Robaczki
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- bjarka
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Beata Jarka
- Kontaktowanie:
Robaczki
Mam sporo roślin pływających w moim akwarium.Dzisiaj zauważyłam (dolewając wody) wijące się w kształcie sinusoidy nicienie długości do 1cm. Gdy potrząsałam roślinami było ich jeszcze więcej.Pokazały się również małe białe kropeczki o średnicy ok.1mm, skaczące jak pchełki lub kręcące się wokół własnej osi. Wyżej opisane żyjątka nie powodują pogorszenia samopoczucia u ryb,ale nie wiem co będzie dalej.Czy ktoś wie co to za robaczki. Mam nadzieję ,że to nie są pasożyty. 

- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Fakt - od czasu do czasu w akwarium pojawiają się obce formy życia .
Ja zafundowałem sobie poprzez podanie kiedyś, żywej dafni - akwarium oszalało skakały wirowały i podskakiwały takie różne żyjątka . wkurzyły mnie maksymalnie .
Zastosowałem filtr gąbka dużej wydajności i lampkę nocną - oświetlała wlot filtra w nocy .
Wiadomo taki maluch ciekawy jest świata i do światła podąża .
efekt - ciekawość nie popłaca i udało mi się je wszystkie przepuścić przez filtr .......... w dwa tygodnie
Ja zafundowałem sobie poprzez podanie kiedyś, żywej dafni - akwarium oszalało skakały wirowały i podskakiwały takie różne żyjątka . wkurzyły mnie maksymalnie .
Zastosowałem filtr gąbka dużej wydajności i lampkę nocną - oświetlała wlot filtra w nocy .
Wiadomo taki maluch ciekawy jest świata i do światła podąża .
efekt - ciekawość nie popłaca i udało mi się je wszystkie przepuścić przez filtr .......... w dwa tygodnie

-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
bjarka pisze:Dzięki za pomoc. Jeśli robaczki nie szkodzą rybom-niech sobie żyją.
niewiem czy to dobry pomysl!?

- cocoloco
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
No cóż i znów się nie zgodzę .
Czytając o walce z wszystkim co się rusza w akwarium uważam że to nie jest właściwa metoda . Powstaje nisza ekologiczna poprzez nadmiar pokarmu i lepszy robal który to zje niż gnijący ochłap pod korzeniem . Dodatkowy filtr zbierze te żyjątka a niestety nie wyłuska resztek pokarmowych tak dokładnie jak one . Można jak radzi Lara zwiększać odmulanie kupić bocje albo kiryski dorzucić krewetki i otoski ale ........... największym jednak błędem jest wojna chemiczna .
Zakazana przez ONZ i tego powinniśmy przestrzegać
Lepsze w akwarium małe oczliki rozwielitka i parę ślimaków niż czysty wizualnie zbiornik który jest martwy . Podsumowując - wszystkie metody są dobre oprócz chemii .
Preparaty na stułbie slimaki glony i inne żyjątka nie powinny być stosowane w zbiorniku z paletkami .
Czytając o walce z wszystkim co się rusza w akwarium uważam że to nie jest właściwa metoda . Powstaje nisza ekologiczna poprzez nadmiar pokarmu i lepszy robal który to zje niż gnijący ochłap pod korzeniem . Dodatkowy filtr zbierze te żyjątka a niestety nie wyłuska resztek pokarmowych tak dokładnie jak one . Można jak radzi Lara zwiększać odmulanie kupić bocje albo kiryski dorzucić krewetki i otoski ale ........... największym jednak błędem jest wojna chemiczna .
Zakazana przez ONZ i tego powinniśmy przestrzegać

Lepsze w akwarium małe oczliki rozwielitka i parę ślimaków niż czysty wizualnie zbiornik który jest martwy . Podsumowując - wszystkie metody są dobre oprócz chemii .
Preparaty na stułbie slimaki glony i inne żyjątka nie powinny być stosowane w zbiorniku z paletkami .
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
i znow zostalam zle zrozumiana! niemam na mysli zadnej wojny chemicznej itp.... chcialam tylko zwrocic uwage na podawanie pokarmow w mniejszej ilosci,ktore zaraz sa zjadane i nie ma zadnych szans by cos opadlo na dno,lub tylko w znikomych ilosciach. Moje rybki karmie juz od lat nie tylko palety, byly tez inne ,ale nigdy nie doprowadzilam do wylegu innch zyjatek. Jezeli do tego dochodzi, to lekka przesada. Naprawde mi sie to jeszcze nie udalo, czy robie cos zle?????cocoloco pisze: ........... największym jednak błędem jest wojna chemiczna .
Ja jako kobieta bardzo zwracam uwage na estetyke, ale jest jedna regola poco wynosic resztki jedzenia do kosza jak moga zjesc to robale

- cocoloco
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
rozumiemale jest jedna regola poco wynosic resztki jedzenia do kosza jak moga zjesc to robale

Lara ja nie atakowałem Twój pomysł zwiększenia pracy przy czyszczeniu ale uprzedzałem inne posty w których mogły się pojawić skuteczniejsze metody wymagające znacznie mniej pracy .
- mak
- senior
- Kontaktowanie:
Eh, ja chyba muszę zweryfikować swoje metody karmienia. Gdyby nie to, że odkurzam regularnie to bym miał się z pysznalara pisze:(...)chcialam tylko zwrocic uwage na podawanie pokarmow w mniejszej ilosci,ktore zaraz sa zjadane i nie ma zadnych szans by cos opadlo na dno,lub tylko w znikomych ilosciach.(...)Ja jako kobieta bardzo zwracam uwage na estetyke, ale jest jedna regola poco wynosic resztki jedzenia do kosza jak moga zjesc to robale

MAK.
- bjarka
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Beata Jarka
- Kontaktowanie:
Jeszcze raz dziękuję za obfitą pomoc, ale czuję się źle zrozumiana.Akwarium mam czyste,regularnie odmulane.Pomagają mi w tym również moje ziemiojadki. Robaczki absolutnie nie psują estetyki ,ponieważ ich w ogóle nie widać. Nie pełzają po szybach,tylko żyją sobie na powierzchni wody ,ukryte w roślinach pływających. Ostatnio zauważyłam również dziury w liściach,a na pewno nie mam ślimaków. Muszą lubić zieleninę. Beata.