Robaczki

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Robaczki

Post autor: bjarka » 14 lut 2005, 20:13

Mam sporo roślin pływających w moim akwarium.Dzisiaj zauważyłam (dolewając wody) wijące się w kształcie sinusoidy nicienie długości do 1cm. Gdy potrząsałam roślinami było ich jeszcze więcej.Pokazały się również małe białe kropeczki o średnicy ok.1mm, skaczące jak pchełki lub kręcące się wokół własnej osi. Wyżej opisane żyjątka nie powodują pogorszenia samopoczucia u ryb,ale nie wiem co będzie dalej.Czy ktoś wie co to za robaczki. Mam nadzieję ,że to nie są pasożyty. :oops:

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 14 lut 2005, 21:35

To prawdopodobnie wplawki, ich ilosc wzrasta wprost proporcjonalnie do karmienia...przedewszystkim mieskiem :wink: ubywa ich w ten sam sposob (im mniej papu tym ich mniej) nie sa szkodliwe ale estetykirowniez nie poprawiaja.
eugen

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 14 lut 2005, 22:26

Fakt - od czasu do czasu w akwarium pojawiają się obce formy życia .
Ja zafundowałem sobie poprzez podanie kiedyś, żywej dafni - akwarium oszalało skakały wirowały i podskakiwały takie różne żyjątka . wkurzyły mnie maksymalnie .
Zastosowałem filtr gąbka dużej wydajności i lampkę nocną - oświetlała wlot filtra w nocy .
Wiadomo taki maluch ciekawy jest świata i do światła podąża .
efekt - ciekawość nie popłaca i udało mi się je wszystkie przepuścić przez filtr .......... w dwa tygodnie ;)

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 14 lut 2005, 23:19

Dzięki za pomoc. Jeśli robaczki nie szkodzą rybom-niech sobie żyją.Rozwielitki zawsze chciałam mieć w akwarium,ponieważ świetnie oczyszczają wodę.Niestety nie udało mi się.Pozdrowienia.

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 15 lut 2005, 11:23

bjarka pisze:Dzięki za pomoc. Jeśli robaczki nie szkodzą rybom-niech sobie żyją.

niewiem czy to dobry pomysl!? :? popierwsze ze wzgledow estetycznych zasluguja na " zaglade" mysle ze taki zbiornik z wijacymi robalami nie wyglada ladnie. A droga sprawa, to oby te mile robaczki nie przeksztalcily sie w plage. Dawaj oszczedniej miecha, nie koniecznie mniej ,ale czesciej i malymi porcjami, by moglo byc zaraz zjedzone i odkurzaj dokladnie dno. Powodzenia.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 15 lut 2005, 12:16

No cóż i znów się nie zgodzę .
Czytając o walce z wszystkim co się rusza w akwarium uważam że to nie jest właściwa metoda . Powstaje nisza ekologiczna poprzez nadmiar pokarmu i lepszy robal który to zje niż gnijący ochłap pod korzeniem . Dodatkowy filtr zbierze te żyjątka a niestety nie wyłuska resztek pokarmowych tak dokładnie jak one . Można jak radzi Lara zwiększać odmulanie kupić bocje albo kiryski dorzucić krewetki i otoski ale ........... największym jednak błędem jest wojna chemiczna .
Zakazana przez ONZ i tego powinniśmy przestrzegać ;)
Lepsze w akwarium małe oczliki rozwielitka i parę ślimaków niż czysty wizualnie zbiornik który jest martwy . Podsumowując - wszystkie metody są dobre oprócz chemii .
Preparaty na stułbie slimaki glony i inne żyjątka nie powinny być stosowane w zbiorniku z paletkami .

booster$
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: booster$ » 15 lut 2005, 12:24

Zgadzam sie z cocoloco :) pozdrowionka.

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 15 lut 2005, 12:48

cocoloco pisze: ........... największym jednak błędem jest wojna chemiczna .
i znow zostalam zle zrozumiana! niemam na mysli zadnej wojny chemicznej itp.... chcialam tylko zwrocic uwage na podawanie pokarmow w mniejszej ilosci,ktore zaraz sa zjadane i nie ma zadnych szans by cos opadlo na dno,lub tylko w znikomych ilosciach. Moje rybki karmie juz od lat nie tylko palety, byly tez inne ,ale nigdy nie doprowadzilam do wylegu innch zyjatek. Jezeli do tego dochodzi, to lekka przesada. Naprawde mi sie to jeszcze nie udalo, czy robie cos zle?????
Ja jako kobieta bardzo zwracam uwage na estetyke, ale jest jedna regola poco wynosic resztki jedzenia do kosza jak moga zjesc to robale 8)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 15 lut 2005, 13:04

ale jest jedna regola poco wynosic resztki jedzenia do kosza jak moga zjesc to robale
rozumiem ;) hodowla wazonkowca na skalę przemysłową ;) żart !! ( na różowo )

Lara ja nie atakowałem Twój pomysł zwiększenia pracy przy czyszczeniu ale uprzedzałem inne posty w których mogły się pojawić skuteczniejsze metody wymagające znacznie mniej pracy .

Awatar użytkownika
mak
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mak » 15 lut 2005, 13:34

lara pisze:(...)chcialam tylko zwrocic uwage na podawanie pokarmow w mniejszej ilosci,ktore zaraz sa zjadane i nie ma zadnych szans by cos opadlo na dno,lub tylko w znikomych ilosciach.(...)Ja jako kobieta bardzo zwracam uwage na estetyke, ale jest jedna regola poco wynosic resztki jedzenia do kosza jak moga zjesc to robale 8)
Eh, ja chyba muszę zweryfikować swoje metody karmienia. Gdyby nie to, że odkurzam regularnie to bym miał się z pyszna ;). Szczęście, że mam bocje i krewetki :).

MAK.

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 16 lut 2005, 21:14

Jeszcze raz dziękuję za obfitą pomoc, ale czuję się źle zrozumiana.Akwarium mam czyste,regularnie odmulane.Pomagają mi w tym również moje ziemiojadki. Robaczki absolutnie nie psują estetyki ,ponieważ ich w ogóle nie widać. Nie pełzają po szybach,tylko żyją sobie na powierzchni wody ,ukryte w roślinach pływających. Ostatnio zauważyłam również dziury w liściach,a na pewno nie mam ślimaków. Muszą lubić zieleninę. Beata.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”