9 powodów ktore dysklasyfikuja ryby azjatyckie jako dobre

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 20 gru 2006, 10:33

Admin, Nie zniechęci mnie :wink: Bo uważam jest dobre i bardzo pomaga!!!!!
A jak wkleic zdjęcia bo nie mogę znaleźść jak to się robi? Będę wdzięczny za podpowiedź

Awatar użytkownika
siwy
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: siwy » 20 gru 2006, 11:36

chetnie sie odniose, ale na poczatek "prawda leży zazwyczaj po środku, najczęściej bez nagrobka", zastanawiam się criment 76 czy czytałeś w ogóle regulamin forum ?? dyskusja z Darkiem o waszych handlowych sprawach powinna byc zalatwiana na priv, rozmawialem z wlascicielem sklepu, z tego co mowil nie upowaznial Ciebie do reklamy - w ukrytej formie kryptoreklamy, tu na forum walkowalismy ten temat od 2 lat, a podajac namiary, nazwe i gloryfikujac etc....innym przy tym brudy wywlekajac lamiesz regulamin, jak wiem byles razem z wlascicielem sklepu u mnie rozmawialiscie na ty, stad moje podejzenie o wspoldzialanie i ostra, acz uszczypliwa reakcja ktora urazilem wlasciciela, jestem w stanie usunac to co powiedzialem bo niczemu to nie sluzy tak na dobra sprawe, ale jesli Ty usuniesz zbedne informacje - uzgodnilem z wlascicielem sklepu, ktore nie dotycza azjatek, a personalnych nazw firm, adresu sklepu - co jest reklama, zbednej polemiki doznanych krzywd - to jest Twoja osobista sprawa, tu panie kolego komuny nie ma ale tez nie bedzie agresywnego kapitalizmu, a tak apropos mnogosc wypowiedzi typu udez w stol a odezwa sie nozyce, nie ma nic wspolnego z tematem azjatek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 20 gru 2006, 12:27

Proszę zatem zainteresowane strony do stosownego "wygładzenia" swoich postów i zamknięcia tego tematu. Spotkajmy się pośrodku i gadajmy jak ludzie ze sobą, choć wigilia blisko i ponoć nawet bydlęta mówią :-) Ja myślę, że to gruba przesada ... dlatego nie idę do dyrektora :-)

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 20 gru 2006, 12:45

Witam ja usunąłem nazwy hodowli, usunąłem sklep i dodatkowo wygładziłem pewne rzeczy.
Jeżeli chodzi o upoważnienie to ja nie robiłem reklamy, uważam że dobre rzeczy należy chwalić, wiesz Siwy jak wyglądają sklepy w Koszalinie.
Masz rację uderz w stół nożyce się odezwą!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 20 gru 2006, 12:46

Mam teraz bardzo mało czasu i mało się udzielam na forum,ale jak czytam taaakie rzeczy...
criment76 pisze: Azjatki= osobne baniak, lekarstwa i nerwy w nocy czy ryby żyją i czy dociągną do południa.
Ale sprzedając taki towar uprzedź osobe o tym i powiedz o ewntualnych leczeniach i lekarstwach!!!
... to muszę coś napisać.

criment76 zapraszam Cię do mnie.W moim akwarium pływają 100% azjatki(no może 99% bo jedna nie jest skośnooka).O ile pamiętam nasz kolega Bogdan również ma azjatki i też może się pochwalić ładnymi rybami.
Zapraszam Cię,zobaczysz jak te ryby które non stop trzeba leczyć,na które potrzeba osobny baniak i przez które nie można spać po nocach,biją się i tłuką o miejsce do składania ikry.Policzymy również ile mam szczurków,zapewniam że nie doliczysz się ani jednego,choć oczywiście nie twierdze że wszystkie wyglądają jak championy.
U kogo kupiłem ryby nie powiem,bo nie chce już wywoływać kolejnych zbędnych dyskusji.

Moim zdaniem jeśli dzieje się tak:
criment76 pisze: Azjatki= osobne baniak, lekarstwa i nerwy w nocy czy ryby żyją i czy dociągną do południa.
to jest to głównie Twoja wina.Bo o ryby trzeba dbać a o azjatki trzeba dbać troszke bardziej niż o inne.Czy jeśli ryba nie pływa w zwykłej kranówie to już jest zła ryba??
Zastanów się,ryby które trafiły do Ciebie miały już kilka miesięcy.Dlaczego gdzie indziej mogły żyć??Może nie byłeś wystarczająco przygotowany na rybki...

