wchodzi w kulę, jest na osi mała uszczelka/o-ring po obu stronach. Właśnie któraś z tych uszczelek mogła pęknąć. Trzeba ją wymienić.
Ja doraźnie założyłem kiedyś uszczelkę z kompletu naprawczego membrany piecyka gazowego
pozdr