Rurowit

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Rurowit

Post autor: Fal » 12 lut 2006, 22:51

Do akwa wlewam czyste RO i mam problem z stabilnością PH dlatego że TWW jest na poziomie 0. Myślałem nad mieszaniem ro z rurowitem ale nie wiem jak doprowadzić rurowit żeby nadawał się do mieszania. Proszę koleżanki i kolegów o wskazówki. Czy dodajecie jakieś środki , ile woda musi odstać żeby się nadawała do użycia , czy trzeba ją przegotować ,za każdą informację będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 13 lut 2006, 00:38

Ja robię tak:
- najpierw był filtr 1 mikronowy - narurowy, teraz filtr okrzemkowy;
- do tego filtruję kranówę przez węgiel aktywowany;
- mieszam z 1/2 RO.
To maceruję przez 3-4 dni.
Działa :lol:

Awatar użytkownika
jerzol_kominiarz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jerzol_kominiarz » 13 lut 2006, 13:33

Obojętnie jak to zrobisz musisz pamiętać, że efekt końcowy musi być taki, aby w jak najmniejszym stopniu szkodził rybkom. Jeśli będziesz mieszał "rurowit" z "osmozą" to i tak proporcję musisz określić TY, aby uzyskać końcową wodę o dobrych parametrach. Niewątpliwie w rurach płynie niejednokrotnie cała tablica Mendelejewa i trudno usunąć wszystko, niewątpliwie efektywny jest prefiltr z węgla aktywowanego, dalej ile i jakich tych prefiltrów założysz, co do nich włożysz to już musisz zadecydować sam choćby ze względu na jakość "Twej" wody. Ja mieszam "rurowit" z "osmozą" i dodaję wyciąg z torfu, CO2 i nawóz do roślin - to w ogólnym, co do rozrodczych i innych to już całkiem inna historia
:lol:

Asko
junior
junior

Post autor: Asko » 13 lut 2006, 14:02

Musisz znać parametry swojej kranówki. Zmierz Ph i twardości. W sieci dostępne są kalkulatory mieszania wody. Jeśli go nie znajdziesz doprowadź metodą prób i błędów (mieszając różne proporcje RO i rurowitu) TWW do 4 wówczas Ph nie będzie tak "szaleć".

Odpowiedz

Wróć do „Woda”