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 20 gru 2006, 13:00

Vega, byłem przygotowany. jeżeli chodzi o to że mogły gdzie indziej życ tak, tylko nie zapominaj że przy hodowlach podmiana wody sięga 90% więc cykl rozwojowy pasożytów nie jest pełny, do tego takie podmiany powodują ze jest ich mniej. Przeczytaj uważnie to co napisałem, osobny baniak, lekarstwa i jak ryba sie wypłucze to wtedy jest OK. Z pierwszego zakupu zostały mi 3 i teraz jest ok., pływają juz z resztą i nie ma problemów. Ale ile mnie to kosztowało wysiłku?? Teraz już wiem jak potraktowac import, ale niech hodowcy uprzedzą o tym i o konsekwencjach osoby które kupuja to i będzie ok. Ilu jest osób które kupuje rybę i jest rozczarowanie i koniec przygody. Gdybym nic nie potrafił to bym nic już nie miał, więc mi nie wytykajcie że nie mam pojęcia o tych rybach.
pozdrawiam

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 20 gru 2006, 13:41

criment76 pisze:Przeczytaj uważnie to co napisałem, osobny baniak, lekarstwa i jak ryba sie wypłucze to wtedy jest OK. Z pierwszego zakupu zostały mi 3 i teraz jest ok., pływają juz z resztą i nie ma problemów. Ale ile mnie to kosztowało wysiłku?? Teraz już wiem jak potraktowac import,
.. tyle ze ten sposob postepowania dotyczy Azjatek, Amerykanek, Europejek....po prostu wszystkich nowo zakupionych ryb. Bez wyjatku.
Co do azjatek to mam od ok. miesiaca 10 sztuk azjatyckiej mlodziezy. Wgapiam sie co kilka dni w gowienka pod mikroskopem, ogladam sluz..i nic. Ryby sa wedlug wszelkiego prawdopodobienstwa czyste, plywaja i jedza jak na mlodziez przystalo. Choc istotnie zgodze sie ze to u importowanych ryb raczej wyjatek niz regula.
J-23

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 20 gru 2006, 17:34

J-23 napisał

.
. tyle ze ten sposob postepowania dotyczy Azjatek, Amerykanek, Europejek....po prostu wszystkich nowo zakupionych ryb. Bez wyjatku.
Co do azjatek to mam od ok. miesiaca 10 sztuk azjatyckiej mlodziezy. Wgapiam sie co kilka dni w gowienka pod mikroskopem, ogladam sluz..i nic. Ryby sa wedlug wszelkiego prawdopodobienstwa czyste, plywaja i jedza jak na mlodziez przystalo. Choc istotnie zgodze sie ze to u importowanych ryb raczej wyjatek niz regula.
Zgoda, ale nie jak masz baniak dekoracyjny przygotowany pod palety w baniaku pływaja tylko kiryski- a kupujesz ryby z jednego źródła.Kwarannta jak najbardziej gdy dokupujesz palety do posiadanego stanu.
Jeżeli chodzi o azjatki to jeszce raz powtarzam tak, ale oddzielny baniak, sterylny i czekanie. Podmiany wody na poziomie 50%-70 w tygodniu, a nie co dzień 80-90%. I czekanie czy uaktywnią sie robale czy też nie i oczywiście w pogotowiu meneol, flubenol, metranidazol. Ryba się wypłucze ze świnstwa i wtedy do dekoracyjnego. ale jaki na to czas to nie wiem już tego.

Rybaczki
junior
junior

Post autor: Rybaczki » 20 gru 2006, 19:23

criment76 Przestań już wypłakiwac się nad swoją nie wiedzą
Owe kiryski które pływają również mogą byc nosicielami
Kupiłeś ryby bez większego zastanowienia porwałeś się po prostu z motyką na księżyc
Teraz próbujesz usprawiedliwic swe błędy zwalając na palety robaki i handlaża
Kwarantanna obowiązuje w każdym zbiorniku i w każdym przypadku

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 20 gru 2006, 22:29

Rybaczki pisze:criment76 Przestań już wypłakiwac się nad swoją nie wiedzą
Owe kiryski które pływają również mogą byc nosicielami
Powiem wiecej- bodaj raz jeden zdarzylo mi sie kupic rybe zerujaca w dnie ktora nie bylaby zarobaczona. A probowalem juz takich sztuk ze bralem glonojady bezposrednio z worka od importera- i nic to nie dalo. W dodatku wiele gatunkow glonojadow albo np. bocje wspaniale zyja sobie z tymi robalami we wzglednej zgodzie i nie wykazuja zewnetrznych objawow choroby. O tym ze mamy pasozyty w akwa dowiadujemy sie dopiero gdy wpuscimy tam paletki, zwlaszcza mlode.
Obiegowa opinia oskarza o nosicielstwo robali jedynie skalary, tymczasem ryby denne sa IMO co najmniej tak samo "niebezpieczne" dla dyskow.
J-23
Ostatnio zmieniony 20 gru 2006, 22:41 przez J-23, łącznie zmieniany 1 raz.

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 20 gru 2006, 22:37

Rybaczki to co wypisujesz zaczyna mnie denerwować. Podaj e-maila, bo nie moge znaleźć go w twoim profilu, to wyślę zdjęcia moich palet , zebyś nie pieprzył głupot. Kiryski a co mogą mieć kiryski i glonojady niby które były zakupione w maju i do sierpnia nie wykazywały objawów!!!( chyba kiłe:lol:)
czytaj posty dokładnie a póznie się wypowaidaj czy porwałęm się z motyką na słońce a nie na księżyc,<tak się mówi w byłym chełmskiem>. Kiryski miały kwarantan przeciez, napisąłerm kupiłem od jednego źródła więc jaka kwarantana przecież wpuszczenie 10 ryb do dekoracyjnego jest tą kwarantaną tam nie było innych palet. a kiryski i glonojady nie wykazywały żadnych chorób i do tej pory mają sie wyśmienicie Patrzyłeś jakie podałem parametry wody w moim baniaku, mało kto takiee podaje, wypowiedziałem się na temat podmiam wody, które stosują azjaci i i powodów dla których nie rozwijają sie choroby, Więc mi nie gadaj że nie mam pojęcia o pewnych rzeczach!!! Nie mogę wstawic zdjęc na forum prosiłem rano o pomoc admina ale cisza. jurto wyjezdazm na święta i wracam w nowym roku. zdjęcia po nowym roku jak się dowiem jak to sie robi.
Zaczyna mnie denerwowac czytanie postów wyrywkowo przez niektóre osoby i walenie ni z gruchy ni z pietruchy. Polemikę i retorykę sprowadzi według pewnych zasad uczą o tym na niektórych uczelniach.(tych lepszych oczywiście)

chyba poruszyłem drażliwy temat!!!!

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 20 gru 2006, 22:45

a palety które kupiłem póżniej dziwnie jakoś nie dostały robaków od tych kirysów i glonojadów . Powtarzam ja mam pojęcie o trzymaniu ryb, to ze hodowałem pięlęgnice, które dawały potomstwo nie oznacza ze mam słomę w butach i nie dorosłewm do PALET. bo zaczynam zauważac że tylko nie liczni według forum mają monopol na trzymanie palet. ciekawe gdzie to ich zaprowadzi ???

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 20 gru 2006, 22:51

criment76 pisze:
Zaczyna mnie denerwowac czytanie postów wyrywkowo przez niektóre osoby i walenie ni z gruchy ni z pietruchy. Polemikę i retorykę sprowadzi według pewnych zasad uczą o tym na niektórych uczelniach.(tych lepszych oczywiście)

chyba poruszyłem drażliwy temat!!!!
Mogę prosić o przetłumaczenie tego tekstu, bo chyba nie nadążam.

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 20 gru 2006, 22:56

Rybaczki jeszce jedno jeżeli mówisz o moje niewiedzy to wiedz że o paletach przed kupnem czytałem około roku, nazbierałem segregator artykułów, przejrzałem dwa fora od dechy do dechy. Sprawdziłem działanie niektórych urzadzeń na pielęgnicach i nawet kupiłem sobie elektroniczny PH, sprawdziłem działenie filtrów jak wyłapują azotany. a zresztą nie musza się przed tobą tłumaczyc, osobie która nawet pisząc posta nie podaje N03 bo nie ma testów, żenada jak na hodowce palet , który poucza innych.

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 20 gru 2006, 22:59

Witam Bogdan. mówię porostu że polemike czy retorykę prowadzi się według określonych reguł, a nie takl że wyłapuję się z postu jakiś fragment wypowiedzi i na podstawie tego fragmentu wywodzi sie tezę. Która z góry jest fałszywa. O to mi chodzi właśnie

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”